Home Wonen Een rookmelder redt levens! Heb jij ze in huis?

Een rookmelder redt levens! Heb jij ze in huis?

Door Marieke
Rookmelder

Een rookmelder redt levens. Daarom is het zo van belang om rookmelders in je huis te hebben hangen. De meeste slachtoffers bij een brand vallen door het inademen van rook. Als je slaapt werkt je neus niet, maar je gehoor nog wel. Al binnen een paar minuten kun je bewusteloos raken door de giftige stoffen die ontstaan bij een brand. Met alle gevolgen van dien. Een rookmelder is niet alleen van levensbelang als je slaapt, ook overdag is het belangrijk dat je zo snel mogelijk het huis kunt verlaten als er een brand is. In dit artikel lees je meer over waar je op moet letten bij de aanschaf van een rookmelder en waar je ze het beste wel of niet op kunt hangen.

Welke soorten rookmelders zijn er?

Er zijn diverse soorten rookmelders. De meest gebruikte melder is de optische rookmelder. Deze werkt op basis van infrarood. In deze rookmelder wordt een infrarood lichtbundeltje naar een gevoelige cel gezonden. Rook zorgt ervoor dat de lichtbundel wordt onderbroken en de cel geen licht meer detecteert. Dan gaat het alarm af.

Een thermische rookmelder reageert niet op rook, maar op temperatuur. Als de temperatuur heel hoog is, of erg hard stijgt, dan gaat het alarm af. Ze detecteren brand later dan een optische rookmelder. Een thermische rookmelder wordt vaak gebruikt in keukens.

Waar moet je een rookmelder niet plaatsen?

Een rookmelder hang je niet op in de badkamer, de keuken, de douche of de garage. Dit zijn plekken waar een melder onnodig kan afgaan door de condens en de normale rookontwikkeling die ontstaat bij het koken. In de keuken zou je wel een thermische rookmelder op kunnen hangen.

Hang een rookmelder niet direct bij een verwarming of open haard en ook niet op plekken waar het erg stoffig is. Stofophoping zorgt ervoor dat de rook de melder niet meer kan bereiken en de rookmelder zal ook voor niets afgaan. Ook op plekken waar veel insecten komen is het af te raden om een melder op te hangen. Kleine insecten kunnen de werking van de melder verstoren. Hang de rookmelders ook niet bij een ventilator of ventilatieopeningen.

Waar hang je de rookmelders dan wel?

Er zijn heel veel plekken waar je ze het beste niet kunt hangen, maar waar hang je de rookmelders dan wel? Het beste is om in ieder geval op elke verdieping één rookmelder te hangen en dan is de beste plek nog de hal en de overloop. De hal en de overloop zijn plekken waar alle (slaap)kamers op uitkomen en die je moet gebruiken als vluchtroute. Nog beter is het om in alle slaapkamers een melder op te hangen en in de woonkamer.

Als je de wasmachine en droger niet in de badkamer hebt staan, dan is het ook aan te raden om in die ruimte een melder op te hangen.

De melders hang je aan het plafond minimaal 50 cm van de muur vandaan en niet op de tocht of bij een ventilator in de buurt.

Onderhoud

Een optische rookmelder kan afgaan als er veel stof in de melder ophoopt. Daarom is het van belang om deze regelmatig met een stofzuiger en een vochtig doekje schoon te maken.

Test maandelijks of de batterij nog werkt. Dit kun je doen door op de testknop op de melder te drukken. Doe dit op een vast moment, bijvoorbeeld elke eerste dag van de maand. Een batterij gaat ongeveer één jaar mee. Een tip is om een sticker op de melder te plakken met de datum waarop de batterij vervangen moet worden. Als de batterij bijna leeg is, zal de melder een piepsignaal geven. Er zijn ook melders te koop waarvan de batterij 5 of 10 jaar meegaan.

Het beste kun je de melders na een jaar of 10 allemaal vervangen.

 

Related Posts