Home materiaal Glazen dakpannen als warmtecollector

Glazen dakpannen als warmtecollector

Door bouwsuper

Glazen dakpannen als warmtecollector
Niet iedereen vindt zonnepanelen op een dak even mooi staan. Met name op oudere huizen staat het niet fraai. Een oplossing is de panelen in het dak te laten verzinken zodat ze aan het oog onttrokken worden of het leggen van glazen dakpannen. Dakbedekking van glas in de vorm van glazen daktegels of -pannen worden op dezelfde manier op panlatten gelegd als gewone dakpannen. Tot op heden worden in Nederland glazen dakpannen voornamelijk alleen gelegd op dierenverblijven en industriële gebouwen ter bevordering van de lichtinval.

Verwarming via lucht of transportvloeistof
Niet alleen is een glazen dakpan een decoratieve afdekking van zonnepanelen ze kunnen ook zelf als collector fungeren. Er zijn momenteel twee systemen verkrijgbaar waarbij de glazen pannen zelf de zonnewarmte opvangen.

  • Onder de pannen wordt een zwart gekleurde doek gelegd die de temperatuur op het dak nog eens extra doet stijgen. Nadat de opgewarmde lucht begint te circuleren wordt ze opgevangen in sleuven die onder de doek zijn aangebracht. Vervolgens warmt ze een watervat op dat aangesloten kan worden op het verwarmingssysteem van de woning.
  • De tweede methode is om direct onder de glazen dakpannen, eveneens op de zwarte ondergrond, een leidingwerk aan te brengen met een warmte-absorberende vloeistof. Ook de hierin opgeslagen warmte kan worden gebruikt voor een bestaand verwarmingssysteem.

Ook toepasbaar in koudere gebieden
In Zweden, waar het systeem enkele jaren geleden voor het eerst werd toegepast, zijn er inmiddels meerdere woningen voorzien van een glazen dak. Een dergelijk systeem levert zelfs in een koud land als Zweden gemiddeld 320 kWh warmte per vierkante meter. Het bijzondere aan het systeem is ook de opslagcapaciteit van warmte die zich onder de zwarte doek bevind. Zo kan je ook s’nachts de overdag opgeslagen warmte benutten.

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.