Home Wonen Fruitvliegjes; hoe kom je ervan af

Fruitvliegjes; hoe kom je ervan af

Door Marieke
Fruitvliegjes

Fruitvliegjes, het ene moment heb je er geen last van en het volgende moment vliegen ze door je hele huis heen. Onhygiënisch en flink irritant. Hoe je fruitvliegjes kun voorkomen en hoe je ervan afkomt als je ze in huis hebt vliegen, lees je in dit artikel.

Waar komen fruitvliegjes op af

Fruitvliegjes komen af op de geur van overrijp fruit en leggen daar hun eitjes op. Daarmee hebben hun larven meteen een voedzame omgeving. Larven groeien op hun beurt weer uit tot een volwassen vliegje en ze planten zich in razend tempo voort. Het aantal fruitvliegjes in je huis neemt op die manier snel toe en dan is het lastig om ze nog kwijt te raken.

Fruitvliegjes vormen echter geen gezondheidsrisico’s. Ze leggen hun eitjes óp het fruit, niet ín het fruit. Spoel je fruit goed af onder de kraan en je kunt het gewoon nog eten.

Tip 1: eet fruit op tijd op

Het beste is om het fruit op tijd op te eten en ervoor te zorgen dat de fruit niet overrijp wordt of dat er fruit met beurse plekken op de fruitschaal ligt. De meeste fruitsoorten kun je ook in de koelkast bewaren, daar zullen de fruitvliegjes ook niet komen.

Als je fruitvliegjes ziet, check dan gelijk je fruit en groente. Rottend fruit gooi je direct buiten weg in de gft-bak (het liefst eerst in een zak geknoopt) en overrijp fruit eet je lekker direct op.

Tip 2: schoonmaken

Om fruitvliegjes te voorkomen kun je het beste direct het aanrecht, de kookplaat of de tafel schoonmaken als je je eten hebt klaargemaakt, of gegeten hebt. Een schoon aanrecht zorgt ervoor dat er geen fruitvliegjes op afkomen.

Denk ook eens aan de hoekjes waar je niet zo goed bij kan, maar waar toch wat etensresten kunnen ophopen. Maak trouwens geen gebruik van schoonmaakmiddelen en afwasmiddel met een fruitgeur, zoals citroen, ook daar komen de vliegjes op af.

Tip 3: geen etensresten in de vuilnisbak

Etensresten en schilletjes van fruit kun je beter niet in de vuilnisbak gooien die in de keuken staat. Gooi etensresten gelijk in de gft-bak die buiten staat. Dan is het ook nog belangrijk om de gft-bak op een schaduwrijke plek te zetten, een plek waar niet of nauwelijks zon komt.

Tip 4: kruidenplantjes

Fruitvliegjes houden niet van de geur van bijvoorbeeld knoflook, lavendel, basilicum, dille of salie. Zet een prachtig kruidenplantje in een mooie pot direct naast je fruitschaal of leg wat takjes lavendel bij je fruitschaal.

Tip 5: laat het tochten

Fruitvliegjes? Zet een paar deuren en ramen tegen elkaar open, fruitvliegen houden niet van tocht!

Tip 6: spoel glazen en potten om

Lege potten met nog etensresten is een ideale broedplaats voor fruitvliegjes. Is een pot leeg, doe dan gelijk de deksel weer op de pot, of als je geen deksel meer hebt, spoel de pot dan goed om. Breng de lege potten zo snel mogelijk naar de glasbak.

Tip 7: geen vuile vaat op het aanrecht

Zet je vaat direct in de vaatwasser of was het zo snel mogelijk af. Laat in ieder geval niet een lange tijd je vuile vaat op het aanrecht staan waar nog flink wat etensresten op zitten. Ook wanneer je een vaatwasser hebt is het belangrijk om de vaat eerst om te spoelen alvorens je het in de vaatwasser zet. Een mes met nog wat jamresten of een glas met heerlijke zoete sap is een smulpartij voor de fruitvliegjes.

Tip 8: gebruik azijn

Heb je veel fruitvliegjes? Je kunt ze snel vangen met azijn. Daar gaan ze direct op af. Vul een leeg potje met azijn en je hebt binnen mum van tijd flink wat vliegjes gevangen.

Ook kun je natuurlijk je overrijp fruit gebruiken, deze in een potje doen, en zo op die manier de vliegjes vangen.

Tip 9: controleer de aardappelbak

Aardappelen en uien bewaar je vaak op een koele en donkere plek. Maar ook daar kan een fruitvliegjesplaag ontstaan als er een rottende ui of aardappel tussen zit. Als je een plaag hebt, check dan vooral ook goed de aardappelen- en uienbak.

Leestip: mieren in huis; zo bestrijd je ze

Related Posts