Home Klustips Doorslaande muren

Doorslaande muren

Door bouwsuper

Doorslaande muren
Met name in oudere huizen en bij kwalitatief minder gebouwde woningen kan doorslaand vocht het woonplezier danig bederven. Met name in de winter wanneer er weinig zon is en de muur weinig kans krijgt goed te drogen laten de problemen zich het meest zien. Behang laat los of er vormt zich schimmel in de hoeken achter de meubelen. Constructief heeft een natte muur ook gevolgen. Een gevel die telkens in en in nat wordt krijgt last van algaanslag en rot langzaam weg.

Hoe te behandelen?
Muren die te lijden hebben onder doorslaand vocht zijn op meerdere manieren te behandelen:

  • Wanneer het huis op de ouderwetse enkelsteensmanier gebouw is valt een extra buitenmuur te overwegen. Bij het ommantelen van het huis wordt er meteen een gedegen isolatie aangebracht zodat je zo goed als nieuw zit. Deze ingrijpende renovatie brengt wel een hoog kostenplaatje met zich mee.
  • De meest toegepaste en tevens redelijk goedkope manier is het impregneren, ook wel hydrofoberen genoemd, van de muur met een siliconenpreparaat. Het impregneermiddel wordt onder hoge druk in de poreuze stenen ingespoten waarna de de cellen zich expanderen tot een waterafstotende laag. Een impregneerbehandeling gaat zo’n 10-15 jaar doorslaand vocht tegen.
  • Het aanbrengen van een vochtwerende isolatie aan de binnenzijde van de muur. Hiermee is echter het vochtprobleem alleen verdoezeld en dien je voor het goede alsnog de buitenzijde te impregneren.

Wanneer doorslaand vocht behandelen?
Vochtige muren neem je het best aan het eind van de zomer onder handen wanneer de muur door de zonnewarmte goed gedroogd is. Zou je een natte muur isoleren sluit je het vocht op met alle gevolgen van dien en met impregneren geldt; daar waar vocht zit kan geen impregneermiddel komen. Er bestaan ook mogelijkheden de muur eerst droog te blazen met een warmtekanon.

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.