Home Wonen Droge lucht in huis; dit kun je ertegen doen!

Droge lucht in huis; dit kun je ertegen doen!

Door Marieke
Droge lucht in huis | Lage luchtvochtigheid

Heb jij veel last van droge lucht in huis? Dat is niet zo heel vreemd in dit jaargetijde. In de winter gaat de verwarming bij veel mensen volle bak aan. Lekker warm, maar hierdoor krijg je wel een droge lucht in je woonkamer. In dit artikel vertellen wij je wat het precies is, waar het vandaan komt, maar ook hoe je er weer af komt.

Wat is droge lucht

In de herfst en in de winter staat de verwarming in huis lekker aan. Hoewel het dan lekker warm is, daalt de luchtvochtigheid in je huis wel. Een lage luchtvochtigheid wil zeggen dat er eigenlijk te weinig waterdamp in de lucht om je heen is.

De combinatie tussen de verwarming in huis en de koude, droge lucht buiten, laat de luchtvochtigheid in huis snel dalen. Omdat het buiten koud is, zit er minder waterdamp in de lucht. De koude, droge lucht wordt ook nog eens opgewarmd door de verwarming. De lucht in je huis blijft droog omdat er geen extra vocht binnen wordt gebracht.

Gezondheidsklachten

Droge lucht in huis kan voor heel wat gezondheidsklachten en andere ongemakken zorgen. Je kunt last krijgen van een droge huid en schrale lippen, een drukkend gevoel en hoofdpijn. Je krijgt droge ogen, een droge keel en daardoor ga je hoesten. Ook huisdieren kunnen last hebben van droge lucht in huis. Dieren gaan hoesten of krijgen last van haaruitval en huidschilfers. Reden te meer om de droge lucht in huis aan te pakken. Wij geven je 6 tips!  

6 tips tegen droge lucht in huis

Tip 1: Zet de verwarming lager

Een deel van de droge lucht in huis kun je al oplossen door de verwarming een tandje lager te zetten. Heb je de verwarming hoger dan 20 à 21 graden staan? Wellicht kan dat al teruggebracht worden naar maximaal 21 graden. Zet de verwarming uit of laag als je de deur uit gaat en als je gaat slapen. Hierdoor heb je niet alleen minder last van droge lucht, je bespaart ook nog eens op de energiekosten.

Tip 2: Planten

Planten, ze geven niet alleen een groene en gezellige sfeer in je woonkamer. Ze voorzien jouw woning ook van zuurstof en reguleren de luchtvochtigheid. Planten die daar zeer geschikt voor zijn, zijn bijvoorbeeld de goudpalm, lepelplant, krulvaren, aglaonema, graslelie en nog veel meer.

Lees ook: 6x luchtzuiverende kamerplanten

Tip 3: Douchen met de deur open

Neem eens een heerlijk warme douche en houdt de deur op een kier. Stoom ontsnapt uit de badkamer en bevochtigt je huis op een snelle een eenvoudige manier.

Tip 4: Deuren en ramen even open

Zet de deuren en ramen even een paar minuten open. Het helpt zeker niet om de luchtvochtigheid in je huis te verlagen. Het helpt wel om even wat frisse lucht te laten rond waaien. Dat is weer goed tegen de hoofdpijn.

Tip 5: Oma weet raad

De gouden tip van oma: hang een bakje gevuld met water aan de verwarming. Het water in het bakje zal verdampen door de warmte en komt als waterdamp in de lucht. Dit verhoogt de luchtvochtigheid en vermindert de droge lucht.    

Tip 6: Een luchtbevochtiger kopen

Zijn deze tips niet voldoende? Dan kun je altijd nog overwegen om een luchtbevochtiger te kopen. Met zo’n apparaat kun je de luchtvochtigheid in huis beter reguleren. Luchtbevochtigers zijn er in allerlei soorten en maten en in verschillende prijsklassen.

Lees ook: DIY: Zo maak jij je eigen luchtverfrisser

Related Posts