Home Wonen Eigentijdse raamdecoratie ten top: Automatische raamdecoratie

Eigentijdse raamdecoratie ten top: Automatische raamdecoratie

Door bouwsuper

Je kunt bloemetjes op de vensterbank zetten om de woonkamer wat op te fleuren. Het is ook mogelijk om leuke gordijnen uit te kiezen die de ruimte wat aankleden. Een raam is immers onzichtbaar, je maakt het pas interessant met raamdecoratie. De tijd staat niet stil, niet alleen is er een ruime keuze aan producten verkrijgbaar, ook moderne technologie doet zijn intrede met bijvoorbeeld raamdecoratie die automatisch werkt. Wat de voordelen zijn van automatische raamdecoratie en wat er zoal mogelijk is met moderne technologie kun je op deze pagina lezen.

Op zoek naar een maatwerk oplossing om raamdecoratie automatisch te laten openen en sluiten? Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Voordelen van automatische raamdecoratie

We maken al zo lang gebruik van gordijnen dat we er niet altijd bij stilstaan dat er veel nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden om het wooncomfort te verhogen. Hier zijn enkele voordelen van raamdecoratie met automatische aansturing:

  • Het is niet meer nodig om steeds naar het venster te lopen om de gordijnen te openen of te sluiten.
  • Je kunt naast een standaard afstandsbediening ook gebruik maken van apps op de smartphone of tablet.
  • Door voorkeursprogramma’s in te stellen heb je geen omkijken meer naar de raambekleding.
  • Door de raamdecoratie automatisch te laten functioneren werkt het systeem zelfs wanneer je niet thuis bent, bijvoorbeeld door de gordijnen automatisch te laten sluiten wanneer het donker wordt.

Bestaande raamdecoratie automatisch maken

Wanneer je reeds mooie gordijnen hebt hangen en deze nog lang niet aan vervanging toe zijn kun je bestaande raamdecoratie automatisch laten werken. Er zijn hierbij wel een aantal voorwaarden die gesteld worden aan de gordijnrails en het type raambekleding. Een gordijnrail motor is geschikt voor de meeste rolgordijnen, ook voor horizontale gordijnen zijn er gemotoriseerde systemen verkrijgbaar. Dit soort gordijnrail motoren hebben een specifieke trekkracht die zal worden afgestemd op het formaat, en eventueel het gewicht van de raambekleding. Laat je daarom vooraf goed inlichten over de mogelijkheden alvorens een systeem aan te schaffen.

Nieuwe raamdecoratie automatisch bestellen

Er zijn situaties waarin een nieuwe raamdecoratie automatisch laten functioneren de voorkeur heeft, bijvoorbeeld wanneer je een nieuwe woning betrekt of als de huidige raambekleding zijn langste tijd wel heeft gehad. Met een schone lei beginnen biedt doorgaans de meest flexibiliteit en keuze. Dat betekent overigens niet dat je altijd voor dezelfde merken en leveranciers hoeft te kiezen. Een aantal elektronische systemen zijn universeel waarmee je zelf kiest welk type gordijnen je zult gebruiken. Daarnaast zijn er ook systemen met elementen die geheel op elkaar zijn afgestemd. Met name in situaties waarbij je meerdere soorten elektronica in huis gebruikt kan dit voordeel bieden. Ook hierbij adviseren we om vooraf navraag te doen bij de specialist, die kan op basis van de persoonlijke situatie een oplossing bieden.

Manieren om gordijnen te bedienen

Een belangrijke functie van een gordijn is openen en sluiten wanneer je dat als bewoner of gebruiker wilt. De wijze waarop de gordijnen bediend worden kan wel verschillen. Dit zijn de mogelijkheden, van de meest eenvoudige manier tot aan de meest technologisch geavanceerde methode:

  1. Handmatige bediening: Dit is heel eenvoudig de manuele bediening, ofwel je loopt naar het venster en trekt aan een koord of aan het gordijn zelf. Je hebt daarvoor geen stroom nodig, en je krijgt ook nog wat beweging op de koop toe. Maar niet in alle ruimtes is dit praktisch, ook voor minder validen is handmatige bediening niet altijd wenselijk of zelfs mogelijk. Dan zijn er gelukkig ook gemotoriseerde oplossingen.
  2. Elektrische bediening met draad: De bekende schakelaar bij het venster is nog steeds een populaire manier om raamdecoratie automatisch te laten openen en sluiten. Nou ja, uiteraard niet geheel automatisch omdat je zelf nog steeds een handeling moet verrichten. Een bijkomend voordeel van een gemotoriseerde oplossing is de gecontroleerde bediening, er bestaat minder kans op het vastlopen van het mechanisme of scheefhangen.
  3. Elektrische bediening met zender / ontvanger: Met een standaard schakelaar ben je beperkt tot de afstand die je met een kabel kunt overbruggen, het is ook mogelijk de raamdecoratie automatisch te bedienen via een zender en ontvanger systeem. De gordijnrail motor wordt uitgerust met een ontvanger, die wordt gekoppeld aan een zender. Dit kan een afstandsbediening zijn die door de leverancier geleverd wordt. Een draadloos systeem als deze werkt niet alleen in een rechte lijn, het signaal gaat ook door de meeste wanden waarmee je dus niet in dezelfde ruimte hoeft te zijn als de ontvanger.
  4. Bediening via app: De volgende stap is het vervangen van een standaard afstandsbediening door een app voor smartphone of tablet. Je kunt dan één mobiel apparaat gebruiken om meerdere systemen binnen een domotica of huisautomatisering oplossing aan te sturen. Zeker wanneer je van plan bent om meerdere “slimme” apparaten te gebruiken is het aan te raden hier rekening mee te houden bij de aanschaf van een elektronisch systeem.
  5. Automatische bediening: De meest geavanceerde wijze van de raamdecoratie automatisch bedienen wordt mogelijk gemaakt dankzij een combinatie van “slimme” hardware en software. Wil je bijvoorbeeld dat de rolgordijnen automatisch openen bij zonsopgang? Koppel het systeem dan aan een timer. Wil je in plaats van een tijdklok de raambekleding pas laten sluiten wanneer het echt donker wordt? Overweeg dan een lichtdetector te koppelen aan het systeem.

Is raamdecoratie automatisch ingewikkeld?

Hoe meer technische apparatuur er in huis komt, hoe lastiger het wordt om deze te bedienen, dat is vaak de gedachte. Toch hoeft dat zeker niet het geval te zijn, het is juist de bedoeling dat moderne technologie bij huisautomatisering je werk uit handen neemt. Dan komt de expertise van de leverancier om de hoek kijken. Je kunt zelf proberen een slimme woning in te richten op basis van standaard oplossingen, maar wanneer deze apparaten niet goed met elkaar overweg kunnen is er herrie in de tent. Door vooraf de mogelijkheden en zeker ook de ONmogelijkheden met de specialist te bespreken kun je kiezen voor een systeem dat niet alleen nu aan de eisen voldoet, maar ook uitbreidbaar is in de toekomst. Zo kun je diverse zaken in huis in fasen gaan automatiseren, naast raamdecoratie automatisch regelen is het ook mogelijk de thermostaat en de verlichting “slimmer” te maken.

Neem voor meer informatie over raamdecoratie automatisch laten werken contact op met MySmartDeco of klik hier voor de Belgische webshop.

Related Posts