Home Industrie Duurzame renovatie van woongebouwen: besparing van energie en grondstoffen in de praktijk

Duurzame renovatie van woongebouwen: besparing van energie en grondstoffen in de praktijk

Door bouwsuper
Duurzame renovatie van woongebouwen besparing van energie en grondstoffen in de praktijk

De Nederlandse overheid heeft ambitieuze doelen gesteld voor het terugdringen van het energieverbruik in gebouwen. Tegen 2030 moeten alle bestaande gebouwen voldoen aan een minimale energieprestatienorm, waardoor een uitgebreide renovatie van het woningbestand nodig is. Welke methoden kunnen worden gebruikt om een dergelijke modernisering effectief uit te voeren?

Een aanzienlijk deel van de Nederlandse woningen is gebouwd in de tweede helft van de 20e eeuw en voldoet niet aan de hedendaagse normen op het gebied van energie-efficiëntie. Uit een analyse uit 2021 blijkt dat bestaande gebouwen verantwoordelijk zijn voor 15% van de totale broeikasgasuitstoot in Nederland, waarvan 73,5% wordt toegeschreven aan de verwarmingsbehoeften van woongebouwen.

Als gevolg hiervan zijn de stook- en koelingskosten van veel Nederlandse woningen zowel economisch als milieutechnisch te hoog en wordt de noodzaak van thermische modernisering een essentieel onderdeel van het nationale milieubeleid.

De uitdagingen van woningrenovatie in Nederland 

Studies tonen aan dat zelfs een beperkte renovatie van een gebouw door het isoleren of vervangen van de kozijnen kan leiden tot een vermindering van de warmtebehoefte tot 33% binnen het Nederlands klimaat.

Wat duurdere renovaties op grondiger niveau, waarbij kozijnen volledig worden vervangen of ingegrepen wordt in de structuur van het gebouw, zijn weliswaar een hap uit de portemonnee, maar deze kosten worden snel weer terugverdiend bij stijgende energieprijzen.

En dan hebben we het alleen nog maar over economische voordelen. Minstens zo belangrijk is de milieubescherming, zeker in de context van het Nederlandse Bouwbesluit, waarin minimumwaarden voor warmtedoorgangscoëfficiënten vastgelegd zijn (muren: 0,71 W/m2K, vloeren: 0,38 W/m2K, daken: 0,47 W/m2K en ramen: 1,5 W/m2K) – legt Michiel van Duren, Managing Director bij Aluprof Nederland BV uit.

Aluminium, het materiaal van de toekomst in thermische modernisering

Aluminium speelt een belangrijke rol in de moderne bouw dankzij zijn unieke eigenschappen, die bijdragen aan energie-efficiëntie en structurele duurzaamheid. Het is een lichtgewicht maar extreem sterk materiaal en daarmee een ideale grondstof voor stedelijke architectuur.

Een van de sterkste punten van aluminium is de hoge corrosiebestendigheid, waardoor het een uitstekende keuze is voor constructies die worden blootgesteld aan de atmosferische invloeden. Bovendien is aluminium een volledig recyclebaar materiaal, wat een belangrijk aspect is in de context van duurzaamheid.

Onze Aluprof-systemen worden al jaren gebruikt in revitaliserings- en renovatieprojecten van gebouwen, waaronder historische gebouwen waar traditionele stalen kozijnen moet worden vervangen, legt Van Duren uit.

Ramen volgens systemen zoals MB-Ferroline of MB-Slimline kunnen dankzij hun smalle profielen (Slimline) of speciaal gevormde profielen (Ferroline) het traditionele uiterlijk van ramen behouden. Met de renovatiekozijnen die beschikbaar zijn voor Ferroline-ramen kunnen de nieuwe kozijnen worden gemonteerd zonder de gehele oude kozijnen verwijderd dienen te worden, en dus zonder risico op mogelijke schade aan de muur en rond de ramen.

Weir Mill, Stockport, Verenigd Koninkrijk. Toegepaste systemen: MB-70HI, MB-78EI, MB-SLIMLINE
Weir Mill, Stockport, Verenigd Koninkrijk. Toegepaste systemen: MB-70HI, MB-78EI, MB-SLIMLINE

De meest gebruikte thermische moderniseringstechnieken in bestaande woongebouwen in Nederland

Bij het renoveren van woningen zijn er vier elementen die het grootste economische en ecologische voordeel opleveren: extra isolatie, het vervangen van ramen en deuren, het moderniseren van verwarmingssystemen en het verbeteren van de ventilatie.

Isolatie van gebouwen

Dit omvat werk aan gevels, vloeren, daken en interne scheidingswanden. Talrijke casestudy’s over thermische modernisering tonen aan dat het thermisch moderniseren van de meest energie-intensieve en lekkende externe gebouwschil en het dak tot meer dan de helft van de thermische energie kan besparen, waardoor zowel de verwarmingskosten als de CO2-uitstoot dalen.

Van de systemen die worden gebruikt bij de renovatie van gevels op de Nederlandse markt, springen MB-MM50N en MB-MT50N aluminium gevels eruit. Beide systemen zijn ontworpen voor architectonische elementen aan de buitenkant die thermische en akoestische isolatie vereisen, zoals verschillende soorten ramen, deuren, vestibules, vitrines en ruimtelijke structuren.

Het aluminiumsysteem MB-MT50N heeftspeciale thermische pakkingen en  glasvezelversterkte polyamide afstandhouders voor een zeer lage warmtetransmissiecoëfficiënt (U-waarde) te bereiken, die varieert van 0,55 W/(m2K). De speciale vorm van de afstandhouders vergemakkelijkt de afwatering van de profielen, wat zorgt voor een goede thermische isolatie onder alle weersomstandigheden – vertelt Ralph van der Kooij, Sales Manager bij Aluprof Nederland BV.

Worral Street (Salford Dye Works) Manchester, Verenigd Koninkrijk. Toegepaste systemen: MB-70, MB-79N, MB-79N CASEMENT SI, MB-SR50N / HI / HI+
Worral Street (Salford Dye Works) Manchester, Verenigd Koninkrijk. Toegepaste systemen: MB-70, MB-79N, MB-79N CASEMENT SI, MB-SR50N / HI / HI+

Vervanging van raam- en deurkozijnen

Hier kunnen de economische en milieuvoordelen behoorlijk oplopen. Zowel de hoge luchtdichtheid als de duurzaamheid van aluminium ramen verminderen warmteverlies en zorgen ervoor dat de gebruikte oplossing jarenlang meegaat.

Het is belangrijk om hier te wijzen op de mogelijkheid van echt grote beglazing, die niet alleen de esthetische kwaliteiten van het gebouw bevordert maar ook het gebruik van daglicht maximaliseert, benadrukt Ralph van der Kooij.

MB-SKYLINE TYPE R schuifdeuren met verdekt frame en MB-82HS hef-schuif-terrasdeuren zijn voorbeelden van oplossingen die de verlichting in bestaande gebouwen sterk ondersteunen. De smalle profielen van MB-SKYLINE-deuren bieden een maximaal glasoppervlak met behoud van een hoge thermische isolatie.

Modernisering van het verwarmingssysteem

Dit bestaat voornamelijk uit het vervangen van oude verwarmingssystemen door efficiëntere varianten. Tegelijkertijd benadrukken de analyses dat prioriteit moet worden gegeven aan verbeteringen in de vorige twee categorieën die gericht zijn op het verminderen van warmteverlies. Ze zijn veel effectiever dan het verhogen van de verwarmingscapaciteit van ruimteverwarmingssystemen.

Verbetering van de ventilatie

Dit betreft voornamelijk de implementatie van mechanische ventilatiesystemen met warmteterugwinning. Dit zorgt voor een hoge luchtkwaliteit voor de bewoners terwijl het gebouw op temperatuur blijft.

Montownia, Gdańsk, Polen. Toegepaste systemen: MB-70HI, MB-78EI, MB-Slimline, MB-SR50N EI
Montownia, Gdańsk, Polen. Toegepaste systemen: MB-70HI, MB-78EI, MB-Slimline, MB-SR50N EI

Control the climate, control the costs

Modernisering van bestaande gebouwen is een van de belangrijkste uitdagingen op het gebied van huisvesting, niet alleen in Nederland maar ook in heel Europa.  Gebruikers willen vooral de stijgende kosten voor het verwarmen en koelen van faciliteiten terugdringen.

Tegelijkertijd legt de maatschappij steeds meer nadruk op de zorg voor het klimaat en het milieu en de beheersing van het gebruik ervan.

De noodzaak om deze beheersing te vergroten, zowel in het kader van milieubescherming als de kosten van investeringen in gebouwen en het daaropvolgende onderhoud, wordt ook gevoeld door Aluprof, dat in zijn nieuwste campagne de nadruk legt op “We play fair with the nature“, ondersteund door de bekende internationale voetbalscheidsrechter Szymon Marciniak.

Dit artikel is gesponsord door Aluprof

ALUPROF NETHERLANDS B.V.

KvK-nummer 67919340
Ommelseweg 44D
5721WV Asten
+31 49 37 69 004
aluprof.com/nl

Aluprof

Related Posts