Home RuimteKeuken Een afvalemmer kopen; hier let je op!

Een afvalemmer kopen; hier let je op!

Door Marieke
Een afvalemmer kopen? Zo maak je de beste keuze!

In elke keuken staat er wel een; een afvalemmer. Als je op zoek bent naar een afvalemmer voor in de keuken, dan kom je er al snel achter dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Welke afvalemmer je het beste kunt kiezen, hangt af van veel factoren. Zo heb je keuze in vorm, formaat of kleur, maar veel afvalemmers zijn ook voorzien van bepaalde gebruiksgemakken die het dagelijks leven net ietsje makkelijker en efficiënter maken. In dit artikel zetten we alle mogelijkheden op een rij en helpen wij jou bij het maken van een keuze.

Afval scheiden in één of meerdere prullenbakken?

De eerste vraag die jij jezelf moet stellen is of je je afval wilt scheiden in één prullenbak, of in meerdere prullenbakken. Je kunt ervoor kiezen om 2 of 3 kleinere afvalemmers naast elkaar te zetten. Wat ook een mogelijkheid is om een Recycler te kiezen. Eén prullenbak, maar voorzien van meerdere compartimenten. Zo kun je de ene binnenemmer gebruiken voor bijvoorbeeld je restafval en de andere binnenemmer voor bijvoorbeeld GFT-afval. Een ideale manier om je steentje bij te dragen aan een beter milieu.

Leestip: de beste afvalgrijper

Het formaat van je afvalemmer

Een afvalemmer van 10 liter in je keuken? Dat is niet zo handig! Een afvalemmer van 50 liter is weer overdreven voor de badkamer. Kies het formaat afvalemmer die het beste bij de ruimte past waar je het wil hebben. Zoek je een afvalemmer voor de keuken, dan let je op 2 dingen. In de eerste plaats uit hoeveel personen je huishouden bestaat. Hoe groter je huishouden, hoe meer afval je produceert, dus hoe groter je afvalemmer moet zijn. Maar dat niet alleen. Je kunt als het gaat om het aantal personen wel een grote afvalemmer nodig hebben, als de ruimte in je keuken ontbreekt, dan houdt het natuurlijk ook op. Daarom is het verstandig om voordat je een afvalemmer gaat bestellen, eerst te kijken waar je precies de afvalemmer wilt plaatsen. Vervolgens meet je die ruimte op en kijk je of je daar een passende prullenbak voor kunt vinden.

Een handige richtlijn is:

  • 1 persoon: 15 tot 30 liter
  • 2-3 personen: 30 tot 50 liter
  • 4 of meer personen: 50 tot 65 liter

Welke vorm past het beste in je keuken?

Je hebt ronde prullenbakken, maar ook handronde bakken. Halfronde prullenbakken zijn aan de achterkant recht, zodat je die heel eenvoudig tegen een muur kunt plaatsen. Er zijn rechthoekige afvalemmers, maar ook langwerpige emmers die je eenvoudig in een smal nisje kunt plaatsen. Er zijn diverse modellen verkrijgbaar. Omdat een goede afvalemmer best wel wat kost, is het handig om eerst te bepalen op welke plek je een afvalemmer wilt plaatsen en welk model daar het beste bij past.

Hoe wil je de deksel openen?

De deksel openen; daarvoor zijn verschillende manieren. Ook hiervoor geldt, denk goed na wat het beste bij jou past. Een afvalemmer met een sensor is ontzettend hygiënisch. Zodra jij in de buurt komt, gaat de deksel open en kun jij je afval erin gooien. Zo hoef je nooit meer de prullenbak aan te raken. Dat is ook zo bij afvalemmers met een voetpedaal. Door met je voet op een pedaal te drukken, springt de afvalemmer open. Kijk van tevoren wel of dat handig is op de plek waar jij de afvalemmer wilt plaatsen en of je er dan goed bij kunt.

Een andere mogelijkheid is de Soft Touch. Met slechts een lichte aanraking springt het deksel open. Hierbij raak je de prullenbak wel aan, maar je zou het ook bijvoorbeeld met je elleboog kunnen openen.

Lees ook: Tips voor het zelf ontwerpen van je keuken

Allerlei andere handige extra

Erger je je zo aan vingerafdrukken of RVS? Kies dan voor een exemplaar met een Fingerprintproof coating. Nooit meer last van vingerafdrukken en ideaal om schoon te houden.

Vind je het slordig staan als de vuilniszak over de rand heen valt en je deze dus altijd ziet? Kies dan voor een afvalemmer met een losse binnenemmer. Doordat de vuilniszak over de rand van de binnenemmer valt, zie je deze niet meer aan de buitenkant. Een losse binnenemmer heeft ook als voordeel dat je deze makkelijk kunt schoonmaken.

Andere afvalemmers zijn voorzien van een Soft Close. Herrie bij het openen en sluiten van de bak is daarmee verleden tijd! Ideaal.

Zo zie je maar weer, niet een afvalemmer is hetzelfde. Elk merk heeft zou zijn eigen handige functies. Daarom is het goed om van tevoren te bepalen wat voor jou handig is!

Lees ook: Zo wordt de keuken in je huis helemaal de jouwe
Lees ook: 4 tips voor een industriële keuken

Related Posts