Home RuimteTuin Een waterelement in je tuin; wat zijn de mogelijkheden

Een waterelement in je tuin; wat zijn de mogelijkheden

Door Marieke
Waterelement; waterblok, waterschaal, vijver of watertafel

Ken je het gevoel van rust wat je krijgt als je met je ogen gesloten aan een beekje zit of ligt en luistert naar het kabbelend water? Water geeft een enorm rustgevend en ontspannen gevoel, je wordt één met de natuur. In een natuurlijke tuin mag een waterelement niet ontbreken. Daarmee kun jij dat ontspannen en rustgevende effect creëren, maar dan in je eigen achtertuin. Niet elke tuin is even geschikt voor een grote vijver, maar er zijn nog diverse andere soorten waterelementen die je kunt toevoegen aan je tuin. We zetten er een aantal voor je op een rij.

Vijver

Als je denkt aan water in je tuin, dan denk je in de eerste plaats natuurlijk aan een vijver. Een vijver kun je zo groot maken als je wilt, naar gelang de grootte van je tuin en de ruimte die een vijver in mag nemen. Er zijn vele formaten, vormen en mogelijkheden. Je kunt een vijver in laten graven, maar ook een losse terrasvijver in je tuin zetten. Een vijver kan prachtig worden ingericht met waterplanten en je kunt er de mooiste vissen in rond laten zwemmen. Heb je kleine kinderen in de tuin rondlopen? Dan is een vijver wellicht een minder fijn idee. Je kunt dan wel een hekje of net over je vijver plaatsen, maar het blijft natuurlijk nog steeds opletten. Gelukkig zijn er nog een aantal andere mogelijkheden om toch een waterelement in je tuin te plaatsen.

Lees ook: Ultieme tips voor een heldere vijver

Waterblok

Neem nu bijvoorbeeld een waterblok. Een waterblok is een uniek waterelement en brengt een oase van rust in elke tuin. Een waterblok wordt deels onder de grond geplaatst en deels boven de grond. Via een sproeier borrelt het water uit het waterblok omhoog en loopt vervolgens weer langs de zijkant naar beneden. Het water wordt opgevangen in een bak om vervolgens weer door de sproeier omhoog te laten gaan. LED-verlichting zorgt ervoor dat een waterblok een bijzonder schouwspel wordt als het in de avond donker is.

Het geluid wat omhoog borrelt en langs de zijkant weer naar beneden loopt geeft een rustgevend en kalmerend geluid. Bij dit geluid kun je optimaal ontspannen en genieten en kom je helemaal tot rust na een drukke werkdag. In je eigen tuin. Wat wil je nog meer.

Waterschaal

Heb je een kleine tuin en veel minder plek voor een groot waterelement? Kies dan voor een waterschaal. Een waterschaal is eigenlijk gewoon een schaal die je vult met water. Eigenlijk is de waterschaal een minivijver. Een minivijver vol met prachtige visjes en waterplantjes. Het voordeel van een waterschaal is dat je deze op elke gewenste plek neer kunt zetten. Dus geen gedoe met het graven van een gat bijvoorbeeld. Een waterschaal is verkrijgbaar in verschillende formaten. Zo is er voor elke tuin wel een prachtige schaal verkrijgbaar. Zelfs op het balkonnetje van je appartement of flat zou jij een schitterende waterschaal kunnen plaatsen en kunnen genieten van het rustgevende effect wat water met zich meebrengt.

Watertafel

Een watertafel is doorgaans groter dan een waterschaal. Een ander verschil is dat een watertafel een of meerdere sproeiers bevat waardoor het water omhoog gepompt wordt en weer naar beneden gaat. Het rustgevende effect wat deze fonteintjes weer met zich meebrengen zorgen voor een optimaal ontspannen gevoel zo aan het eind van een drukke dag.

Een oase van rust

Een waterelement zorgt niet alleen voor een oase van rust in je achtertuin. Een waterelement trekt ook heel veel vogeltjes, libelles en andere dieren aan. Hiermee haal je ook een stukje natuur weer helemaal terug in je tuin. Is dat even genieten? En dat gewoon in je achtertuin!

Related Posts