Je kunt een huis kopen, of je kunt een huis huren. Het is vandaag de dag lastig om een huis te krijgen. Sommigen zouden graag een huis willen kopen, maar de hoge huizenprijzen maken dat het lastig wordt om een huis te kopen als je een laag inkomen hebt of nog niet in bezit bent van een vast contract. Om eerst te huren kan dan een verstandige optie zijn. Maar, de huurhuizen liggen nu ook eenmaal niet voor het oprapen. De huurprijzen van particuliere huur zijn ook enorm hoog en voor sociale huur komt ook niet iedereen zomaar in aanmerking. Toch is het nooit verkeerd om je eens te verdiepen in de verschillen en de voor- en nadelen tussen een huis huren en een huis kopen. In dit artikel gaan wij je er alles over vertellen zodat jij, als je eenmaal de keuze hebt, weet wat jij wilt.
In dit artikel:
Een huis kopen
De voordelen
Het kopen van een huis kent veel voordelen. Door af te lossen op je huis, bouw je eigen vermogen op. Omdat een koophuis helemaal van jou is, mag je er mee doen en laten wat je wilt. Je kunt het helemaal aanpassen, inrichten en verbouwen naar eigen wens. Natuurlijk wel binnen de regels van de gemeente, soms zul je voor een aanpassing of verbouwing aan je huis een vergunning aan moeten vragen. Een verbouwing kan ook een zeer goede investering zijn. De waarde van je huis kan daardoor soms flink stijgen. Helemaal als je je huis op een duurzame manier verbouwt. Als je je huis duurzaam verbouwt dan kun je daarmee ook je maandlasten weer verlagen, denk bijvoorbeeld aan je energierekening.
Een huis kopen kan ook aantrekkelijk zijn omdat de rente onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar is van de belasting. Momenteel is de rente enorm laag, dus kan het zeker een overweging zijn om eens te kijken of je nu kunt instappen in de huizenmarkt. Laat je eens adviseren door een hypotheekadviseur en bekijk wat voor jou de mogelijkheden zijn.
De nadelen
Nadat we de voordelen op een rijtje hebben gezet, gaan we nu eens kijken naar de nadelen. Door een huis te kopen en af te lossen bouw je een eigen vermogen op. Tegelijkertijd is het ook een risico. De huizenmarkt kan in tijden van crisis in elkaar zakken en je huis kan flink wat minder waard worden. Dat is niet zo’n groot probleem als je toch wilt blijven wonen waar je nu woont, maar als je door omstandigheden moét verhuizen, dan kun je zomaar in de financiële problemen komen. Voor starters kan het trouwens wel een goed moment zijn om in te stappen.
Ook de rente over je hypotheek kan stijgen. En daardoor kunnen woonlasten veranderen. Daar zul je rekeningen mee moeten houden in je maandelijkse uitgavenpatroon.
Het voordeel van een eigen huis is dat je het kunt inrichten, aanpassen en verbouwen naar eigen wensen en smaak. Het nadeel is wel dat die kosten daarvoor dan ook voor jouw eigen rekening zijn. Je moet zelf je huis onderhouden en de kosten daarvan kunnen zomaar flink oplopen. Daarom is het belangrijk dat je niet een huis koopt op basis van je volledige salaris(sen). Probeer maandelijks een buffer over te kunnen houden om te sparen voor onderhoud en verbouwing. Houd ook een buffer voor als er iets onverwacht kapot gaat.
Als je een eigen huis hebt, dan komen er ook extra belastingen en verzekeringen voor je rekening. Denk dan aan de opstalverzekering en heffingen van het waterschap en de gemeente.
Een huis huren
De voordelen
Als huurder van een huis heb je geen last van de schommelende huizenmarkt. Het maakt voor jou niet uit of de waarde van het huis dat je huurt nu daalt of stijgt. Een ander voordeel is dat je een huurcontract vaak sneller kunt opzeggen dan dat je je huis kunt verkopen. Waar een huis soms maanden- en maandenlang te koop kan staan, kun je in 1 à 2 maanden uit een huurhuis zijn nadat je je huur hebt opgezegd.
Onverwacht onderhoud? Is de cv-ketel stuk? Heeft de voordeur nodig een nieuw likje verf nodig? Dat wordt allemaal geregeld door de verhuurder. Het enige wat jij hoeft te doen is de verhuurder bellen dat er iets stuk is en zij regelen het voor je. En de kosten daarvan zijn ook niet voor jou. (Als het niet je eigen schuld is dat iets stuk is gegaan).
Als huurder heb je trouwens wel recht op huurbescherming. Een verhuurder mag jou niet zomaar je huis uit zetten. Wel zo fijn om te weten. En afhankelijk van je inkomen kun je ook nog recht hebben op huurtoeslag.
Een huis huren kan dus een prima opstap zijn om later op je gemak eens te kijken naar een koophuis.
De nadelen
Een nadeel van een huis huren is dat je geen eigen vermogen opbouwt. Je geld ‘verdwijnt’ als het ware. Bovendien zullen de huurprijzen alleen nog maar stijgen in de komende jaren.
Dat je niet hoeft te betalen voor (groot) onderhoud lijkt wellicht heel prettig. Het nadeel is echter wel dat je zelf geen inspraak hebt in de verbouwing. Badkamer, toilet en keuken worden redelijk standaard ingericht. Deze worden pas ook weer vernieuwd als de verhuurder het weer tijd vindt om het te vernieuwen. Meestal staat daar een x-aantal jaar voor.
En een huurhuis vinden lijkt misschien wel makkelijk, maar dat is het zeker niet. Vaak sta je jarenlang op een wachtlijst, vooral in populaire steden. Ben je van plan om ooit eens te gaan huren? Dan kan het niet onverstandig zijn om je toch alvast ergens in te schrijven voor een huurhuis.
Lees ook: Manieren om je huis energiezuinig te maken
Kopen of huren?
Voordat je een beslissing maakt om een huis de te kopen of huren is het goed om te kijken wat voor jou de mogelijkheden zijn. Weeg goed de voordelen en de nadelen tegen elkaar af. Ga eens in gesprek met een hypotheekadviseer en bekijk eens samen wat er mogelijk met jouw inkomsten en uitgavenpatroon. Zoek ook goed uit welke kosten er nog meer bijkomen en hoeveel die kosten dan zijn. Denk bijvoorbeeld aan extra verzekeringen en belastingen, kosten koper, enz. Houd ook rekening met extra inkomsten via je inkomstenbelasting of je huurtoeslag.
Wil je flexibel zijn als het gaat om woonplek? Dan is huren wellicht verstandiger. Wil je lang ergens wonen? Dan is het goed om uit te kijken naar het huis van je dromen op de plek waar je jijzelf wel jarenlang ziet wonen. Een en ander is natuurlijk ook afhankelijk van hoe stabiel en hoe hoog je inkomen is.
Kopen of huren? Wat wil jij?
Lees ook: Waarom een verhuisbedrijf inschakelen?
Lees ook: Een klein huis groter laten lijken? 8 tips