Kunststof wordt tegenwoordig steeds vaker gebruikt. Heb jij twee rechterhanden en ben je ondernemend? Dan kan het ook goed zijn om hier rekening mee te houden. Zou jij graag een product van kunststof willen laten maken? Dat kan zeker een goed idee zijn. Wel is het dan verstandig om rekening te houden met de verschillende soorten kunststof. Want uit welke soorten kunststof zou je eigenlijk kunnen kiezen? Wij zetten het voor je op een rij.
In dit artikel:
Polyethyleen (PE)
Deze kunststof wordt tegenwoordig het meest gebruikt: polyethyleen. Dat is dan ook niet gek, want deze kunststof heeft verschillende voordelen. Zo is het een voordeel dat deze kunststof sterk en niet stijf, recyclebaar, goedkoop en slijtvast is. Ook is polyethyleen belastbaar bij temperaturen tot maar liefst 90 graden Celsius, is het bestand tegen chemicaliën en heeft het een lage wrijvingscoëfficiënt. Waar polyethyleen gebruikt voor wordt? Denk aan constructie van kunststofapparaten, drinkwater-, gas-, riool- en waterstofleidingen, diverse onderdelen op daken en ga zo maar door.
Polypropyleen (PP)
Een kunststof die ook steeds vaker wordt gebruikt is Polypropyleen. Deze kunststof wordt voornamelijk gebruikt voor huishoudelijke apparaten. Deze kunststofsoort heeft verschillende voordelen. Zo is het hard, stijf, hittebestendig, bestand tegen chemicaliën, bacterie werend en ga zo maar door. Het nadeel van deze kunststof is dat het iets duurder is dan PE.
Polyamide (PA)
Deze kunststof staat beter bekend als nylon. Als je in de bouw werkt, kan deze kunststof dan ook vaak goed van pas komen. Deze kunststofsoort is enorm sterk, waardoor het veel gebruikt wordt voor het maken van bijvoorbeeld allerlei gereedschappen. Polyamide zorgt ervoor dat het zijn vorm behoudt en is daarnaast ook kleurvast en slijtvast.
Polyacetaat (POM)
Deze kunststof kan ook absoluut niet in dit rijtje ontbreken. Polyacetaat kan een goed alternatief zijn voor nylon. Polyacetaat platen hebben verschillende eigenschappen. Zo is het zwaarder dan nylon, is het goed te bewerken, heeft het een groot herstellend vermogen en neemt het bijna geen vocht op. Deze kunststofsoort wordt voornamelijk gebruikt in machinebouw.
Polycarbonaat (PC)
Een kunststofsoort die ook veel wordt gebruikt is polycarbonaat. Dit materiaal is goed bestand tegen chemische stoffen, eenvoudig te bewerken, slagvast, helder en ga zo maar door. Deze kunststofsoort wordt vooral gebruikt voor bijvoorbeeld veiligheidsbeglazing, overkappingen en straatverlichting.
Polyethyleentereftalaat (PET)
Het is een hele mond vol: polyethyleentereftalaat. Deze kunststofsoort staat bekend om het feit dat het gebruikt wordt voor het produceren van flessen. De voordelen hiervan zijn dat het recyclebaar en niet breekbaar en helder en transparant is. Ook is het bestand tegen hoge druk, maar is het niet hittebestendig.
Uiteraard zijn er nog veel meer verschillende soorten kunststof. Dit zijn slechts wat voorbeelden van kunststofsoorten die tegenwoordig regelmatig gebruikt worden in allerlei verschillende toepassingen. Als je twee rechterhanden hebt en regelmatig bezig bent met de bouw, kunnen deze kunststofsoorten vast goed van pas komen. Je zult hier namelijk ongetwijfeld eens mee te maken krijgen. Misschien wil je zelf wel graag een kunststofproduct maken, waarbij je een of meerdere van deze soorten nodig gaat hebben.