Home Geen categorie Een huis bezichtigen; waar moet je op letten

Een huis bezichtigen; waar moet je op letten

Door Marieke
Een huis bezichtigen

Je hebt een huis gevonden op Funda en de foto’s zien er prachtig uit. Je zou graag het huis eens willen bezichtigen. Het is belangrijk dat je het huis kritisch bekijkt, maar ook kritische om vragen aan de huidige verkoper of makelaar te stellen. Maar waar let je nu op als je een huis gaat bezichtigen en welke vragen stel je precies aan de verkoper? Met deze handige checklist ga je helemaal op de hoogte weer naar huis en kun je eventueel snel overgaan tot onderhandelingen.

Bepaal je budget

Weet van tevoren goed hoeveel je kunt lenen voor een huis. Daarmee voorkom je dat je een ontzettend leuk huis gaat bezichtigen die je graag zou willen kopen, maar dat het niet lukt omdat je geen hypotheek voor dat bedrag kunt krijgen.

Maak een wensenlijst

Waar moet jouw toekomstige huis aan voldoen? Bepaal het minimum aantal slaapkamer, de buurt waarin je wilt wonen, hoe groot je tuin minstens moet zijn, en al het andere waaraan je huis moet voldoen. Maar bepaal ook of er nog budget is om iets op te knappen in het huis. Ga met dit lijstje het huis bezichtigen en vink maar af en streep maar door.

De buurt

Niet alleen het huis is belangrijk, maar de buurt is ook ontzettend belangrijk. Loop eens rondje door de wijk en proef de sfeer. Ga niet alleen op zondagmiddag, maar ook eens op een doordeweekse dag en op een avond. Voel je je ook veilig als je er op een donkere avond rondloopt? Probeer er ook achter te komen of er in de buurt nog bouwplannen zijn; vraag een bestemmingsplan op bij de gemeente. En gluur eens door de raam bij de buren en kijk wie je nieuwe buren zijn.

Ken je iemand die in dezelfde straat woont of een in andere straat die vlakbij is? Ga eens naar diegene toe en vraag hem/haar het hemd van het lijf over de buurt.

De tuin

Kijk ook goed naar de tuin. Ligt de tuin goed wat betreft zonligging? En is er voldoende ruimte in een schuur of garage? Ook kan het zijn dat er aan de tuin veel moet gebeuren om het aan jouwen te laten voldoen; neem het mee in je budget. Ook je tuin hoort bij het huis.

De buitenkant

De buitenkant van het huis is even zo belangrijk als de binnenkant van het huis. Ook aan de buitenkant kunnen er flink nog wat onderhoudskosten in het verschiet liggen. Moeten er nieuwe kozijnen in? Is het dak al verouderd? In welke staat is het voegwerk? Zitten er scheuren in de gevel? En bij huizen voor 1990 kan er ook zomaar nog asbest in het huis aanwezig zijn.

De binnenkant

Is er voldoende privacy? Is er genoeg lichtinval? Hoor je hinderlijke geluiden? Gebruik al je zintuigen en adem de sfeer van het huis in. Zie jij je al zitten op de bank?

Kijk goed naar de indeling van het huis. Is het naar wens, of moet er nog een uitbouw of dakkapel komen? Zijn er voldoende slaapkamer? Let ook op de staat van het huis; is er sprake van lekkage, houtrot of andere dingen die voor extra kosten zorgen.

Vraag maar raak

Houd je niet in; vraag de makelaar of de eigenaar alles wat je maar wilt weten. Hoe meer je te weten komt, hoe betere afweging je kunt maken.

Enkele vragen die je kunt stellen zijn:
– Hoe lang staat het huis al te koop?
– Heeft de verkoper al een andere woning gevonden?
– Hoe lang heeft deze eigenaar in dit huis gewoond?
– Waarom gaat de eigenaar verhuizen?
– Zijn er veel andere geïnteresseerden?
– Heeft de eigenaar met plezier in dit huis en in deze buurt gewoond?
– Wat is er nog niet zo lang geleden vervangen of onderhouden?
– Welke dingen zijn aan een opknapbeurt of vervanging toe?
– Welk bedrag aan maandlasten betaalt de huidige bewoner?
– Zijn er nog spullen die over te nemen zijn, zoals de vloer of gordijnen?

Huis kopen?

Ben je nog steeds enthousiast over het huis en wil je verder met onderhandelen? Gefeliciteerd! Laat je huis nog wel checken door een deskundige. Laat een bouwkundige keuring uitvoeren om meer duidelijkheid te krijgen over de staat van het huis. Een bouwkundige keurder kijkt naar dingen die jij vaak niet weet of ziet.

Ga ook altijd nog een tweede keer kijken. Het is dan verstandig om iemand anders mee te nemen; bijvoorbeeld je ouders, je broer of zus of een goede vriend of vriendin. Zij kijken toch weer anders naar een huis als jij doet.

Related Posts