Home Wonen Gemakken voor in huis als je een dagje ouder wordt

Gemakken voor in huis als je een dagje ouder wordt

Door bouwsuper
Gemakken-voor-in-huis-als-je-een-dagje-ouder-wordt

Veel mensen blijven het liefst zo lang mogelijk thuis wonen. De plek waaraan je zoveel herinneringen hebt en je jezelf echt op je gemak voelt. Begrijpelijk dat je daar wil blijven wonen, maar is je huidige woning geschikt hiervoor? Het onderhouden van een groter huis kan lastig zijn, het traplopen wordt moeilijker en het douchen kan gevaarlijk zijn. Door wat aanpassingen in huis te maken wordt je huis al snel wat gebruiksvriendelijker. Wij geven je een aantal tips om mee aan de slag te gaan! 

De badkamer

Wanneer je jouw huis gebruiksvriendelijker wil maken is het belangrijk om de badkamer niet te vergeten. Denk eerst na over de badkamervloer. Vaak zijn deze erg glad. Door het plaatsen van een anti-slipmat in de douche voorkom je dat je kan uitglijden. Daarnaast zou je de tegels kunnen vervangen voor anti-sliptegels. Een drempelloze inloopdouche met steunbeugels kan ook van pas komen. Zo kan je gemakkelijk jezelf verplaatsen en heb je houvast bij bijvoorbeeld het afdrogen. Een douchestoel kan ook van pas komen wanneer het staan wat lastiger wordt. Bij het aanpassen van het toilet is het verstandig om beugels te plaatsen. Deze beugels kan je aan de zijkant van het toilet vastmaken en bieden steun bij het gaan zitten en overeind komen. Een verhoogd toilet kan hierbij ook helpen. Zorg daarnaast ook voor een veilige vloer, niet alleen in het toilet, maar door het gehele huis.

De trap en drempels

De trap en drempels

Wanneer je wat meer op leeftijd raakt, krijg je vaak last van je spieren en gewrichten. Zo kan je last van je rug krijgen of pijn in knie bij traplopen. Wanneer je niet gelijkvloers woont kan dit een probleem worden. Tegenwoordig wordt er veel gebruik gemaakt van trapliften. Bij aanschaf van een traplift is het goed om rekening te houden met wat voor soort trap je in huis hebt. Je hebt verschillende soorten trapliften. Daarnaast is het goed om te kijken naar een vervangende drempel. Zo is het makkelijker om met een rollator of een rolstoel het huis binnen te komen. Ook een drempelhulp kan goed van pas komen. Dit is een hulpmiddel dat je op de drempel legt waardoor er een lichte helling wordt gevormd. Zo kan je veel ongelukken voorkomen.

De keuken

Om veilig de keuken te kunnen blijven gebruiken is het verstandig om de bediening van de keuken gemakkelijker te maken. Zo is een kraan die licht te bedienen is handig voor mensen met reumatische klachten en kan je de keuken verhogen zodat je met je rolstoel er gemakkelijk onder kan komen. Ook kan je erover nadenken om de onderkastjes te vervangen door lades. Je kan deze lades helemaal uitschuiven waardoor je gemakkelijk bij de spullen komt die achterin staan. Ook is de vaatwasser verhogen een goede oplossing om zo gemakkelijk de vaatwasser in en uit te ruimen zonder te bukken. Denk als laatste goed aan de keukenkastjes die hoog aan de muur hangen. Je kan ervoor kiezen om deze te verwijderen of om hier spullen in op te slaan die je weinig gebruikt. Wat ga jij in je huis allemaal aanpassen?

Related Posts