Takken die tijdens een harde storm tegen je ramen slaan, een peuter die met een sleutel op het glas krast of een baksteen die tijdens de verbouwing tegen een ruit terechtkomt en een flinke kras veroorzaakt. Of zijn de ramen in je huis na verloop van tijd beschadigd en aan vervanging toe? Wacht dan nog even en lees dit artikel verder. Soms lijkt vervangen nog de enige oplossing. Maar niets is minder waar. Glasrenovatie is sneller, milieuvriendelijker en voordeliger dan je ruit vervangen. In dit artikel vertellen wij je alles over glasrenovatie.
In dit artikel:
Glasrenovatie: hoe werkt dat?
Door het glas te polijsten worden alle oneffenheden uit het glas gehaald. Hierdoor zal het glas er weer als nieuw uitzien. Polijsten wordt gedaan met een speciale polijstmachine. Eerst wordt het glasoppervlak nat geschuurd, net zolang tot de kras of aanslag weg is. Er wordt als het ware een dun laagje van het glas verwijderd. Daarna wordt het glasoppervlak gepolijst om het weer te laten blinken als nooit tevoren. Je kunt weer naar buiten kijken alsof er helemaal geen glas in het kozijn zit. Deze methode is milieuvriendelijk en veroorzaakt geen water- of stofoverlast. Het glas kan dus gewoon bij jou thuis gerepareerd worden zonder dat je daarbij in de troep zit. Ook ontstaan er bij deze methode geen optische vervormingen of verkleuring. Glasrenovatie is tot wel 60% goedkoper dan het plaatsen van een nieuw ruit.
Zijn de beschadigingen aan het glas te diep? Dan is polijsten niet meer mogelijk en is het glas laten vervangen de enige optie die dan nog overblijft.
Glasrenovatie: kan ik dat zelf?
Glasrenovatie is een gespecialiseerd klusje. De speciale polijstmachine zuigt zich vast aan het raam en vult zich met water en polijstmiddel. Hierna wordt het glas behandeld door een schijf die circa 20.000 toeren per minuut draait. Ondeskundig gebruik van deze machine kan grote schade aan het glasoppervlak aanbrengen. De hoge temperatuur van het water kan bijvoorbeeld de ruit onherstelbaar beschadigen. Het renoveren van glas is daarom een klus die veel kennis en ervaring vergt. Je kunt het daarom beter uitbesteden aan een gespecialiseerd bedrijf.
Tip: Sluit een glasverzekering af
Ben je eigenaar van een woning, dan is het aan te raden om ook een glasverzekering af te sluiten. Hiermee dek je eventuele schade aan de ramen van de woning. Hierbij gaat het alleen om glas dat bedoeld is om licht door te laten, dus niet je spiegel of je aquarium. De verzekeraar vergoedt schade die veroorzaakt wordt door ‘alle van buiten komende onheilen’. Dat is dus bijna alles wat er met glas kan gebeuren. Schade als gevolg van een natuurramp is niet meeverzekerd.
Lees ook: Zijn je ramen aan vervanging toe? Welk glas kies je!
Het verwijderen van krassen uit bijvoorbeeld glaswerk
Het verwijderen van krassen uit de ramen van je huis, maar ook van de auto, kun je dus beter aan professionals overlaten. Zij beschikken over de juiste middelen, maar ook over de kennis om het op de juiste manier te doen, zonder het glas extra te beschadigen. Merk je krassen op in bijvoorbeeld het glaswerk (glazen waar je uit drinkt) of de glazen tafel, dan zou je wel zelf kunnen proberen om de krassen er zelf uit te verwijderen. Wij geven 4 tips hoe je dat het beste zou kunnen doen.
Met tandpasta
Tandpasta heeft iedereen wel in huis. Je krijgt er niet alleen je tanden mee schoon, maar ook tegen krassen in je glaswerk is het een zeer effectief middel. Het is wel belangrijk om een witte tandpasta te gebruiken, dus geen gel. Maak je glas schoon met water en een doekje en laat het vervolgens goed drogen. Vervolgens neem je een nieuw doekje en maakt deze nat met lauw water. Daarna doe je er een bolletje tandpasta op. De tandpasta wrijf je in een draaiende beweging gedurende 30 seconden over de kras op het glas. Je zult zien dat de kras verdwenen is. Was de kras wat dieper en is deze nog steeds zichtbaar? Herhaal deze stappen totdat de kras volledig weg is.
Met zuiveringszout
Je zou het niet zo snel doen, met zuiveringszout op glas wrijven. Toch is het een effectief middel en doet het beslist wonderen. Zorg er eerst voor dat het glas goed schoon en droog is voordat je aan het werk gaat. Maak daarna een papje van zuiveringszout (baking soda) aangelengd met water. Doe een beetje van dit mengsel op een schoon en droog microvezeldoekje en wrijf het met draaiende bewegingen over de kras in het glas. Controleer na 30 seconden of de kras weg is. Herhaal als nodig de behandeling.
Metaalpoets
Ook metaalpoets is enorm geschikt om krassen uit glas te verwijderen. Ook hierbij is het weer belangrijk om het glas goed schoon te maken voordat je aan de slag gaat met metaalpoets. Daarmee voorkom je dat je extra krassen veroorzaakt vanwege vuil dat er nog op het glas achterblijft. Gebruik een microvezeldoekje en dompel deze met een vinger in de metaalpoets. Let op dat je echt maar weinig gebruikt. Wrijf het poetsmiddel in een draaiende bewegingen over het glas en stop meteen wanneer je ziet dat de kras weg is. Stop sowieso na 30 seconden met het inwrijven van metaalpoets. Herhaal deze stappen NIET wanneer de kras niet volledig weg is, en gebruik ook niet meer poetsmiddel. Dan kun je het glas alleen maar beschadigen. Maak het glas vervolgens goed schoon.
Nagellak
Nee, niet de prachtige rode kleur of de fel gele nagellak, maar kies voor de transparante variant. Maak het glas als eerste goed schoon en droog. Daarna breng je met het kwastje de nagellak aan op de kras. Probeer heel secuur te werk te gaan en de nagellak zoveel mogelijk in de kras aan te brengen en zo min mogelijk daarbuiten. Je hebt hier wel wat meer geduld bij nodig dan bij de vorige 3 mogelijkheden, de nagellak moet nu een uur drogen. Na een uur kun je de nagellak met een heel klein beetje nagellakremover verwijderen en zie daar, de kras is weg.
LET OP:
Is het glas voorzien van een filmlaag of beschermlaag, bijvoorbeeld brillenglazen, dan kun je deze niet volgens bovenstaande tips repareren. Ga ten allen tijde naar de opticien om krassen uit het glas van je bril te verwijderen.
Lees ook: Beste glassnijder van 2021
Lees ook: Het effect van isolatieglas zonder verbouwen