Home Geen categorie Een stinkend doucheputje; dit kun je doen!

Een stinkend doucheputje; dit kun je doen!

Door Marieke
Stinkend doucheputje; zo los je dat op!

Je staat te douchen en ineens sta je met je voeten in het water. Dan weet je direct hoe laat het is. Tijd om het afvoerputje weer schoon te maken, waarschijnlijk zit deze vol met haren en zeepresten. Haren en zeepresten zorgen voor een slechte doorstroming van het water. En voor een stinkend doucheputje. Nu is het schoonmaken van een doucheputje niet een van de meest favoriete taakjes; daarom geven wij in dit artikel een aantal tips hoe je dit klusje snel en eenvoudig kunt klaren.

Stank herkennen

Ruikt het muf? Dan kan dat duiden op een schimmel door een slecht doorlopende afvoer. Een vochtige omgeving – en dat is een badkamer – is een ideale voedingsgrond voor schimmels. Ze nestelen zich graag in haren en andere viezigheid. Een tweede mogelijkheid is dat het kan ruiken naar rottende eieren. Dat is een teken dat er iets mis in met je riool. Beide problemen zul je moeten aanpakken om de stank te verwijderen.

Voorkomen is beter dan genezen

Hoe langer je wacht met schoonmaken van het doucheputje, hoe viezer het wordt en hoe harder het gaat stinken. Voorkomen is beter dan genezen. Wacht niet te lang om het putje schoon te maken, plan het bijvoorbeeld eens in de maand in en houd het bij. Als je het eens in de zoveel tijd doet, dan gaat het ook niet stinken en sta je ook niet met je voeten in een laag water. En het is dan ook iets prettiger om het klusje te klaren.

Kokend water

Voordat je gaat beginnen met het schoonmaken van het doucheputje, is het verstandig om er eerst kokend water in te gieten. Dus kook eerst een waterkoker vol water en giet dit in het doucheputje. Kokend water zorgt ervoor dat de eerste zeepresten al oplossen.

Gebruik een haak

Er zijn doucheputjes die veel te klein zijn om met je handen in te kunnen om de haren te verwijderen. Daar zijn gelukkig hulpmiddelen voor. Je kunt bijvoorbeeld een ijzerdraad gebruiken, of de haak van een kleerhanger. Ook kun je een lange sateprikker gebruiken om de haren te verwijderen.

Pas op met ontstoppingsmiddel

In eerste instantie denk je meteen aan een agressieve ontstoppingsmiddel. Pas daar mee op. Gebruik liever eerste andere ontstoppingsmethoden. Heb je echt een hardnekkige verstopping en wil je toch een agressief middel gebruiken? Lees dan voor gebruik eerst de aanwijzingen op de verpakking en houd je je er ook aan.

Baking soda en azijn

Een vriendelijker methode is om zelf je ontstoppingsmiddel te maken. Dit kun je doen door 50 gram baking soda met 80 ml azijn te mengen en dit in het doucheputje te gieten. Laat het bruisende mengsel een uurtje inwerken en spoel het daarna door met warm water. Makkelijk, goedkoop en milieuvriendelijk. Baking soda zorgt er ook voor dat het vieze geurtjes neutraliseert. Ideaal voor een stinkend doucheputje dus!

Lees ook: Schoonmaken met baking soda; 14 schoonmaaktips
Lees ook: Superbudget; schoonmaken met azijn

Gebruik koffieprut

Oma weet raad. Wist je dat je ook koffieprut kunt gebruiken om je riool te ontstoppen? Koffie heeft een schurende werking waardoor vetresten wegslijten. Ook neemt koffiedik nare geurtjes op. Dagelijks een beetje koffiedik door de afvoer spoelen kan al veel problemen voorkomen.

Lees ook: Muffe geuren in je huis neutraliseren

Cola

Ook cola heeft een reinigend effect! Giet flink wat cola door het doucheputje en laat de cola een paar uur zijn werk doen. Spoel het putje daarna door met kokend water. Het afvoerputje zal heel wat schoner zijn en minder stinken.

Heb jij weleens last van een stinkend doucheputje? Hoevaak maak jij je doucheputje schoon?

Related Posts