Home Wonen Een bouwdepot; wat mag wel en wat niet

Een bouwdepot; wat mag wel en wat niet

Door Marieke
Bouwdepot

Na een lange zoektocht heb je eindelijk je droomhuis gevonden. Er is alleen één maar. Er moet flink wat verbouwd en geklust worden, voordat je er in kunt trekken en het echt jouw eigen droompaleisje zal zijn. Alleen, je beschikt niet over de financiële middelen om die verbouwing te kunnen doen. Dan kun je ervoor kiezen om de verbouwing mee te financieren in de hypotheek. Met de zogenaamde bouwdepot heb je een extra spaarpotje waarmee je je verbouwing kunt realiseren. Maar hoe werkt een bouwdepot? Hoe vraag je het aan? En wat mag wel en wat mag niet uit het bouwdepot betaald worden? In dit artikel geven we antwoord op al deze vragen.

Bouwdepot; hoe werkt het?

Verbouwen kost veel geld. Dit geld heb je niet altijd op je rekening staan. Daarom kun je het bedrag wat je nodig hebt voor de verbouwing meefinancieren in je hypotheek. Het stukje wat je nodig hebt voor de verbouwing wordt een bouwdepot genoemd. Voordat je een bouwdepot kan afsluiten bepaal je eerst – samen met je hypotheekadviseur – wat je wilt verbouwen en hoeveel dat ongeveer gaat kosten. Dit bedrag komt bovenop je hypotheek en wordt op een aparte rekening gezet: het bouwdepot. Met het geld wat op deze rekening staat, betaal je de kosten die je maakt voor de verbouwing.

Het beheer van deze rekening ligt in handen van de geldverstrekker. Zomaar andere dingen doen met het geld, bijvoorbeeld op vakantie gaan of een nieuwe auto kopen, is dus onmogelijk. Er zijn twee manieren om een bedrag uit het bouwdepot te halen. Je schiet een factuur zelf voor en je stuurt de factuur door naar de geldverstrekker. Binnen enkele dagen ontvang je het voorgeschoten bedrag op je rekening. Als het bedrag op de factuur te groot is en je kunt het niet voorschieten, dan kun je de factuur naar de geldverstrekker sturen. Die zal het bedrag rechtstreeks uitbetalen aan de aannemer of leverancier.

Hoeveel mag je meefinancieren in je hypotheek?

Je kunt niet zomaar elke verbouwing meefinancieren in je hypotheek. Er wordt onderscheid gemaakt tussen waarde verhogende verbouwingen en smaakgevoelige verbouwingen. Een aanbouw of dakkapel creëert meer ruimte, waardoor je huis meer waard wordt. Ook het vervangen van je kozijnen, dak of het aanbrengen van isolatie is waarde verhogend. Deze verbouwingen mag je vaak (bijna) volledig meefinancieren in je hypotheek.

Een nieuwe keuken of badkamer, een nieuwe vloer of een verfje op de muur zijn smaakgevoelige verbouwingen en zorgen voor een kleinere waardevermeerdering. Zo’n verbouwing mag je voor een lager percentage meefinancieren. Houd er dus ten allen tijde rekening mee dat je spaargeld nodig hebt om een verbouwing te financieren.

Wat mag je wel betalen uit het bouwdepot?

Je mag niet zomaar voor alles geld halen uit het bouwdepot. Aan een bouwdepot zijn regels en voorwaarden verbonden.
Voor renovaties en waarde verhogende verbouwingen mag je geld halen uit het bouwdepot. Denk hierbij aan achterstallig onderhoud, een extra badkamer en de aanleg van je tuin. Daarnaast mag je ook de kosten declareren voor de verbeteringen die vastzitten aan je huis. Dit zijn verbetering die je niet zomaar kunt verwijderen zonder schade aan te richten. Je kunt het niet meenemen als je bijvoorbeeld weer gaat verhuizen. Denk daarbij aan nieuwe tegels op de vloer of een nieuwe trap. De kosten die je maakt voor de aannemer of elektricien mogen ook hieruit betaald worden. Twijfel je? Vraag het altijd na bij je geldverstrekker.

Wat mag je niet betalen uit het bouwdepot?

Er mag veel betaald worden uit het bouwdepot, maar een aantal zaken mogen er niet uit betaald worden. Spullen die je ‘makkelijk’ mee kunt nemen mag je niet uit het bouwdepot halen. Voor nieuwe meubels of nieuwe gordijnen zul je echt wat spaargeld achter de hand moeten hebben.

Koop je een nieuwbouwwoning?

Dan ligt het allemaal iets ingewikkelder. Als je een nieuwbouwhuis koopt, sluit je de hypotheek af voor zowel de grond, als de bouw van je huis. Tijdens de overdracht betaal je eerst de grond, de rest wordt opzij gezet in een nieuwbouwdepot. Vanuit de nieuwbouwdepot betaal je de bouw van de woning in termijnen aan de aannemer. Meerwerk kan deels worden meegefinancierd in de hypotheek. Denk daarbij aan een luxere keuken of de aanleg van je tuin. Voor minderwerk – je wilt een aantal zaken uit het bouwplan schrappen – ontvang je een vergoeding.

Geld lenen kost geld

Je betaalt rente over het volledige hypotheekbedrag. Dat is inclusief het bedrag in de bouwdepot. Je betaalt dus ook rente voor het bouwdepot. Je krijgt echter ook een vergoeding voor het bedrag wat nog niet is opgenomen. Deze vergoeding is vaak gelijk aan de rente die je betaalt over je hypotheek, maar bij sommige hypotheekverstrekkers kan het ook 1% lager liggen. De voorwaarden zijn per geldverstrekker weer anders.

Lees ook: Een hypotheek voor een verbouwing als ZZP’er

Alles wat je moet weten over een bouwdepot

Nog de laatste punten die je moet weten

Er is een minimaal bedrag dat je kunt aanvragen voor een bouwdepot. Dit bedrag is bij elke geldverstrekker anders. Het bedrag varieert vanaf € 2.500,- tot € 15.000,-. Lees hiervoor de voorwaarden bouwdepot bij de geldverstrekker. Je kunt van het bouwdepot gebruik maken tot maximaal 2 jaar na het afsluiten van de hypotheek. Als er na deze 2 jaar nog geld in het bouwdepot zit, dan wordt het resterende bedrag afgelost op de hypotheek. Is de verbouwing voltooid of het potje leeg; dan kun je het bouwdepot binnen die twee jaar opheffen.

En dan is de verbouwing klaar! En nu maar met de beentjes omhoog op de bank genieten van jouw droomhuis!

Lees ook: Verbouwen in 2018: dit is wat je moet weten over de hypotheek
Lees ook: Hypotheek oversluiten of geld lenen voor verbouwen

Related Posts