Home RuimteTuin Een optisch grotere tuin

Een optisch grotere tuin

Door Maxime

Heb je een tuin, maar is deze niet al te groot. Dan zijn tips om de tuin ruimer en groter te laten lijken wel gewenst. Er zijn verschillende manieren die je in principe ook kunt gebruiken voor binnen. En een fijne bijkomstigheid. Door deze tips oogt de tuin niet alleen groter, maar ook gezelliger.

De tuin

Voor Nederlanders is de tuin enorm belangrijk. Bijna 96% van de Nederlanders heeft een tuin of een plek om buiten te zitten privé. Er zijn verschillende soorten tuinen. De meest standaard tuin grenst aan beide kanten aan de tuin van de buren en beslaat de gehele breedte van het tuin, en ongeveer 15 meter diep. De indeling is ook vaak standaard en praktisch. Een terras aan het huis gevolgd door een gazon met achterin de tuin een schuurtje. Hier heb je natuurlijk veel varianten in, maar dit is vaak wel de basis.

Deze aanpak is totaal anders dan voor Belgen, Duitsers of Fransen. Er is wel een misverstand waarbij je zoveel mogelijk van de tuin laat zien om hem zo groter te doen laten lijken. Dit klinkt misschien totaal onlogisch, maar door het zicht te beperken en doorkijkjes te maken vergroot je het gevoel van ruimte in de tuin. Dit doen je hersenen voor je. Die vullen de plekjes in die je zelf nog niet kunt zien.

Vlakken

Een goed plan is om de tuin te verdelen in vlakken. Vlakken met materialen of met sferen. Dus misschien deze keer geen terras aan het huis maar midden in het gazon. Of kies voor vlakken zoals een zitgedeelte, gazon met doeltjes voor het voetballen, en dan een bloementuin op het einde. Deze indeling kun je zo invullen zoals je zelf wilt.

Deze vlakken tip kun je nog meer versterken door hoogteverschillen te maken. Denk hierbij aan het maken van een verhoogde vlonder of zitplek. Dit kan met een heftig verschil die te bereiken is met een trap, maar ook al met een verhoogde vlonder van één stap hoger.

Zichtlijnen

Voor meer ruimtebeleving is het gebruiken van zichtlijnen in de tuin erg belangrijk. Dit kun je laten terugkomen in de belijnen van planken van een schuurtje of de leg richting van de tegels. Door met dit effect te spelen kun je veel ruimte winnen en creatief omgaan met de ruimtes en functies die je hebt.

Dieptewerking

Met een standaard van 15 meter diepte is het goed om deze lange scheidingswand te kunnen onderscheiden met een verticale tuin of een border. Dit is iets wat ook erg goed werkt binnen in het interieur. De keuze van de maat tegel kan hier ook erg in meehelpen. Want hoe je het ook went of keert. Grote tegels maken een kleine tuin wel degelijk groter!

Symmetrie

Werk met symmetrie op een speelse manier. Bijvoorbeeld door met opvallende beplanting een patroon te maken die wordt onderbroken door een vlak of een pad. Op deze manier lijkt de tuin ook weer optisch groter. Of plaats een blikvanger aan het einde van de tuin. Hierdoor wordt de aandacht op het object gelegd en niet op het einde van de tuin.

Kleurverloop

Wat je misschien niet direct verwacht is dat je het ruimtelijk effect in de tuin kunt vergroten door de kleur van de beplanting goed uit te zoeken. Als je de beplanting van donker naar licht plaatst van voor naar achterin de tuin krijg je een natuurlijk kleurverloop. Kies verder niet voor al te heftige planten die schreeuwerig zijn. En zorg ook dat je de beplanting laat opbouwen. Dus hoe verder weg hoe groter en dichter de plant en het blad.

Kan jouw tuin deze tips gebruiken?

Related Posts