Home Klustips Een rieten dak leggen

Een rieten dak leggen

Door bouwsuper

Rieten daken

Riet als dakbedekking wordt vooral gebruikt bij steile daken. Tegenwoordig wordt een rieten dakbedekking vooral toegepast bij woningen in het duurdere segment terwijl vroeger riet – naast stro en hei – tot de goedkoopste vormen van dakbedekking behoorde. Voor een rieten dak wordt eenjarig riet gebruikt met een stengeldikte van 5 tot 8 mm. Riet heeft een uitstekende isolerende waarde.

De opbouw van een ‘open’ rieten dak

Een rieten dak wordt traditioneel gelegd op een open constructie van horizontale en verticale balken en horizontale rietlatten. Het is de basis voor een open rieten dak. Op de rietlatten wordt het riet aangebracht. Dit kan door bundels riet met een binddraad om de rietlat vast te binden of in de rietlat vast te schroeven. Daarna wordt het riet door de rietdekker aangeklopt. De rietlaag moet zo’n 30 cm dik zijn. De nok wordt gevormd door rietvorsten: speciaal gevormde dakpannen ter afwerking van het dak.

Een ‘gesloten’ rieten dak

Sinds 1995 wordt steeds vaker een nieuwe manier van rietdekken toegepast: het riet wordt niet op een open constructie van balken en latten vastgemaakt maar op dakplaten. Zo’n dak is minder brandgevaarlijk en het vermindert stof en tocht. Het nadeel van een gesloten rieten dak is dat het riet op deze manier alleen aan de buitenkant goed kan drogen. Het gevaar bestaat dat het riet door en door nat wordt en kan gaan rotten, of in de winter kapotvriezen. Goede ventilatie is daarom bij een gesloten dak uitermate belangrijk.

Duurzaamheid van een rieten dak

Voor de duurzaamheid geldt in het algemeen: hoe steiler het dak, hoe langer het riet meegaat. Een rieten dak met een hellingsgraad van 50 graden kan wel 40 jaar meegaan terwijl een dak met een hellingsgraad van 25 graden na 10 tot 15 jaar al vervangen moet worden.

Related Posts