Home RuimteTuin Een zwembad in je tuin; dit heb je allemaal nodig

Een zwembad in je tuin; dit heb je allemaal nodig

Door Marieke
Alles wat je nodig hebt als je een zwembad in je tuin plaatst.

Wanneer jonge kinderen willen spetteren en spatteren in de eigen achtertuin, dan is een klein opblaasbadje prima. Binnen enkele minuten is het badje opgeblazen en gevuld. Prima voor jouw kleintje. Maar wanneer jouw kinderen ouder worden, is zo’n klein, rond opblaasbadje niet meer voldoende. Veel te klein. Ze willen meer, groter, dieper. Dat kan. Er zijn tal van zwembaden verkrijgbaar die je elk seizoen weer in je tuin kunt opzetten. Behalve een zwembad heb je nog meer nodig voor optimaal zwemplezier. In dit artikel zetten we alles wat je nodig hebt op een rijtje.

Rond, vierkant, klein, groot

Als eerste bepaal je waar je in je tuin de zwembad wilt plaatsen. Houd rekening met deuren die nog open moeten draaien, bijvoorbeeld de schuurdeur of de achterdeur. Er zijn ronde zwembaden, maar er zijn ook rechthoekige zwembaden. Kies voor jezelf het model wat het beste in jouw tuin past en kies vervolgens welk formaat dan het beste past. Want één type zwembad is vaak in meerdere formaten verkrijgbaar. Ga echt aan de slag met een meetlint en teken desnoods met stoepkrijt de omtrek op de tegels af. Houd ook rekening met de palen die ietsje schuin uitsteken en dat je nog om het zwembad heen moet kunnen lopen om het zwembad schoon te maken of bij de pomp te kunnen.

Dit heb je verder allemaal nodig

Met een opzetzwembad alleen ben je er nog niet. Je hebt nog veel meer materialen nodig voor een optimaal gebruik van het zwembad. We zetten het voor je op een rijtje:  

Ondergrond

Voordat je het zwembad gaat opzetten is het van belang dat je eerst je tegels goed schoonveegt, zodat er geen steentjes of ander troep op de plek ligt waar het zwembad komt te liggen. Vervolgens leg je een ondergrond op de plek waar het zwembad komt te staan. Een ondergrond beschermt de tegel, maar beschermt ook het zwembad. Er zal namelijk altijd wel een klein steentje blijven liggen wat voor een lek in het zwembad kan zorgen.  

Onderhoud van het water

In een opzetzwembad kan heel wat liters water. Het duurt dan ook even voordat het zwembaad gevuld is. Het is zonde van het water om het steeds te moeten vervangen. Daarom is het van belang om het water goed te onderhouden zodat je er een heel seizoen mee kunt doen.

Om de juiste pH-waarde van het water te meten, heb je speciale teststrips nodig. De pH-waarde moet tussen de 7,2 en 7,6 liggen. Als de waarde lager of juist hoger is, dan zul je aan de slag moeten met verlagende of verhogende middelen. pH-min verlaagt de pH-waarde en pH-plus verhoogt de pH-waarde. Klinkt logisch toch?!

Daarnaast is het ook belangrijk om chloor aan het water toe te voegen om het water gezond te houden. De meest gebruikte methode is een chloortabletje die je in een drijvertje plaatst. Dit drijvertje leg je in het zwembad wanneer je er niet in zwemt. De chloor lost dan langzaam op. Het is wel van belang om het chloorgehalte regelmatig te testen. Te veel chloor is namelijk ook weer niet gezond.

Er zijn diverse starterskits te koop met deze onderhoudsmiddelen.

Filterpomp

Je ontkomt er niet aan; binnen no time ligt er allerlei troep in het water zoals blaadjes van de bomen, zand en ander vuil. Om het water schoon te maken is het van belang om een filter te plaatsen. Het zwemwater filteren kan met een filterpomp. Een filterpomp zorgt ervoor dat het water circuleert en filtert zand en ander troep uit het water.

Afdekzeil

Je kunt al veel troep in het water voorkomen door een afdekzeil over het zwembad te spannen wanneer je er geen gebruik van maakt.

Nog mee handige accessoires

Hierboven hebben we de belangrijkste benodigdheden vermeld voor als je een zwembad in je tuin wilt plaatsen. Verder kun je het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. Zo kun je een thermometer in het water hangen om te zien wat de temperatuur van het water is. Als je een hogere zwembad hebt, kan een trappetje ook heel handig zijn. Wil je sowieso warm water? Overweeg dan een zwembadverwarming. Een skimmer kun je aan de rand van het zwembad hangen en filtert het vuil aan het wateroppervlak. Je kunt trouwens ook met een schepnetje aan de slag om viezigheid uit het water te vissen. Of koop een voetenbadje dat je vult met schoon water. Voordat je het zwembad in stapt stap je eerst in het voetenbadje om je voeten schoon te maken.

Nog een laatste tip

Een klein lekje kan prima gerepareerd worden met plakkertjes. Zorg dat je altijd een reparatiesetje in huis hebt, zodat je een kleine lek meteen kunt repareren.  

Lees ook: Een zwembad in je tuin: 5 opties

Related Posts