Home Gereedschap Een hogedrukreiniger aanschaffen; hier let je op!

Een hogedrukreiniger aanschaffen; hier let je op!

Door Marieke
Een hogedrukreiniger kopen; hier let je op!

Vuil en aanslag ben je liever kwijt dan rijk. Toch wil je liever niet al te veel tijd besteden aan het schoonmaken van je terras, auto, fiets, tuinmeubelen, enzovoorts. Een hogedrukreiniger biedt uitkomst. Met een hogedrukreiniger heb jij binnen mum van tijd je terras vrij van aanslag en je auto of fiets weer schoon. Een hogedrukreiniger is een apparaat dat vele toepassingen kent. In dit artikel vertellen wij je alles over een hogedrukreiniger en waar je op moet letten wanneer je een hogedrukspuit wilt aanschaffen.  

Hoe werkt een hogedrukreiniger?

Als eerste sluit je de aanvoerslang van de hogedrukreiniger aan op de waterleiding. Koppel het gewenste hulpstuk aan de spuitslang van de reiniger. Eventueel kun je het reservoir vullen met reinigingsmiddel. Draai de kraan open en steek de stekker in het stopcontact. Stel de gewenste druk in.

De hogedrukreiniger brengt het water onder hoge druk en via de spuitslang spuit je het water op het oppervlak dat je wilt reinigen. Met deze straal kun je viezigheid van harde oppervlakken afspuiten.

Waar kun je een hogedrukreiniger voor gebruiken?

Voordat je een hogedrukreiniger wilt kopen, is het eerst van belang om goed te bedenken waar je het voor wilt gebruiken. Er zijn krachtige, maar ook minder krachtige hogedrukspuiten. De druk van het apparaat, de wateropbrengst, de reinigingscapaciteit en de meegeleverde accessoires bepalen welke klussen je al dan niet uit kunt voeren. De hoogte van de werkdruk bepaalt de kracht van de waterstraal.

De meeste hogedrukreinigers zijn geschikt voor het schoonmaken van harde oppervlakken, zoals hout, metaal en steen. Zo kun je er bijvoorbeeld je terras mee schoonmaken. Wil je ook je auto of caravan ermee schoonspuiten? Let er dan ook dat de hogedrukspuit daarvoor geschikt is. Let er op dat sommige oppervlakken niet geschikt is voor een hogedrukstraal, denk bijvoorbeeld aan terrastegels die voorzien zijn van een coating.

Een aantal begrippen uitgelegd

Wateropbrengst is het waterverbruik per minuut of per uur. Hoe hoger de opbrengst, hoe makkelijker het vul kan worden weggespoeld. De werkdruk is de kracht waarmee de reiniger water spuit, aangeduid in bar. Hoe hoger de werkdruk, hoe makkelijker je kunt schoonmaken. Het reinigend vermogen is de gecombineerde score van de wateropbrengst en de werkdruk: werkdruk * liter/minuut = reinigend vermogen.

Waterdruk

De kracht van de waterstraal wordt aangegeven in bar. Bij de meeste hogedrukreinigers kun je de werkdruk instellen, maar let bij aanschaf wel op de minimale en maximale werkdruk.

< 100 bar: tuinmeubelen, fiets, brommer, scooter
100-125 bar: terras, dakgoot, auto
125-150 bar: terras, schutting, caravan
150-175 bar: terras, zwembad, metselwerk
>175 bar: professionele schoonmaakklussen

Regelbare waterdruk

Het is prettig als je de waterdruk van je hogedrukspuit kunt regelen. De lak van je auto behandel je met minder hoge druk dan je terras (zonder coatinglaag).  

Lengte van de hogedrukslang

Als je op zoek gaat naar een hogedrukreiniger, dan is het ook verstandig om naar de lengte van de slang te kijken. Dat verschilt per merk en per model. Wil je een hoge caravan schoonspuiten, dan zul je veel meer lengte nodig hebben dan wanneer je een fietst – die je bovendien op elke gewenste plek kunt neerzetten – schoonmaakt. Er zijn ook modellen die voorzien zijn van een ingebouwde haspel waarin je de slang kunt oprollen.

Accessoires

Veel hogedrukreinigers zijn standaard voorzien van een aantal accessoires; denk bijvoorbeeld aan een terrasreiniger, een wasborstel, een dakgoot- en rioolset, een rioolslang en een vuilfrees. Bij veel merken zijn de accessoires ook apart verkrijgbaar zodat je je hogedrukreiniger kunt uitbreiden met de accessoires die jij nodig hebt. Gebruik ook altijd de juiste accessoire bij de schoonmaakklus die je gaat doen.

Een veilig gebruik van de hogedrukreiniger

Het is maar water… Maar een hogedrukreiniger is gevaarlijker dan je denkt. De waterstraal is soms echt heel hard. Richt de straal daarom nooit op mensen of dieren. Houd de hogedrukspuit ook altijd uit de buurt van kinderen.

Houd ook rekening met bijvoorbeeld opspattende steentjes of iets dergelijks. Deze kunnen wegschieten en je ruit of auto beschadigen, of mensen verwonden.  

Related Posts