Home Klustips Gemakkelijker iets zwaars tillen met een pallethaak

Gemakkelijker iets zwaars tillen met een pallethaak

Door bouwsuper
Gemakkelijker iets zwaars tillen met een pallethaak

Minder ziekteverzuim en meer werkplezier

Je kunt het je amper voorstellen, maar tot voor de industriële revolutie werd vrijwel alle arbeid verricht met behulp van spierkracht. Er werd wel gebruik gemaakt van mechanische middelen en het vermogen van hefkracht, maar het was wel de arbeider zelf die de kracht in eerste instantie leverde. Zo anders is het tegenwoordig, waar machines ons ten dienst staan in het uitvoeren van handelingen die de zwaartekracht tegenwerken. In de industrie is iets zwaars tillen in principe uit den boze. Arbowetgeving stelt geen specifieke eisen, maar zegt wel dat de te tillen last geen gezondheidsrisico mag vormen. Binnen je bedrijf moet je alle arbeidsrisico’s in kaart brengen en uitwerken in een plan van aanpak. Deze Risico-inventarisatie & -evaluatie (RI&E) voorkomt gezondheidsklachten en ongevallen binnen je organisatie, wanneer nageleefd. Dit is in het belang van je werknemers en je bedrijf, en dat betekent een lager ziekteverzuim en meer werkplezier. Dat is dan weer gekoppeld aan een hogere productiviteit. Van der Blij, dé leverancier van hijs- en instortmaterieel, weet daar alles van. Om de productiviteit in je bedrijf te blijven waarborgen biedt Van der Blij totaaloplossingen in hijs -en heftechniek.

Je rug sparen dankzij een pallethaak

Elk productiebedrijf heeft wel een magazijn waar de voorraad is opgeslagen. Voorraad dat tot nader order uit het magazijn wordt gehaald wanneer de productie daar om vraagt. De voorraad staat dan op pallets omdat deze gemakkelijk te hanteren zijn. Op deze pallets, die een behoorlijk gewicht kunnen dragen, staan de onderdelen of halffabricaten die de fabriek ingaan. Op de werkvloer of je magazijn heb je niet altijd ruimte om op elke werkplek constant een heftruck tot je beschikking te hebben. Dit probleem tackel je eenvoudig door op elke werkplek een pallethaak te gebruiken die je werknemer ontlast van het tillen van zware voorwerpen.

Zeer hoge belastbaarheid, weinig ruimte nodig

Veel ruimte neemt een pallethaak niet in beslag. Als je nagaat dat een gewone pallet vaak 80 x 120 centimeter in doorsnede meet, dan ligt het zwaartepunt dus op 40 tot 60 centimeter, in het midden van de pallet. Een in hoogte verstelbare pallethaak balanceert zichzelf en zal daarom tijdens het tillen volmaakt in lijn liggen met de te tillen last. Ongecontroleerd kantelen is er dus niet bij. Een pallethaak is ook in de breedte verstelbaar, mocht je een keer een groter exemplaar moeten tillen. Pallets til je met massieve vorken met een lengte van ruim een meter, met een tilvermogen van zo’n twee tot drie ton. Een hijshoogte van maar liefst 1,8 meter is mogelijk. Dus alsnog moeten bukken om iets van de gehesen pallet af te halen is dus niet nodig.

Productieve dagen draaien met goed gemotiveerd en fysiek gezond personeel, het is de droom van iedere ondernemer met een productiebedrijf. Van de Blij is daarin een prima partner. Pallethaken nemen je het werk uit handen. Voor de investering hoef je het niet te laten. Daar hoef je niet zwaar aan te tillen…

Related Posts