Home Klustips Eigen elektriciteit met zonnepanelen

Eigen elektriciteit met zonnepanelen

Door bouwsuper

Zonneschijn kost niets
Voor niks gaat de zon op, luidt het spreekwoord. Waarom zouden we die gratis zonneschijn dan niet omzetten in iets nuttigs zoals elektriciteit? Bij matrixborden en parkeermeters zien we overal al kleine zonnepaneeltjes die borg staan voor de energietoevoer van het apparaat. Waarom zouden we het gebruik van zonne-energie niet vaker in onze eigen woning toepassen?

Zonnepanelen ten behoeve van het opwekken van elektriciteit werken allemaal volgens hetzelfde principe. Een gelaagde silicumplaat zet zonlicht om in elektriciteit. Door meerdere cellen met elkaar te verbinden wordt een stroom van 24 Volt bereikt. Een omvormer zet deze vervolgens om naar een voor een huishouden bruikbare 230 Volt wisselstroom.

Plaatsingsfactoren van zonnepanelen
De beste locatie voor zonnepanelen is op een licht hellend, zo mogelijk de panelen onder een hoek van 35 graden plaatsen, zuiddak zonder schaduwval van bomen of omliggende gebouwen. Platte daken en anders gepositioneerde daken geven vanwege de gedeeltelijk afglijdende lichtontvangst minder opbrengst. Met 10 zonnepanelen kan de helft van de benodigde stroombehoefte voor een gemiddeld gezin worden opgewekt.

Er is voor het plaatsen van zonnecollectoren geen vergunning meer nodig mits de panelen in gelijke helling met het dak liggen, binnen de dakgrenzen blijven en een geheel vormen met de installatie waarvoor ze geplaatst worden. Is dit laatste niet mogelijk dan moet het waterreservoir of de elektriciteitscentrale onder het dak gezet worden.

Duurzaam stroomverbruik
Wanneer je besluit de elektriciteit uit zonne-energie te gaan halen kan je door een goede voorbereiding veel doen om zo hoog mogelijke rendementen te behalen. Vergaar zo veel mogelijk informatie over de verschillende soorten zonnecollectoren en de voor-en nadelen van onafhankelijke en netgekoppelde systemen. In huis verminder je alvast het gebruik van energievretende apparaten zoals de magnetron en ga je over op 12/24 Volt apparaten en ledverlichting.

Related Posts