Home Gereedschap Een zaagmachine; 8 tips voor een veilig gebruik

Een zaagmachine; 8 tips voor een veilig gebruik

Door Marieke
Je zaagmachine op een veilige manier gebruiken, 8 tips

De meeste ongelukken gebeuren in en rondom het huis. Een val van het huishoudtrapje tijdens het ramen zemen, een snee in je vinger tijdens het snijden van groenten, of het ongeluk wat je overkomt tijdens het gebruik van elektrisch gereedschap. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een zaagmachine is een heel handig apparaat wanneer je makkelijk en snel hout, metaal of kunststof door wilt zagen. Maar gebruik maken van een zaagmachine is niet zonder gevaar. Daarom geven wij je in dit artikel 8 tips om de kans op ongelukken met een zaagmachine een stuk kleiner te maken.

Kies het juiste gereedschap voor jouw klus

Er zijn ontzettend veel soorten zagen op de markt verkrijgbaar; een verstekzaag, een afkortzaag, een cirkelzaag, een reciprozaag, een figuurzaag, een ijzerzaag, een decoupeerzaag, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Elk soort zaag dient een ander doel. Kies voor de zaag die past bij jouw klus. Zaag bijvoorbeeld met een ijzerzaag geen houten plank doormidden, daar is een ijzerzaag niet voor bedoeld. Wanneer je de juiste zaag pakt voor jouw klus, voorkom je al een hoop ongelukken.

Draag beschermende kleding en accessoires

Werkhandschoenen, gehoorbescherming, oogbescherming, een veiligheidshelm, veiligheidsschoenen, een stofmasker en werk- en veiligheidskleding. Nu hoef je zeker niet alle genoemde beschermende kleding en accessoires voor elke klus te dragen, maar tijdens een zaagklus is het dragen van werkhandschoenen bijvoorbeeld geen onverstandig idee. Kies altijd de juiste beschermende middelen passend bij jouw klus. Liever eigenlijk te veel, dan te weinig. En denk niet: even dit korte plankje door midden zagen lukt vast wel even zonder handschoenen. Ook tijdens de kleinste en kortste zaagklusjes zit een ongeluk in een heel klein hoekje.

Opgeruimd staat netjes

Een opgeruimde werkplek scheelt al veel ellende. Wanneer je gebruik maakt van een zaagmachine is het niet verstandig dat er allerlei materiaal rondom je heen ligt waaraan je je kan stoten, of over kunt struikelen of uitglijden. Daarom is het van groot belang dat je eerst alle rondslingerende spullen rondom de zaagmachine opruimt voordat je ermee aan de slag gaat.

Neem de tijd

Natuurlijk wil je dat je klus zo snel mogelijk afkomt. Gun jezelf echter alleen wel de tijd om de klus te klaren. Begin niet overhaast. Maak eerst een plan, neem de tijd om je werkplaats netjes te maken, gun jezelf de tijd om beschermende kleding en accessoires aan te trekken. Wanneer jij jezelf de tijd gunt dan neem je niet alleen je veiligheid serieus, maar komt ook nog eens ten goede aan het resultaat.  

Lees ook: Beste handcirkelzaag van 2021

Check, check, dubbelcheck

Elektrisch gereedschap moet goed functioneren. Voordat je aan de slag gaat met elektrisch gereedschap dien je deze eerst te controleren. Is er niets kapot of beschadigd? Is het snoer nog in orde? Dit geldt niet alleen voor het gebruik van een zaagmachine, maar eigenlijk bij alle soorten elektrisch gereedschap.

Met twee handen

Een zaagmachine kan wel eens een terugslag geven en om dit te voorkomen, moet je het werkstuk dichtbij de zaagsnede ondersteunen. Dat kan niet met een hand. Zorg ervoor dat je altijd twee handen gebruikt als je met de machine bezig bent, zo houd je optimale controle over je werkstuk.

Beschermkap

Zit de beschermkap je in de weg? Geeft helemaal niets. Laat deze voor jouw eigen veiligheid zitten. Verwijder de beschermkap niet om sneller te kunnen werken. Ook nu zeggen we het weer, gun jezelf de tijd om de klus te klaren.

Gebruik de machine volgens de aanwijzingen

Voordat je voor het eerst gebruik maakt van de machine is het verstandig om de gebruiksaanwijzing zorgvuldig door te nemen. Ook al heb je ervaring met zaagmachines, elke machine werkt toch niet weer ietsje anders en heeft zijn eigen kenmerken. En weet je even iets niet of niet meer? Bewaar de gebruiksaanwijzingen op een logische plek zodat je deze er altijd bij kan pakken om even iets na te zoeken. Houd altijd de veiligheidseisen beschreven in de handleiding in acht, en gebruik de machine waar het voor bedoeld is.

Lees ook: Beste figuurzaagmachine van 2021

Related Posts