Home Klustips Een cilinderslot voor extra veiligheid

Een cilinderslot voor extra veiligheid

Door bouwsuper

Goed hang-en sluitwerk is belangrijk om de kans op inbraak te verkleinen. Een cilinderslot bestaat uit een cilinder en een behuizing. Zolang de juiste sleutel niet in het slot in gestoken, blokkeren plaatjes, kogels of stiften de cilinder. De juiste cilindersloten hebben een kerntrekbeveiliging, anti uitboorbeveiliging, anti breek beveiliging en zijn bestand tegen de bekende slagmethode.

Cilinderslot demonteren

Soms is het nodig een cilinderslot te vervangen of te demonteren. Zo kan er gekozen worden voor een beter cilinderslot of een ander slot wanneer de sleutel kwijt of afgebroken is. Vervang een cilinderslot in ieder geval wanneer u de sleutels bent kwijtgeraakt of bij een nieuwe woning. Een cilinderslot is goed zelf te demonteren. Hiervoor is de sleutelen een (kruiskop)schroevendraaier nodig. De deur moet geopend zijn. Onder de cilinder zitten twee schroeven. De bovenste hiervan moet los gedraaid worden. Vervolgens wordt de sleutel in het slot gestoken en van links naar rechts gedraaid. Wanneer de cilinder loslaat kan deze naar voren getrokken worden. Wanneer de cilinder erg vast zit is het handig om het beslag wat los te schroeven.

Cilinderslot zonder sleutel demonteren

Wanneer de sleutel is kwijtgeraakt dan kan het cilinderslot vervangen worden door aan de binnenzijde van de deur het deurschuld te verwijderen. Hiervoor worden alle bouten losgeschroefd. Met een waterpomptang of een bacho wordt de cilinder enkele malen naar links en rechts losgewrikt. Vaak zal de cilinder op de zwakste plek doormidden breken, waardoor de helft al eruit kan worden gehaald. De ‘meenemer’ blijft achter en moet nog verwijderd worden. Met een platte schroevendraaier kan de meenemer rond gedraaid worden totdat jet slot open springt. De deur kan geopend worden en de cilinderbout aan de zijkant van de deur losgemaakt worden.

Monteren

Het monteren van een nieuw cilinderslot gebeurt in omgekeerde volgorde als het demonteren. Soms is het nodig om wat extra ruimte uit te boren. Zorg altijd voor de juiste maten. De bouwmarkt kan hierbij helpen. Het is raadzaam om het oude slot mee te nemen, zodat vergeleken kan worden. Let bij de aanschaf van een nieuw cilinderslot op het politiekeurmerk. Een 2 SKG sterren is aan te raden, maar nog beter is het 3 SKG sterren cilinderslot.

De tips en het beeldmateriaal zijn afkomstig van Deurcilindershop.nl.

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.