Home materiaal Deurkrukken aanschaffen, waar moet je op letten?

Deurkrukken aanschaffen, waar moet je op letten?

Door bouwsuper
Deurkrukken aanschaffen, waar moet je op letten

Deurkrukken – of deurklinken – zijn er in alle soorten, maten, kleuren en afmetingen. Bij Deurbeslag Expert begrijpen we dat het kiezen van een goede deurkruk niet altijd even makkelijk is, vandaar dat we je graag helpen bij het maken van een goede keuze.

Maar een deurkruk valt toch niet op?

Vaak wordt gedacht dat het kiezen van deurbeslag er niet bijster veel toe doet. De uitspraak “Het is toch alleen bedoeld om de deur open te maken?” komt regelmatig voorbij. Echter kan je met het juiste model en de juiste kleur deurkrukken je interieur de perfecte finishing touch geven. Kies je bijvoorbeeld voor een zwarte kruk in plaats van een zilverkleurige dan zal de ruimte een compleet andere uitstraling krijgen. Zoek bijvoorbeeld eens naar mooie deurkrukken om te zien wat er allemaal mogelijk is.

Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van deurkrukken?

Wanneer je besluit om je deurkrukken te gaan vervangen zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Hieronder vind je de belangrijkste punten op een rijtje:

Op rozet of op schild

Het allerbelangrijkste onderscheid dat men kan maken bij het kiezen van een deurkruk is een deurkruk op schild of een deurkruk op rozet. Bij een deurkruk op rozet zijn de kruk zelf en de het slotplaatje twee verschillende onderdelen. Wanneer je kiest voor een kruk op schild zitten de deurkruk en het eventuele slotplaatje op hetzelfde schild. Het voordeel van een kruk op schild is dat je oude boor of schroefgaten af kan dekken waardoor je deze niet meer ziet.

Slotsparing

Wanneer je gaat voor een kruk op schild is het belangrijk om te weten hoe ver het slotgat en het gat voor de deurkruk uit elkaar zitten. Deze afstand noemt men de slotsparing en die kent in Nederland een aantal standaardmaten waaronder PC55, PC72 en PC92. Als de slotsparing van de kruk op schild en het slot niet hetzelfde zijn zal de kruk niet passen. Bij krukken op rozet is de slotsparing niet van belang, aangezien de kruk en het sleutelplaatje twee losse elementen zijn.

Model en kleur

Model en kleur

Wat betreft het model en de kleur van de kruk; over smaak valt niet te twisten. Ons advies is om vooral eens rond te kijken op internet of in interieurbladen. Een trend die de laatste tijd veel gezien is, is dat er steeds vaker wordt gekozen voor zwart deurbeslag. Bij een interieur met veel witte elementen geven zwarte krukken net dat extra beetje elan aan de ruimte.

Deurkrukken voor buitendeuren

Wanneer je ook nieuwe krukken voor je buitendeuren aan wil schaffen, wordt sterk aangeraden om te kiezen voor veiligheidsbeslag en een goed cilinderslot. Dat is namelijk beter en langer bestand tegen inbraken. Hoe langer het voor een inbreker duurt om binnen te komen, hoe groter de kans dat ze het opgeven. De mate waarin het beslag bestand is tegen inbraken wordt uitgedrukt in de vorm van een SKG certificering. Een andere maatregel die steeds vaker wordt getroffen en tegenwoordig zelfs verplicht is, is kerntrekbeveiliging. Dat is het beveiliging van je sleutelgat/cilinder tegen de populaire inbraakmethode kerntrekken.

Related Posts