Home Wonen Energieverbruik verlagen door woning te verduurzamen

Energieverbruik verlagen door woning te verduurzamen

Door bouwsuper
Energieverbruik verlagen door woning te verduurzamen

Huishoudens zoeken massaal naar mogelijkheden om hun woning met relatief kleine verbouwingen te verduurzamen. Denk bijvoorbeeld aan de optie om de spouwmuur te isoleren, of een isolerende laag aan te brengen in de kruipruimte. Het helpt te voorkomen dat kou vanuit de grond de woning in kan trekken. Ook populair is de keuze voor zonnepanelen. Bij het laten leggen van zonnepanelen op het dak van je woning kun je deze kopen, maar ook huren. Die laatste mogelijkheid wordt onder meer door HalloStroom aangeboden. Het huren van zonnepanelen betekent concreet dat je voor een vast bedrag per maand dagelijks profiteert van de opbrengst van deze zonnepanelen. De opbrengst gaat volledig naar jouw huishouden toe. Na vijftien jaar heb je de mogelijkheid de zonnepanelen alsnog over te nemen voor een scherpe prijs. Over het algemeen zullen de zonnepanelen vervolgens nog eens vijftien jaar stroom opleveren. 

Mix van zonnepanelen met een elektrische warmtepomp 

Het huren van zonnepanelen kan ook een goede optie zijn, wanneer je ze wilt combineren met een elektrische warmtepomp. Mogelijk is je financiële buffer momenteel niet groot genoeg, om beiden aan te schaffen. Door de zonnepanelen te huren, heb je voldoende budget voor een investering in een warmtepomp. In theorie zou je met deze combinatie energieneutraal kunnen wonen. Hierbij uitgaande van een situatie waarin je een inductie kookplaat gebruikt in plaats van een model op gas. 

Mix van zonnepanelen met een elektrische warmtepomp 

Investeren in HR+ isolatieglas voor je woning 

Niet alleen de investering in zonnepanelen helpt je het energieverbruik van jouw huishouden terug te dringen. Eerder las je al, dat het isoleren van de spouwmuur en de kruipruimte eveneens een bijdrage levert. Datzelfde geldt voor het vervangen van de bestaande ramen in huis voor HR+ isolatieglas. In het bijzonder, wanneer je momenteel klassiek enkel- of dubbel glas gebruikt. Bij de keuze voor nieuwe ramen is het belangrijk te letten op de Ug-waarde hiervan. Des te lager deze waarde is, des te beter is de isolerende werking van het glas. 

Prijsplafond energie helpt huishoudens rond te komen 

Naast de maatregelen die je zelf kunt nemen om duurzamer te leven en je energieverbruik te verlagen, worden huishoudens gesteund door de overheid. Zij stelden recent een prijsplafond in voor energieprijzen. Dit energieplafond moet huishoudens helpen makkelijker rond te komen. Tot een bepaald verbruik aan gas en stroom ligt de energieprijs vast; daarboven mogen leveranciers een hogere prijs in rekening brengen bij de consument. 
 

Related Posts