Riet als dakbedekking wordt vooral gebruikt bij steile daken. Tegenwoordig wordt een rieten dakbedekking vooral toegepast bij woningen in het duurdere segment terwijl riet vroeger – naast stro en hei – tot de goedkoopste vormen van dakbedekking behoorde. Voor een rieten dak gebruikt men eenjarig riet met een stengeldikte van 5 tot 8 mm. Riet heeft een uitstekende isolerende waarde. In dit artikel vertellen wij je nog veel meer over het leggen van een rieten dak zodat jij goed op de hoogte bent en een weloverwogen keuze kunt maken.
In dit artikel:
Een rieten dak – het verleden
Vroeger was rieten dakbedekking de goedkoopste oplossing om een dak van een huis of schuur waterdicht te maken. Het grote probleem van rieten daken was dat het risico op brand enorm hoog was. Dat zorgde ervoor dat de rieten daken zo langzamerhand uit het straatbeeld verdween.
Vandaag de dag is het risico op brand aanzienlijk lager dan vroeger het geval was. Dit komt door de methodes van vandaag de dag. Een rieten dakbedekking is dan ook enorm aan populariteit aan het stijgen. Met name bij boerderijen zie je nog al eens een rieten dak. Maar ook bij villa’s en andere soorten rustieke woningen wint een rieten dak steeds meer terrein.
De voordelen van rieten dakbedekking
Riet wordt al heel lang gebruik om daken van huizen mee te bedekken. Vele mensen vinden een rieten dakbedekking dan ook erg mooi. Rieten dakbedekking heeft dan ook een heel aantal voordelen.
- Het isoleert ontzettend goed. Hierdoor zal het in de zomer niet zo warm worden in huis en in de winter niet zo koud.
- Het verlaagt daardoor de energiekosten.
- Een rieten dak verhoogt de waarde van je woning.
- Rieten dakbedekking is veel lichter in gewicht dan bijvoorbeeld dakpannen en vormt daardoor minder belasting voor de dakconstructie.
- Milieuvriendelijk
- Het geeft je huis een natuurlijke uitstraling
- Bij preventief onderhoud kan een rieten dak maar liefst 40 jaar mee.
- Mooie, sfeervolle en warme uitstraling.
De nadelen van rieten dakbedekking
Natuurlijk zijn er ook een aantal nadelen te noemen. We sommen ze voor je op.
- Hoewel het risico op brand veel lager ligt dan vroeger, is het brandgevaar van riet wel hoger dan bij bijvoorbeeld dakpannen.
- Daardoor kan de verzekeringspremie hoger uitvallen.
- Een rieten dak is duurder in aanschaf, maar ook in onderhoud.
- Rieten dakbedekking heeft meer onderhoud nodig.
Twee verschillende constructies
Er zijn twee verschillende manieren om het riet op je dak te laten bevestigen; de traditionele open constructie en de gesloten constructie, het schroefdak.
De traditionele ‘open’ rieten dak
Rieten dakbedekking wordt traditioneel gelegd op een open constructie van horizontale en verticale balken en horizontale rietlatten. Het is de basis voor een open rieten dak. Op de rietlatten wordt het riet aangebracht. Dit kan door bundels riet met een binddraad om de rietlat vast te binden of in de rietlat vast te schroeven. Daarna klopt de rietdekker het riet aan. De rietlaag moet zo’n 30 cm dik zijn. De nok wordt gevormd door rietvorsten: speciaal gevormde dakpannen ter afwerking van het dak.
Het schroefdak, een ‘gesloten’ rieten dak
Sinds 1995 wordt steeds vaker een nieuwe manier van rietdekken toegepast: het riet wordt niet op een open constructie van balken en latten vastgemaakt maar op dakplaten. Zo’n dak is minder brandgevaarlijk en het vermindert stof en tocht. Het nadeel van een gesloten rieten dak is dat het riet op deze manier alleen aan de buitenkant goed kan drogen. Het gevaar bestaat dat het riet door en door nat wordt en kan gaan rotten, of in de winter kapotvriezen. Goede ventilatie is daarom bij een gesloten dak uitermate belangrijk.
Aan welke eisen moet riet voldoen?
Het riet dat je overal in de polder aan de waterkant ziet staan wordt gebruikt om het dak mee te bedekken. Het riet moet wel aan een aantal eisen voldoen. Riet moet 1 jaar oud zijn, blank van kleur, recht en dun zijn en heeft een ideale lengte van 2 meter.
De levensduur van rieten dakbedekking
Al eerder schreven wij in dit artikel dat een rieten dak lang mee kan gaan, maar liefst 40 jaar. Dit is echter wel afhankelijk van een aantal factoren. Want hoe droger een rieten dak is en blijft, hoe langer de levensduur. Ook is de levensduur afhankelijk van de kwaliteit van het riet, de professionaliteit van de dakdekker, de ligging van je woning en hoeveel je investeert in preventief onderhoud.
Onderhoud
Het advies is om eens in de 5 jaar onderhoud te laten uitvoeren aan het rieten dak. Slijtage, beschadigingen en andere zwakke plekken worden dan verholpen. Daarnaast is riet een natuurlijk product dat te maken krijgt met mos- en algvorming, ook dat moet regelmatig verwijderd worden.
Lees ook: Het dak op! Veilig werken op hoogte
Wat kost een rieten dak leggen
Een rieten dak zelf leggen is een behoorlijke lastige klus. Je kunt het wellicht beter overlaten aan professionals. Het laten leggen van een rieten dak is een behoorlijke investering. Het zorgt wel voor een directe waardevermeerdering van je woning, het kan dus beste een lucratieve investering zijn. Specifieke prijzen zijn lastig te geven omdat elk huis weer ander is en het afhankelijk is van de moeilijkheidsgraad van het dak.
De gemiddelde prijs voor een vierkante meter (m2), inclusief het materiaal, loonkosten etc. is zo’n 80 tot 100 euro. Ook het leggen van nokvorsten kost zo’n 80 tot 100 euro per vierkante meter.
Het is daarom altijd verstandig om meerdere offertes op maat op te vragen bij verschillende professionele rietdekkers.
Een rieten dak verzekeren
Het verzekeren van een huis met een rieten dak is ontzettend belangrijk omdat het risico op bijvoorbeeld stormschade en brand wel iets hoger ligt dan bij andere dakbedekking. Niet alle verzekeraars verzekeren woningen met rieten daken. Een veel gehoord nadeel van een rieten dakbedekking is dat deze ontzettend duur is wat betreft de premie. Dit hoeft niet het geval te zijn. Waarschijnlijk zul je wel wat meer betalen, maar vooral modernere constructies zijn veel veiliger waardoor de verzekeringspremie nauwelijks hoger hoeft te liggen. Het is altijd verstandig om dit goed na te gaan bij verzekeraars voor dat je een rieten dak laat leggen. Zo kom je niet achteraf voor verrassingen te staan.
Lees ook: Het belang van dakrandbeveiliging
Lees ook: Je platte dak vervangen: 4 tips om te besparen op de kosten