Home Klustips Echte leien daken

Echte leien daken

Door bouwsuper

Natuurlijke dakbedekking als leien zijn duur in aanschaf maar van een niet te evenaren schoonheid. Natuurleien zijn een resultaat van een miljoenen jaren durend geologisch proces diep in voormalige zeebodem. Mineralen, metalen een hoge bodemdruk zorgden ervoor dat elke leiplak een ander ribbel- en kleurpatroon vertoond.

Vandaag de dag worden er legio kleuren en modellen aan valse dakleien geproduceerd. Als basismateriaal wordt er beton, klei of gerecycled compositiemateriaal gebruikt. Hoe aantrekkelijk ook gemaakt ten aanzien van de prijs- en kleurstelling, in uitstraling en vormgeving halen de namaakleien het niet bij natuurlijke leisteen.

Natuurleien daken leggen
het plaatsen van de leien op daken en muren gaat volgens bepaalde technieken en de vorm van de lei is daarop afgestemd. De meest toegepaste manier is de Dubbele Dekking. Dit is legging in baksteen verband waarbij het gehele dak 2 lagen lei krijgt. Een eenvoudige en goedkopere variant op dit legsysteem is de enkele ruitdekking, hierbij worden de leien wederom in baksteen verband gelegd alleen in ruitvorm. Beide manieren zijn niet windrichtinggevoelig.

De Enkelvoudige Horizontale Dekking is de makkelijkste manier van natuurleien bevestigen. Deze manier van leggen moet wel afgestemd worden op de meest overheersende windrichting en is niet toepasbaar op al te hoge gebouwen. Tenslotte de Dubbele Dekking Met Open Voeg, waarbij er tussen de horizontale leien een brede voeg opengelaten wordt. Deze opening wordt op zijn beurt gesloten door de, in baksteen verband, onderliggende lei. Bij deze methode worden de minste leien gebruikt en deze is alleen geschikt voor het bekleden van gevels.

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.