Home RuimteWoonkamer Een wandcollage maken

Een wandcollage maken

Door Maxime

De grote lege wand. Een fenomeen waar veel huishoudens mee te maken hebben. We hebben vaak veel foto’s in bezit die we graag een plekje geven in ons huis. Hoe leuk is het dan om boven de eettafel of de bank een wandcollage van posters te maken. Deze posters kun je maken van eigen foto’s of van afbeeldingen die je aanspreken op internet. Benieuwd hoe je dit het leukste kunt doen? In deze post tips en inspiratie.

Inspiratie opdoen

Voordat je begint met klakkeloos foto’s laten afdrukken op groot formaat zou ik je aanraden eerst eens wat inspiratie op te doen. Want misschien is hetgeen wat je voor ogen hebt heel leuk, maar zijn er andere manieren nóg leuker en passender. Je kunt uit het opdoen van de inspiratie conclusies trekken als de lijstvorm, de kleur er van en de hoeveelheid. Zo kun je gaan bepalen of je foto’s zoekt, prints en/of teksten. Alle combinaties zijn mogelijkheid. En wil je symmetrie aanhouden of ga je voor een mix van maten.

De juiste content

Nadat je inspiratie hebt opgedaan heb je waarschijnlijk al een goed beeld gekregen van hoe je jouw wandcollage voor je ziet. Nu kun je op een goede manier de content samenstellen. Zorg ervoor dat de sfeer op de afbeeldingen hetzelfde is. Dit geeft rust in het geheel en het zal het een professionele uitstraling geven. Als je filters toepast op de foto’s, gebruik dan altijd dezelfde filters en bewerking zodat het in het eindresultaat hetzelfde lijkt uit te beelden.

Denk ook eens aan een product of plek foto met een combinatie van een close up foto genomen op die plek. Zo maak je je wandcollage tot een verhaal en spreekt het meer. Ook een woord, songtekst of quote die jou doet denken aan die locatie past goed in die stijl.

Stylen

Het komen tot een goede lay-out is moeilijk. Dit doe je niet terwijl je lijsten op de muur timmert maar bijvoorbeeld op de grond, waar je dan de lijsten op een bepaalde manier kan verleggen totdat je tevreden bent met de collage. Misschien is het leuk om buiten de lijsten ook nog een ander object op te nemen in de collage zoals een schildje of een souvenir. Of hang er een wandlamp bij die ook direct een lijst kan uitlichten. Denk ook aan de muurkleur waar de wandcollage tegenaan komt. Zorg dat het je wandcollage omarmd of uitlicht. Anders zal het altijd misstaan op de muur.

Omdat het op de vloer natuurlijk anders oogt dan op de wand zou ik je aanraden om de lijsten op te plakken.. Hoe dan? Hoor ik je denken. Nou heel simpel, met tape. Tape de formaten van de lijsten af op de muur en kijk zo hoe de grootte van de lijsten het mooiste passen.

Ophangen

Als het allemaal naar je zin is, is het tijd voor het ophangen. Een tip van mij, doe dit samen met iemand. Dit is handig voor het vasthouden van het schilderij terwijl de ander het waterpas hangt, of voor het vasthouden van de stofzuiger als de ander boort. Kies ook zeker voor de juiste schroeven en pluggen. Boor altijd voor, en gebruik altijd de goede plug geschikt voor het materiaal van jouw muur. Zo zal je niet snel worden verrast, van een vallend schilderij in het midden van de nacht!

Wat zou het thema van jouw wandcollage zijn?

Related Posts