Home Wonen Een mobiele airco kopen; hier let je op!

Een mobiele airco kopen; hier let je op!

Door Marieke
Mobiele airco is een ideaal oplossingen bij hitte

Het wordt warm. En dat is natuurlijk heel fijn. Heerlijk genieten van de warmte, de zon en de tuin. Maar ‘s nachts is de warmte die in je slaapkamer blijft hangen wel een dingetje. Het kan je slapeloze nachten bezorgen. Een mobiele airco kan een oplossing bieden, maar bij de aanschaf van een mobiele airco moet je wel op een aantal dingen letten. En dat vertellen wij je in dit artikel.

Een mobiele airco

Een mobiele airco is ideaal om een ruimte te verkoelen en te ontvochtigen. Warme lucht wordt door een gesloten systeem gehaald en komt in aanraking met koelvloeistof. Zo wordt warme lucht afgekoeld en de koude lucht wordt de kamer ingeblazen. Bij het onttrekken van deze warme lucht, wordt er ook vocht uit de lucht gehaald. Zo is de airco meteen ook een luchtontvochtiger. De condens die ontstaat bij het koelen van warme lucht voer je af via een slang die je uit het raam hangt.

Het voordeel van een mobiele airco is dat deze makkelijk te installeren is. Stekker in het stopcontact, afvoerslang uit het raam en klaar ben je. Er is geen verbouwing voor nodig. Een mobiele airco is ook goedkoper in aanschaf dan een vaste airco.

De grootte van de ruimte

Het is belangrijk om voor de aanschaf te kijken hoe groot de ruimte is die je wilt koelen. Zo kun je een mobiele airco aanschaffen die bij die ruimte past. Als je een te kleine airco voor de grootte van de ruimte aanschaft, dan zal de temperatuur niet genoeg dalen en heeft zo’n airco weinig zin. Het koelvermogen wordt gemeten in BTU (Britisch Thermal Units), deze worden vaak doorvertaald naar kubieke meters, of de oppervlakte in vierkante meters. Op de doos staat aangegeven voor welke ruimte de airco geschikt is.

Het geluidsniveau

Over het algemeen gebruikt met een mobiele airco in de slaapkamer. Maar houdt er wel rekening mee dat een mobiele airco wel wat geluid maakt. En dat is vaak niet prettig in een slaapkamer. Tegenwoordig zijn mobiele airco’s vrij stil, maar geluidsloos zal een airco niet zijn. Wil je een extra stille airco? Kies er dan één die maximaal 55 db produceert. Stille airco zijn maximaal 65 db.

Lees ook: Je huis koel houden; zo doe je dat!

Afvoerslang

Een mobiele airco heeft een afvoerslang die je uit het raam moet hangen. Plaats de airco op zo’n plek dat de afvoerslang zonder al te veel bochten en knikken door het raam naar buiten kan hangen. Let er vervolgens op dat de kier in het raam ook niet te groot is, dat belemmert weer de werking van de airco.

Mobiele airco; de oplossing bij hitte

Energieverbruik

Airco’s zijn over het algemeen energiezuinig en voorzien van een A of A+ energielabel. Maar hoeveel energie een airco verbruikt is afhankelijk van het temperatuurverschil dat je wilt bereiken. Hoe langer de airco aanstaat en hoe groter het temperatuurverschil dat bereikt moet worden, hoe meer de airco zal verbruiken om het resultaat te bereiken.

Extra functies

Er zijn ook airco’s die een optie hebben om een ruimte te verwarmen. Zo biedt het apparaat niet alleen verkoeling in de zomer, maar ook een aangenaam temperatuur in de winter. Daarnaast zijn er ook airco’s die voorzien zijn van een ionisator. Een ionisator zuivert de lucht en bestrijdt stof, pollen en schimmels. Ideaal voor als je last hebt van huisstofmijtallergie of hooikoorts. Airco met deze functies vind je in de hogere prijsklasses.

Lees ook: Verkoeling in de slaapkamer met deze types ventilator
Lees ook: Zo bespaar je op je energiekosten

Related Posts