Home Geen categorie Eierschalen in de tuin; 8 redenen om ze niet weg te gooien

Eierschalen in de tuin; 8 redenen om ze niet weg te gooien

Door Marieke
Eierschalen

Een lekker gebakken eitje met bacon op een boterham tijdens het ontbijt. Voor de lunch maak je een uitsmijter van 3 spiegeleieren met ham en kaas. Voor het avondeten maak je een salade met een hardgekookt eitje. En tussendoor bak je nog eens lekkere cupcakes waar ook flink wat eieren ingaan. Eieren; je gebruikt ze stiekem best veel. De eierschalen gooi je direct weg. Maar wist je dat je deze ook voor andere dingen kunt gebruiken? Gooi ze niet meer weg, maar gebruik ze in je tuin! Wij geven 8 redenen waarom je de eierschalen voortaan niet meer weg hoeft te gooien.

Tomaten, aubergines en paprika’s

Tomaten, paprika’s en aubergines kunnen een calciumtekort hebben als ze groeien. Door dit tekort kunnen ze gaan rotten. Eierschalen bevat calcium en andere mineralen die de grond kunnen verrijken. Begraaf de eierschalen in de grond. Het calcium wordt door de grond opgenomen en wordt vervolgens voor de planten gebruikt.

Anti-slakken

Worden je planten opgegeten door de slakken? Leg wat fijngemalen eierschalen in een kringetje om de belaagde plant. De lijfjes van de slak vinden het niet prettig om over de scherpe eierschalen te glijden en zullen snel verdwijnen. Zo kun jij blijven genieten van de prachtige planten in je tuin. En worden ook de groenten in je moestuin niet meer opgegeten.

Zaadjes zaaien

Een eierschaal kun je goed gebruiken als biologisch afbreekbaar potje waar je zaadjes in laat ontkiemen. Zorg er wel voor dat als je een ei gebruikt alleen het bovenkantje er probeert af te halen, zodat je een ‘potje’ overhoudt. Vul de eierschaal met aarde en een zaadje en plaats het terug in de eierdoos. Is het zaadje voldoende ontkiemt? Dan kun je het kleine plantje met schaal en al in de aarde plaatsen. Bewaar ook eierschalen die ervoor zorgen dat je de slakken weert uit je tuin …

Vogelvoer of kippenvoer

Vogels voorkomen een insectenplaat in je tuin, maar dan moet je er wel voor zorgen dat de vogels ín je tuin komen. Gooi wat kleine, gedroogde en schone stukjes eierschaal in je tuin. De vogels zullen het eten omdat er calcium inzit. Vooral de vrouwtjes hebben calcium nodig voor de eitjes.

Ook kippen vinden eierschalen lekker om te eten. Zorg er echter wel voor dat je ze in kleine stukjes breekt zodat ze niet meer als ei te herkennen zijn. Als ze nog als ei te herkennen zijn, zal de kip ze niet eten.

Houd katten op afstand

Heb je last van poepende katten in je tuin? Katten houden niet van eierschalen aan hun pootjes. Je zult alleen wel flink wat eierschalen nodig hebben om je hele tuin te bedekken als je katten wilt weren.

pH-waarde daalt

Heb je last van zure grond? Door eierschalen aan de grond toe te voegen zal de pH-waarde dalen en heb je binnen no-time weer een gezonde grond.

Houd herten of afstand

Als je in een bosrijke omgeving woont kun je last hebben van herten in je tuin. Gooi dan eierschalen in je tuin. Vanwege de overheersende lucht van de eieren zullen herten met een grote boog om je tuin heen gaan, herten vinden dit namelijk een vieze lucht.

Compost

Heb je verder geen idee wat je met je eierschalen kunt doen? Dan kun je ze altijd nog vermengen in je compost. Maak de eierschalen droog, schoon en vermaal het tot korrel en voeg ze vervolgens toe aan je compost.

Wat doe jij met je eierschalen?

Related Posts