Home Klustips Dit heb je nodig als je een wand gaat stucen

Dit heb je nodig als je een wand gaat stucen

Door bouwsuper
Dit heb je nodig als je een wand gaat stucen

Een wand stucen is niet erg eenvoudig, maar als je een beetje handig bent en je goed inleest is het een prima klus om zelf te doen. De eerste keer zal het wat onwennig voelen en krijg je misschien niet het resultaat van een professionele stucadoor, maar hoe vaker je het doet hoe mooier het resultaat wordt. Er zijn een aantal benodigdheden om een muur netjes te kunnen stucen, dus we geven je graag alvast wat tips.

De voorbereiding

Om te beginnen moet je zorgen dat de ruime waar je in gaat stucen goed voorbereid is. Zo is het handig om een stucloper in huis te halen en deze met sterk ductape aan de grond vast te plakken. Je komt hier echt niet weg met schilderstape, want het moet wel goed blijven zitten. Je moet de muren stofvrij maken met een borstel en zorgen dat deze zo schoon mogelijk is. Vervolgens kun je echt beginnen.

Volgende fase; voorstrijk en hoekbeschermers

Een muur kan aardig wat stucwerk opzuigen, zeker als deze onbehandeld is zoals een betonnen muur. Met wat voorstrijk kun je dit voorkomen en dit moet je zo’n twee uur voor het stucen aanbrengen. Ook moet je de hoekbeschermers aanbrengen om de uitwendige hoeken te beschermen.

Het stucwerk

Het stucwerk

Nu komt het echte werk. Het is tijd om het stucwerk klaar te maken met een grote, schone mixer. Zorg dat je dit in een schone emmer doet en dat je het mixt totdat er geen klontjes meer zijn. Vervolgens kan je het stucwerk aanbrengen met een troffel en een pleisterspaan over de gehele muur. Als alles een nette laag stucwerk heeft gekregen moet je met een reilat erlangs om het geheel glad te maken.

De nazorg

Nu het stucwerk er als het goed is vrij glad op zit, moet je het even een kwartiertje met rust laten. Als het bijna droog aanvoelt kun je met een spackmes alles netjes nalopen en extra gladmaken. Hierna pak je een natte spons en ga je met draaiende bewegingen over de muur, om deze vervolgens als laatste stap te pleisteren. Dit doe je weer met het spackmes.

Geduld

De kans is groot dat het een aantal dagen duurt voordat je gestucte muur helemaal droog is. Het is handig om deze droogtijd dus goed in te calculeren als je tijdens een verbouwing nog andere klussen moet doen. Heb je deze tekst nu gelezen en betwijfel je of je in staat bent om dit proces te doorlopen? In dat geval heb je zo een stucadoor in almere gezocht. Succes!

Related Posts