Home Wonen Ga voor betere akoestiek met een kleed in de woonkamer

Ga voor betere akoestiek met een kleed in de woonkamer

Door bouwsuper
Ga voor betere akoestiek met een kleed in de woonkamer

Een woonkamer vloerkleed is de trend van de laatste jaren. Je kunt bijna geen huiskamer meer indenken zonder kleed op de vloer. Toch heeft het niet alleen een decoratieve functie. Wist je dat je met een kleed de woonkamer een betere akoestiek kunt geven? Lees hier tips hoe je het beste de akoestiek kunt verbeteren met een tapijt in de woonkamer.

Vul met een passend formaat kleed de woonkamer

De eerste belangrijke factor om de akoestiek te verbeteren is het formaat van het vloerkleed. Zo zal een groot kleed woonkamer en interieur met elkaar verbinden, maar ook de akoestiek beter maken.

Hoe groter de ruimte, hoe groter formaat vloerkleed je vanzelfsprekend in de woonkamer kwijt kunt. Kies daarom niet te zuinig voor een klein kleed in een grote huiskamer. Dit maakt de ruimte te leeg en zal hierdoor te weinig geluid kunnen opvangen.

De weerkaatsing van geluid op een kleed in de woonkamer is namelijk de helft korter dan op een harde vloer. Hoe meer kale vloer je dus over houdt, hoe meer weerkaatsing van geluid je zult ervaren.

Hoe hoger de pool, hoe meer geluidsdemping

Daarbij is de poolhoogte van een woonkamer vloerkleed van belang. Hoe dikker het tapijt is, hoe groter het effect van geluidsreducering zal zijn. Een hogere pool zal dus meer geluid opvangen.

Het lucht tussen de haren van een tapijt zorgt er als het ware voor dat het geluid wordt geabsorbeerd. Hierdoor zul je een stuk minder galm in de woonkamer ervaren.

Daarbij zorgt een hoogpolig kleed voor gezelligheid en is het lekker zacht aan de voeten. Ideaal dus om te combineren bij de bank in of een andere zithoek in de woonkamer. Een hoogpolig kleed zorgt voor een betere akoestiek én meer comfort.

Kies voor zware materialen vloerkleden

Kies voor zware materialen vloerkleden

Net als het effect met  hoge polen, kunnen zware materialen als wol ook beter geluid opnemen dan dunne synthetische vezels. Deze zware, natuurlijke materialen hebben een stuk meer body waarmee ze klanken kunnen absorberen.

De invloed van materiaal zul je vooral merken in hele grote huiskamers waar relatief weinig in staat. Voor een gemiddelde woning kan een hoge pool van synthetische vezels ook al het verschil maken voor een betere akoestiek.

Denk ook aan een kleed op de wanden in de kamer

Vaak wordt bij en kleed alleen gedacht aan een vloerkleed, maar wist je dat je voor een betere akoestiek ook gerust kleden op kunt hangen aan een wand? Wandtapijten zijn van oudsher een trend uit de oosterse landen, maar tegenwoordig zie je dit ook steeds meer in ons land. Zeker als jouw woning hoge plafonds bevat kan het een goede toevoeging zijn om ook de wanden te bekleden.

Voor diverse tapijten die de akoestiek kunnen verbeteren kun je online terecht. Zo vind je bij online tapijten winkel Tapijtenloods.nl een ruim assortiment met bijna 1000 vloerkleden. Zo zit er altijd iets tussen naar jouw smaak en wensen, ook om de akoestiek te verbeteren met een kleed in de woonkamer.

Related Posts