Home Klustips Een klushuis; durf jij het aan?!

Een klushuis; durf jij het aan?!

Door Marieke
Klushuis

Al maanden ben je op zoek naar het huis van je dromen. Helaas is dat nog niet gelukt. Een deel van het huis is niet naar jullie smaak en om dat te verbouwen heb je het geld niet. Of alles is naar wens, maar het huis is veel te duur. Het zou een oplossing kunnen zijn om een klushuis te kopen. Nee, daar kun je niet gelijk in, maar deze zijn vaak wel betaalbaar. Wij zetten de voor- en de nadelen voor je op een rijtje en geven wat tips waar je op moet letten bij het kopen van een klushuis.

De voordelen van een klushuis

 • Een klushuis kun je over het algemeen voor een betaalbare prijs kopen.
 • Koop je een perfect huis, dan zijn er vaak veel gegadigden. Dan wordt het lastig om te onderhandelen over te prijs. Tegenwoordig moet je zelfs overbieden. Een klushuis biedt juist kansen om flink te onderhandelen op de prijs.
 • Je kunt het huis volledig naar jouw smaak verbouwen. Als je toch bezig bent met klussen, kun je gelijk even dat ene muurtje weghalen zodat je een grotere slaapkamer of badkamer creëert. Zo heb je een huis wat volledig naar eigen smaak is en hoef je daarna voorlopig ook niet meer te klussen.
 • Oude details kunnen nog aanwezig zijn en met een beetje geluk ook nog intact. Denk bijvoorbeeld aan glas-in-loos ramen en deuren, een marmeren schouw of plafond met ornamenten.
 • Sommige aanpassingen kunnen leiden tot een verhoogde woningwaarde. Een nieuwe keuken meestal niet direct, maar wel als je bijvoorbeeld de isolatie verbetert, of extra ruimte creëert. Je zult niet de eerste zijn die zijn woning weer doorverkoopt zodra het af is. Met een vette winst natuurlijk.
 • Als je gek op klussen bent en flink van aanpakken houdt, dan is een klushuis natuurlijk de droom van je leven waar jij helemaal gelukkig van wordt!

Nadelen van een klushuis

 • Trap er niet in, het lijkt een peulenschil, maar als je eenmaal bezig bent valt het je toch behoorlijk tegen en moet er veel meer gedaan worden dan je dacht. Jammer dat je daar te laat achter komt en toch net het geld niet blijkt te hebben wat je nodig hebt.
 • Voordat je een klushuis koopt is er veel voorbereidingswerk nodig. Zoek van tevoren goed uit wat er allemaal gedaan moet worden. Of er toch geen houtworm in de vloer zit, of het dak niet zo lek is als een mandje, of je een vergunning nodig hebt voor de uitbreiding van de woonkamer en hoeveel geld je nodig hebt om dat allemaal te kunnen realiseren.
 • ‘Help mijn man is klusser!’ Bedenk van tevoren of je wel echt genoeg tijd hebt om deze klus te klaren. Je hebt een volledige baan, een gezin met jonge kinderen en voordat je het weet blijven al deze klussen liggen en woon je jaren later nog steeds in een klushuis.
 • Het is wel prettig als je een Handige Harrie bent en klussen ook echt leuk vindt!

Durf jij het aan?

Voordat je een klushuis gaat kopen, houd dan rekening met de volgende punten.

 • Laat altijd een bouwkundig rapport opstellen. Daarin wordt duidelijk wat de zichtbare, maar ook de voor jou onzichtbare gebreken van het huis zijn. Denk bijvoorbeeld aan problemen met de fundering. Zo’n rapport heb je vaak ook nodig voor de hypotheekaanvraag.
 • Zet voor jezelf duidelijk op een rij wat er allemaal moet gebeuren aan huis. Vraag een aannemer om advies. Hij heeft er verstand van en zo weet je beter hoeveel hypotheek je straks nodig hebt.
 • Bepaal per klus welk budget je ervoor nodig hebt.
 • Houd in je budget rekening met onvoorziene kosten. Reken hiervoor een bedrag van 15%. Daarmee voorkom je onaangename verrassingen.
 • Dakkapel of aanbouw? Check altijd of het past in het bestemmingsplan van de gemeente en of je een vergunning nodig hebt.
 • Er zijn dingen die je echt niet zelf kunt. Schroom niet om vakmensen in te schakelen. Zij hebben er verstand van. Het kost wel geld, maar zelf aan de slag gaan en het lukt niet zal je nog meer geld kosten. En dat scheelt je bovendien ook een stuk frustratie.
 • Durf je het aan en is de financiering rond? Zet dan duidelijk op een rij welke klussen je eerst aan gaat pakken. Wellicht is jouw keuken of badkamer niet helemaal jouw smaak, maar nog wel prima te gebruiken. Bewaar deze klussen dan voor het laatst.

Succes met je klushuis en maak er een mooi paleisje van!

Related Posts