Home Stappenplannen DIY: maak je eigen kruidentuintje van een pallet

DIY: maak je eigen kruidentuintje van een pallet

Door Marieke
Kruidentuintje

Je wilt dagelijks in je gerechten verse kruiden gebruiken. Dan is een eigen kruidentuintje wellicht wat voor jou! Maar niet iedereen heeft voldoende plaats in zijn tuin om een kruidentuintje in te richten. Dit kruidentuintje gemaakt van een pallet is handig voor iedereen met een kleine tuin, of voor iedereen met een grote tuin, gewoon omdat je het zo leuk staat in je tuin! En het leukste is, je kunt dit kruidentuintje zelf eenvoudig maken met een pallet.

In dit artikel geven wij je een stappenplan hoe je zelf een kruidentuintje kunt aanleggen. En daarnaast geven wij je nog een paar tips over de diverse soorten veelgebruikte kruiden.

Benodigdheden Kruidentuintje

Stappenplan Kruidentuintje

  • Leg de pallet ondersteboven zodat je de kant met de 3 latjes boven hebt liggen.
  • Bevestig aan de onderkant van elke balk een latje zodat je een ‘plantenbak’ creëert (zie onderstaande foto).

  • Knip stukken worteldoek op maat en leg deze in de plantenbakjes. Je kunt het worteldoek vastnieten met een nietpistool.
  • Een extra optie is om met schoolbordverf het vooraanzicht van je moestuin te verven. Je kunt er dan met een krijtje de naam van het kruid opschrijven wat in de plantenbak zit.
  • Vul de bakjes met potgrond voor de moestuin.
  • Plant nu je favoriete kruiden in de plantenbakjes.
  • Je kunt de plantenbak aan de muur hangen, maar een andere mogelijkheid is om zowel links als rechts een latje haaks op de onderkant vast te spijkeren, zodat je moestuintje ook kan staan.

Op Pinterest hebben we nog een aantal ideeën verzameld ter inspiratie zodat jij een kruidentuintje met pallet kunt aanleggen die helemaal naar jouw zin is.

Meer informatie over diverse kruiden

Een dan heb je een eigen kruidentuintje van een pallet gemaakt. Dan is het ook leuk om diverse soorten kruiden te planten, zodat jij dagelijks gebruik kunt maken van je kruidentuin in jouw gerechten. Hieronder hebben we in het kort een aantal kenmerken van veel gebruikte kruiden beschreven.

Bieslook

Bieslook smaakt een beetje naar ui en is daarmee een veelzijdige kruid. Het is lekker in salades, in soepen, ragout, omelet, sauzen en dressing. Je kunt de stelen van de bieslook tot ongeveer 2 cm boven de grond afknippen. Bieslook doet het in je kruidentuin op zowel een zonnige als schaduwrijke plek goed. In de winter sterft de plant af, maar in het voorjaar komt hij weer naar boven.

Basilicum

Basilicum wordt erg veel gebruikt in Italiaanse gerechten als pizza, pasta en tomatensoep. Daarnaast is de groene basilicum het basis-ingrediënt voor pesto! Het is een eenjarige plant, maar als je bij het afknippen van de stengel 2 stel bladeren vanaf de onderkant laat zitten, dan heb je kans dat deze later opnieuw kan oogsten. Basilicum houdt van veel zon en licht en ze houden juist niet van wind en vorst.

Peterselie

Krulpeterselie wordt veel gebruikt als garnering in soepen, salades, op vleesgerechten en aardappelen. Deze kruid is een tweejarige kruid en houdt van een plek in de halfschaduw. Platte peterselie verliest niet zijn smaak als het verwarmd wordt. Daarom wordt platte peterselie veel gebruikt in soepen en sauzen.

Rozemarijn

Rozemarijn heeft een sterke smaak, je hoeft maar weinig te gebruiken in een gerecht. Deze kruid is lekker op aardappelen en in stoofschotels. Rozemarijn overleeft het niet bij een temperatuur van -10 graden, dus zul je waarschijnlijk elk jaar even een nieuw rozemarijnplantje moeten planten.

Tijm

Tijm zie je veel als een klein takje op een stukje vlees. Het doet het goed in Italiaanse gerechten in combinatie met basilicum en oregano. Tijm houdt van zon, maar niet van vorst. Tijm heeft als voordeel dat het nuttige insecten in je kruidentuintje aantrekt, maar luizen afstoot.

Munt

Tegenwoordig wordt er in restaurants vaak een heerlijk kopje verse muntthee geserveerd! Maar ook thuis kun je genieten van een kop verse muntthee als je je eigen munt kweekt in je kruidentuintje. Munt overleeft het vaak een jaar of twee, soms wat langer. Naast muntthee kun je er eindeloos mee variëren in gerechten.

Dille

Dille wordt heel veel in visgerechten gebruikt, maar je kunt het ook goed verwerken in andere gerechten. Als je dille een keer gezaaid hebt is de kans groot dat hij een jaar later vanzelf weer een keer opkomt. Je kunt dille het beste oogsten tijdens de bloei, dan is de geur het sterkst.

Welke kruiden wil jij planten in je eigen DIY kruidentuintje gemaakt van een pallet?

Related Posts