Home Klustips Diverse lasmethodes

Diverse lasmethodes

Door bouwsuper
Diverse lasmethodes

Lassen is het verbinden van materialen waarbij het moedermateriaal wordt samengevoegd met het verbindingsmateriaal op de verbindingsplaats door middel van druk en/of warmte. Er zijn diverse lasmethodes en in dit artikel zullen wij er een aantal uitlichten.

Smeltlassen

Door toevoer van warmte wordt het moedermateriaal vloeibaar. Tijdens het lassen maak je gebruik van druk of verbindingsmateriaal. Om te voorkomen dat er scheuren in het metaal komen, of dat het metaal veroudert, dient je tijdens dit proces contact met zuurstof en stikstof te voorkomen.

Je kunt gebruik maken van lasgas, een zogenaamd beschermgas (bij MIG/MAG lassen) of slak (het lassen met een beklede elektrode, onder poederdek lassen). Maar ook kan in combinatie van beide worden gelast. Een slak ontstaat door de bekleding van de elektrode of vulling van de draad. In de bekleding of vulling zijn de stoffen Silicium, Mangaan, Aluminium of Calcium aanwezig, zij zorgen bij het smelten van het metaal dat de aanwezige zuurstof een slak wordt.

Druklassen

Een van de andere lasmethodes is druklassen. Bij deze manier van lassen maak je geen gebruik van een verbindingsmateriaal. Een verbinding tussen het materiaal komt tot stand door toevoeging van druk. Bij druklassen maakt men onderscheid tussen warmdruklassen en kouddruklassen.

Lees ook: Beste lashelm van 2021
Lees ook: Top 10 beste gereedschap merken

Warmdruklassen

Tijdens dit proces pas je naast warmte ook een geringe druk toe, zodat het te verbinden materiaal zachter wordt. Hierbij valt te denken aan: stiftlassen, lassen van deuvels, puntlassen of rollassen.

Kouddruklassen

Tijdens dit proces las je onder hoge druk. Het te verbinden materiaal is koud. Kouddruklassen komt in de constructiebranche nauwelijks voor.

De Gamma geeft verder nog tips voor elektrisch lassen. Er zijn ook speciale cursussen die je kunt volgen om de verschillende lastechnieken goed te beheersen. Belangrijk is dat je veilig te werk gaat. Een goede lashelm is hierbij onmisbaar.

Lees ook: Stappenplan voor de eerste keer lassen
Lees ook: Beste lasapparaat van 2021

Related Posts