Home Wonen Een rookmelder plaatsen: hier moet je op letten

Een rookmelder plaatsen: hier moet je op letten

Door bouwsuper
Een rookmelder plaatsen hier moet je op letten

Met een rookmelder, brandmelder of brandalarm ben je voorbereid wanneer er een brand uitbreekt in huis. Sommige rookmelders werken op netstroom, de ander op een ingebouwde accu of op batterijen. Daarnaast kan je voor rookmelders kiezen die koppelbaar zijn. Zo kun je alle rookmelders in de woning op elkaar aansluiten, zodat je de alarmering op tijd hoort. Slimme rookmelders kunnen zelfs via een app aan en uit gezet worden en sturen berichten naar jouw mobiel wanneer je niet thuis bent.

Voor een paar tientjes heb je al een rookmelder. Een rookmelder kan levensreddend zijn en er is dus geen enkele reden om er geen eentje of meer op te hangen.

Wat is nu de beste rookmelder  volgens de consumentenbond?

Kijk op de website van inhuisbeveiliging.nl voor de beste rookmelders. De vernoemde rookmelders op deze site doen allen wat ze moeten doen. Met veel kabaal en op tijd bij een brand waarschuwen. Het aanbod is erg groot en sommige exemplaren zijn erg goedkoop. Toch raad de consumentenbond raad aan om liever iets meer geld uit te geven en een goed geteste rookmelder aan te schaffen. 

Waar rookmelder plaatsen

De beste plek voor rookmelders is de hal en de overloop. Dit is vaak de vluchtroute maar nog beter is om in alle slaapkamers en de woonkamer rookmelders te plaatsen. En voor een maximale beveiliging wordt aangeraden om in elke ruimte waar brand kan uitbreken een rookmelder te plaatsen. 

De rookmelder moet minimaal 50 cm van muur of een hoek hangen en niet in de buurt van de mechanische ventilatie en op de tocht. Een rookmelder moet worden opgehangen in de ruimte waar de slaapkamers op uit komen (vluchtroute).

Wanneer rookmelder vervangen

Als je een rookmelder laat plaatsen heeft deze een levensduur van gemiddeld 10 jaar. Betrouwbaarheid is daarna niet meer gegarandeerd. Check dus elk jaar even of je rookmelders het nog doen.

Normale rookmelders of gekoppelde rookmelders

Standaard rookmelders kun je niet ombouwen en zelf aan elkaar koppelen. Gekoppelde rookmelders zijn maar een paar tientjes duurder. Gaat er 1 rookmelder in huis af door rook? Dan gaat het signaal af bij alle melders die zijn gekoppeld.

Welke rookmelder adviseert de brandweer?

De brandweer adviseert alleen een rookmelder met het Europese keurmerk EN 14604. De brandweer adviseert rookmelders van het merk Alecto. 

Voorkom vals alarm van uw rookmelder

Voorkom vals alarm van uw rookmelder

Verwijder regelmatig stof met een doekje of stofzuiger. Stof zorgt ervoor dat de rookmelder niet goed werkt. Of onnodig afgaat. Vervang batterijen op tijd. Op jouw rookmelders staat vaak ook een ‘houdbaarheidsdatum’. Test de rookmelders elke maand. Zet een herinnering hiervan in jouw agenda. Hoe je de rookmelders moet testen staat op de gebruiksaanwijzing van het product.

Wel of geen combimelder?

Een combimelder kan koolmonoxide en rook meten. Je hangt de combimelder op in een ruimte die een verbrandingstoestel heeft, zoals een cv-ketel. Plaats de melder op maximaal 1,5 meter van de warmtebron. Kijk op de gebruiksaanwijzing op welke hoogte je de melder moet ophangen.

Related Posts