Home Klustips Goede veiligheidsschoenen; hier let je op!

Goede veiligheidsschoenen; hier let je op!

Door Marieke
Veiligheidsschoenen kopen? Hier let je op!

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Dat weten we allemaal. Dat het ons allemaal kan overkomen weten we ook, maar toch nemen veel mensen onnodige risico’s. Een aantal van deze risico’s neem je weg door tijdens het klussen goede veiligheidsschoenen te dragen. Veiligheidsschoenen zijn speciaal ontwikkeld voor zwaar werk en draagt bij aan het verkleinen van de kans op een ongeluk. In dit artikel vertellen wij je meer over goede werkschoenen en waar je op moet letten bij de aanschaf hiervan.

Optimale bescherming

Werkschoenen zijn niet zomaar schoenen die je draagt als je naar een feestje gaat. Werkschoenen zijn bedoeld om te dragen tijdens het bouwen en klussen. Niet alleen als je in de bouw werkt is het dragen van veiligheidsschoenen belangrijk, ook als je thuis gaat klussen is het verstandig om stevige schoenen aan te trekken. Want voor je het weet sta je met je voet in een spijker die net is gevallen, belandt er een hamer op je teen of glijd je uit over een gladde vloer. Met als gevolg dat jij in de wachtkamer op de Spoedeisende hulp zit. En dat is natuurlijk het laatste wat jij wilt. Goede veiligheidsschoenen zijn voorzien van:

  • Een stalen neus
  • Extra dikke zool
  • Schokdemping
  • Antislip zolen

Als je in de bouw werkt of thuis veel aan het klussen bent, wil je ook schoenen aan die comfortabel zitten. Je draagt ze immers lange dagen. Daarom is het van belang om schoenen te kiezen die voorzien zijn van een flexibele inlegzool die zich aanpast naar de stand van de voeten. Daarmee wordt de druk op je voeten verlicht en zul jij het langer volhouden zonder vermoeid te raken. En daarmee zijn deze schoenen ook geschikt om een lange wandeling op te maken.

Veiligheidsklasse

Er zijn verschillende type werkschoenen. Welke je kiest is afhankelijk van het soort werk je doet, in welke omstandigheden en waarvoor je ze wilt gebruiken. Alle veiligheidsschoenen moeten een beschermende neus hebben volgens veiligheidsnorm EN ISO 20345. De verschillende soorten veiligheidsschoenen kun je indelen in verschillende niveaus van bescherming. Deze niveaus worden aangegeven met een S (van Safety) en een getal, 1 t/m 5.

SB: beschermneus, anti-statisch
S1: beschermneus, anti-statisch, energie absorberende hak, gesloten hiel.
S2: beschermneus, anti-statisch, energie absorberende hak, gesloten hiel, waterafstotend en water absorberend bovenmateriaal
S3: beschermneus, anti-statisch, energie absorberende hak, gesloten hiel, waterafstotend en water absorberend bovenmateriaal, antiperforatie tussenzool
De codering S4 en S5 worden alleen voor veiligheidslaarzen gebruikt.

Hoog of laag model

Het is belangrijk om de schoen te kiezen die past bij het werk wat je doet. Werk je veel buiten, en ook in de regen? Kies dan voor schoenen die waterdicht zijn (S3). Maar als je voornamelijk binnen aan het werk bent, dan kunnen waterdichte schoenen behoorlijk warm en zweterig worden. Voor binnen gebruik is S1 of S2 meer geschikt.

Dan heb je ook nog de keuze uit een hoog model of een laag model. Moet je veel knielen tijdens je werk? Dan kun je wellicht beter voor een laag model kiezen. Werk je in de bouw en verricht je veel zwaar werk? Dan bieden hoge veiligheidslaarzen meer ondersteuning. Zeker ook op onregelmatige ondergronden.

Lees ook: Op een veilige manier verbouwen

Veiligheidsschoenen in de bouw of tijdens het klussen

Uiterlijk

Werkschoenen zijn niet zomaar schoenen die je draagt als je naar een feestje gaat. Bij veiligheidsschoenen krijg je direct een beeld van lomp, robuust en zwart. Vandaag de dag is dat niet meer zo. Tegenwoordig zijn er ook veiligheidsschoenen verkrijgbaar die eruitzien als sneakers en in diverse kleuren beschikbaar zijn. Dus mocht je onverhoopt na het klussen gelijk door moeten gaan naar een feestje? Dan ziet niemand dat jij veiligheidsschoenen aan hebt en sta jij niet te dansen wanneer er per ongeluk iemand op jouw teen staat.

Een groot assortiment aan veiligheidsschoenen voor een betaalbare prijs vind je bijvoorbeeld bij de Praxis.

Lees ook: Veiligheid binnen je bouwbedrijf: 6 tips
Lees ook: Veiligheidskleding en accessoires bij het klussen!

Related Posts