Home materiaal Een industrieel interieur; 6 tips

Een industrieel interieur; 6 tips

Door Marieke
Industrieel interieur met een kleuraccent

Het is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden; een industrieel interieur. De beste aspecten van ouderwetse charme gecombineerd met moderne strakheid blijkt een perfecte combinatie te zijn. Gelukkig hoef je niet in een oude fabriek te wonen om een industriële look in je woonkamer aan te brengen. Dat kan ook gewoon in jouw nieuwbouwhuis. In dit artikel geven wij je 6 tips voor een industriële inrichting van je woonkamer.

Tip 1: Bakstenen

Typerend voor een industriële look is een muur van bakstenen. Gelukkig hoef je tegenwoordig geen muur te metselen om een wand van bakstenen in je huis te krijgen. Het kan al door een simpel behangetje met een motief van bakstenen op de muur te plakken! Het lijkt net echt trouwens.

Industrieel interieur met bakstenen muur

Tip 2: Stoer materialen

Een ander kenmerk van een industrieel interieur is door gebruik te maken van stoere materialen zoals metaal en leer. Je kunt het heel subtiel aanpakken met accenten van metaal, zoals stoelpoten of accessoires van metaal. Je kunt het ook groots aanpakken; plaats een grote lockerkast in je woonkamer als kastruimte, voorzie je eetkamertafel van een compleet metalen onderstel! Het metaal zorgt voor een stoer en robuust uiterlijk in je woonkamer.

Leer past ook ontzettend goed bij een industrieel interieur. Het geeft een vintage look, maar heeft toch een stoer karakter. Het combineert prachtig met baksteen, beton en metaal. Je kunt een grote bank van leer in je woonkamer zetten, of een grote fauteuil. Ben je wat minder weg van leer? Kies dan voor kussens van leer of plankdragers.

Leren bank passend bij een industrieel interieur

Tip 3: Verlichting

Fabriekslampen zijn onmisbaar in een industrieel interieur. Een industriële lamp herken je direct aan een stoer en robuust uiterlijk, veelal gebruik gemaakt van metaal. Ook zie je tegenwoordig veel ‘open’ lampen waarbij de lichtbron zelf ook goed zichtbaar is (draadmetaal).

Kies je bijvoorbeeld voor een industriële vloerlamp, dan is deze vaak voorzien van een driepoot frame. Niet alleen stabiel, ook ontzettend stoer.

Ook wandlampen zijn weer helemaal terug van weggeweest. En waar men vroeger de lichtbron zoveel mogelijk probeerde weg te werken middels een kap, hangen wij ze nu open en bloot in een houten constructie aan de wand.

Fabriekslampen geven je inrichting gezelligheid en sfeer

Tip 4: Eetkamertafel en -stoelen

De bank of een fauteuil van leer hebben wel al genoemd. Ook met je eetkamertafel kun je een echte industriële eyecatcher in huis halen. Een industriële tafel is vaak voorzien van een robuust en ruw tafelblad en voorzien van een metalen frame met gekruiste poten. De eetkamerstoelen zijn vaak een combinatie van metalen poten of frame en een zitten met een vintage look. Ook hier kun je weer gebruik maken van leer.

Lees ook: Inspiratie voor het inrichten van een kantoorruimte

Industriele eetkamertafel

Tip 5: Kasten

Het kenmerken van een industriële kast is dat deze vaak open is. Meestal gemaakt van staal al dan niet in combinatie met hout. Wil je liever ook een dichte kast of dressoir? Kies dan voor een zogenaamde lockerkast. Deze is gemaakt van metaal en lijkt net op lockers die je in bedrijfskantines tegenkomt.

Industrieel interieur met stoer materialen

Tip 6: Accessoires

Je woonkamer is niet af zonder accessoires. Accessoires zijn de kers op de taart wat betreft de inrichten van je huis. Ze maken je huis gezellig, sfeervol, af en zorgen ervoor dat je huis de plek is waar jij je thuis voelt. Als je denkt aan industriële kleuren dan kom je uit bij grijs, zwart en bruin. Het is dan zeker niet erg om een kleurtje aan je interieur toe te voegen. Kussentjes, een vloerkleed, een prachtige klok aan de muur, of een sfeervol lampje aan de wand. Maak het qua kleur niet te bont, kies één accentkleur waar je al je accessoires op afstemt.

Een industriële woonkamer komt vaak wat minder sfeervol over. Met de juiste accessoires kun je je woonkamer warm en gezellig inrichten. Warmte voeg je toe door middel van zachte materialen. Een koeienhuid op de vloer, een vachtje over de bank, kussentjes gemaakt van een zachte stof.

Industrieel interieur met een kleuraccent

Lees ook: Je eigen meubels maken; vintage of industrieel?
Lees ook: Vul je huis met warmte – en stijl!

Related Posts