Home Ruimte Een energiezuinige badkamer; 7 tips!

Een energiezuinige badkamer; 7 tips!

Door Marieke
Energiezuinige badkamer

Hoe fijn is het om eens een lange tijd in bad te liggen of een uitgebreide douche te nemen. We kunnen daar allemaal op zijn tijd behoorlijk van genieten. Je even terugtrekken uit je dagelijkse sleur en genieten van een moment voor jezelf. Maar hoe heerlijk dat ook is, als je het niet slim aanpakt kan er heel wat water en energie verloren gaan en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Met deze 7 slimme tips voor een energiezuinige badkamer kun je heel wat energie en daarmee ook een heleboel geld besparen zodat jij zorgeloos kunt ontspannen van een heerlijke badritueel.

Tip 1 | Vervang de douchekop

Een douchekop is eenvoudig te vervangen en kan je heel wat geld besparen. Per minuut gaan er heel wat liters water door het afvoerputje. Als je kiest voor een waterbesparende douchekop, dan bespaar je daar flink wat water mee, maar het geeft je zeker geen slechtere douche-ervaring. Integendeel. Je douchebeleving is net zo prettig.

Tip 2 | Je badkuip isoleren

Als je toch bezig bent om je badkamer op te knappen en een nieuw bad te plaatsen, dan kun je het beter meteen maar goed doen. Als je een ingebouwde badkuip van staal of kunststof hebt, dan kun je deze isoleren met glas- of steenwol. Het voordeel is dat het water in het bad langer warm blijft en je dus minder vaak warm water hoeft toe te voegen.

Tip 3 | Controleer regelmatig de kranen

Drup, drup, drup … als dat de hele dag doorgaat dan kan er flink wat water verloren gaan. Een lekkende kraan is een van de grootste kostenposten op een waterfactuur. Dit kan voorkomen worden. Controleer daarom met regelmaat je kranen. Als een kraan lekt, laat deze dan zo snel mogelijk repareren om nog meer lekkend water te voorkomen. Of vervang lekkende of druppene kranen zo snel mogelijk voor een nieuw exemplaar.

Tip 4 | CV-ketel

Heb je nog een verouderde CV-ketel hangen? Ondanks dat deze het wellicht nog prima doet, kan het toch verstandig zijn om de CV-ketel te vervangen. Het lijkt misschien een grote kostenpost, maar als je de meest energiezuinige ketel laat plaatsen dan kan dat op termijn een goedkopere energierekening opleveren en daarmee verdien jij de aanschafprijs van een CV-ketel weer terug.

Lees ook: Toch een bad in je kleine badkamer

Tip 5 | Het toilet

Ook met het toilet kun je flink wat water besparen en draagt bij aan een energiezuinige badkamer. Als je nog geen waterzuinig toilet hebt, dan kan het een goed idee zijn om deze te vervangen. Een toilet met twee doorspoelknoppen is de eerste stap naar een lagere waterfactuur en dus ook waterbesparing.

Tip 6 | Zet de kraan van de wastafel niet helemaal open

Dat we de kraan uitzetten tijdens het tandenpoetsen weten we ondertussen allemaal wel. Maar er is nog een punt waar je water op kunt besparen. Vaak zetten we de kraan van de wastafel voluit open als we even onze tandenborstel nat willen maken of onze handen willen wassen. Maar is een kraan die voluit openstaat wel nodig? Zet de kraan iets minder ver open en daarmee bespaar je al snel enkele liters water.

Tip 7 | Coolstart

Vaak zetten mensen de kraan open op de stand waar de hendel op dat moment op staat. Als de hendel naar de koude kant is gedraaid, is dat niet zo erg. Maar als je de hendel opendraait terwijl deze op de warme stand staat, dan kost dat flink wat extra energie omdat dit ervoor zorgt dat het water meteen opgewarmd wordt. En dat terwijl je misschien niet eens warm water nodig hebt. Er zijn kranen verkrijgbaar die voorzien zijn van de Coolstart-technologie. Daarbij staat de hendel automatisch in de middenpositie waardoor de kraan altijd eerst koud water geeft en de cv-ketel niet hoeft aan te slaan. Een handig en eenvoudige manier om snel energie te besparen in jouw energiezuinige badkamer.

Lees ook: Je badkamer een design uitstraling geven
Lees ook: Geschikte vloeren voor in de badkamer

Related Posts