Home Klustips Dit moet je weten over het plaatsen van zonnepanelen

Dit moet je weten over het plaatsen van zonnepanelen

Door bouwsuper
Dit moet je weten over het plaatsen van zonnepanelen

Zonne-energie is de sleutel tot een toekomst met schone energie. De zon geeft meer energie af dan we nodig hebben om alles op aarde van energie te voorzien. Daarom investeren Nederlanders flink in zonnepaneleninstallaties. Wanneer je gebruik maakt van zonnepanelen om energie op te wekken, komen er geen broeikasgassen in de atmosfeer terecht. Daarom is elektriciteit uit zonne-energie een belangrijke energiebron in de overgang naar schone energieproductie.

Zijn zonnepanelen het echt waard?

Of zonnepanelen het echt waard zijn, bepaal je door middel van de terugverdientijd. De terugverdientijd is de tijd die het kost om jouw investering terug te verdienen. Met zonnepanelen kun je na verloop van tijd genoeg geld besparen op je energierekeningen om de initiële kosten te compenseren. Hoeveel je per maand bespaart hangt af van de grootte van je zonnesysteem, het energieverbruik van je huis en diverse andere factoren. De terugverdientijd is voor iedereen verschillend door persoonlijke omstandigheden/wensen en het verschil in energiekosten. Zo kunnen zonnepanelen in Drenthe een ander kostenplaatje hebben dan zonnepanelen in Limburg of Utrecht.

De terugverdientijd hangt af van verschillende factoren

Het tempo waarin de zonnepanelen zichzelf terugbetalen, hangt af van hoe efficiënt de zonnepanelen zijn en hoeveel je voorheen aan elektriciteit betaalde. De terugverdientijd verschilt per persoon en per zonnesysteem. Sommige huiseigenaren zullen meer uitgeven aan hun systeem. Anderen gebruiken meer elektriciteit of wonen in een gebied waar elektriciteit duurder is. Daarom kunnen we niet met zekerheid zeggen wanneer de terugverdientijd voor jou officieel  voorbij zal zijn. Maar we kunnen wel zeggen dat deze periode gemiddeld 6 tot 9 jaar duurt vanaf de installatie van de zonnepanelen.  

Zonnepanelen zijn een solide investering en besparen je op de lange duur veel geld

Zonnepanelen zijn een solide investering en besparen je op de lange duur veel geld

Er is geen optimale tijd om zonnepanelen te installeren. Hoewel de zomer de populairste tijd is om zonnepanelen te installeren, is de winter of herfst eigenlijk idealer voor de meeste huiseigenaren. Je denkt misschien dat zonnesystemen in de wintermaanden geen stroom opwekken, maar dat is niet waar. Zelfs als je in een streek woont met zware bewolking en lage temperaturen, zullen je zonnepanelen nog energie opwekken. In feite kan het rendement van zonnepanelen zelfs toenemen bij koud weer en afnemen op hete zomerdagen.

Zoek vooraf de te betalen kosten uit

Eerst moet je schatten hoe hoog de investering zal zijn. Hierbij houd je rekening met de systeemkosten, de installatiekosten en andere bijkomende kosten die onderdeel zijn van de installatie van de zonnepanelen. Ga kostenramingen in je omgeving na en ga van daaruit verder. Eén van de partijen die meedenkt over het installeren van zonnepanelen is BINK Solar, dé zonnepanelen specialist van Zuid-Nederland.

Fiscale stimuleringsregelingen kunnen veel helpen

Huiseigenaars kunnen de btw van de aanschafprijs terugkrijgen van de overheid. Dit zorgt voor een mooie financiële meevaller bij het aanschaffen van een installatie. Ook voor bedrijven zijn er verschillende subsidieregelingen waardoor het aantrekkelijk is om zonnepanelen op het bedrijf of terrein te plaatsen. Laat je hiervoor ook informeren door specialisten of vind online wat voor jou van toepassing is.

Related Posts