Home materiaal Geluidsdemping in appartementen

Geluidsdemping in appartementen

Door bouwsuper

Geluidsdemping in appartementen
Eerder besteedden we aandacht aan geluidsisolatie tegen geluiden van buitenaf, in dit artikel gaan we in op de reductie van contactgeluid van tussen vloeren in appartementen. Geluidsoverlast is een van de voornaamste oorzaken van burengeschillen. Het geluid van de radio of tv kan voor geluidshinder zorgen maar ook het lopen over een harde vloer kan voor de onderburen een ware kwelling betekenen. In appartementen is er daarom een wet in het leven geroepen die de bewoner verplicht stelt met contactgeluid naar onderen met 10 decibel omlaag te brengen.

Hoeveel is 10 decibel?
Het klinkt heel ingewikkeld want ten opzichte van wát moet je nu eigenlijk het contactgeluid nu met 10 decibel reduceren? Als basis is men van een van een kale betonnen vloer in een leeg huis uitgegaan. Niet alleen onder- en dekvloeren dempen immers het contactgeluid ook het gewicht van de meubelen op de vloer en raamdecoratie veranderen de geluidsdoorgifte naar de onderliggende buren.

Afgezien van het feit dat iedere soort vloerbedekking zijn eigen specifieke akoestische isolatiewaarden met zich meedraagt is het niet echt ingewikkeld om aan de 10 decibel te komen. Een gewone doorsnee textiele vloerbedekking met een standaard ondertapijt voldoet ruimschoots aan de vastgestelde norm.

Laminaat en ander harde vloermaterialen
Het wordt bij laminaat en andere harde dekvloeren belangrijk om goed naar de isolatiewaarden op de verpakking te kijken. Laminaat, marmoleum of steensoorten hebben namelijk vrijwel geen geluidswerende eigenschappen en zeker bij een laminaten vloer klinken contactgeluiden zelfs extra hol.

Inmiddels heeft elk merk vloer zijn eigen specifieke ondervloer ontwikkelt die het wooncomfort niet alleen voor de buren maar ook voor jezelf aanmerkelijk vergroot. Om mogelijke burengeschillen in de toekomst een stap voor te wezen doe je er verstandig foto’s van je ondervloer te nemen en de aankoopbonnen te bewaren.

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.