Home Klustips De voordelen van houtskeletbouw

De voordelen van houtskeletbouw

Door bouwsuper
houtskeletbouw

Houtskeletbouw is een bouwmethode die al decennialang wereldwijd succesvol wordt toegepast met name in extreme klimaten. Nog lang niet iedereen is bekend met de houtskelet bouwmethode.

Hoor je de bouwmethode voor het eerst, dan kun je zelfs kritisch zijn. Is hout het juiste materiaal om te gebruiken voor het realiseren van een woning? Hoe zit het met de brandveiligheid, is de buitenkant van hout?

Houtskeletbouw heeft vele voordelen boven de ‘gewone’ bouwstijl die volledig gebaseerd is op beton en stenen.

Hoe wordt er gebouwd?

Bij houtskeletbouw wordt begonnen met een stevige fundering en een betonnen vloer. Vervolgens worden daar geprefabriceerde houtskeletelementen op geplaatst Deze houtskelet elementen worden onder geconditioneerde omstandigheden in de werkplaats geprefabriceerd.

Bij de meeste woningen wordt het houtskelet in één dag opgezet waarna de dakpannen gelegd worden en de beglazing geplaatst. Een houtskelet woning is binnen één week wind- en waterdicht, waardoor u als opdrachtgever gegarandeerd bent van een droog opgeleverde woning welke gelijk met alle afwerkingsmaterialen probleemloos is af te werken.

Tussen de balklagen van het hout wordt een dikke laag isolatiemateriaal aangebracht, de spouw wordt voorzien van een aaneengesloten laag PIR-isolatie en aan de buitenkant wordt een bakstenen muur opgetrokken.

Ook de houtskelet dakplaten krijgt een dikke isolatielaag (ca. 23,5 cm), waarna er dakpannen op worden gelegd. Op deze manier kan het huis snel en efficiënt worden gebouwd en bestaat de buitenkant van de woning, net als bij ‘gewone’ bouw, uit bakstenen en dakpannen. Aan de binnenkant is de muur echter voorzien van dikke, stevige isolatie die het huis warm houdt
in de winter en koel in de zomer.

Houtskeletbouw leent zich bij uitstek voor hoge isolatiewaarden met een RC hoger als 6 wat resulteert in uiterst energiezuinige woningen.

Is hout niet gevaarlijk?

Hout is al sinds mens heugenis een basis onderdeel bij de realisatie van woningen. Ondanks dat ons gevoel zegt dat een houtskelet huis gevoeliger is voor brand is de werkelijkheid precies omgekeerd. Een houtskelet huis blijft, als deze brand, langer overeind dan een “traditionele” woning. Hout weerstaat brand veel langer dan bijvoorbeeld staal. Omdat constructieve houten balken een dichte houtskool laag vormen onder invloed van brand, branden ze erg langzaam door.

Brandweerstand is het vermogen van een bouwelement om bij brand zijn functie te blijven vervullen. Hout vormt bij verbranding een verkoolde laag. Deze verkoolde laag beschermt het binnenste gedeelte van het hout tegen ontvlamming. (Dit verklaar waarom er na een bosbrand de bomen nog steeds rechtop staan)

Een gebouw van de Duitse brandweer is opgetrokken uit hout. Het commentaar van de plaatselijke brandweercommandant hieromtrent is vermeldenswaard: houten structuren worden door de brandweer geapprecieerd omwille van hun voorspelbaarheid. Plotse instorting komt niet voor bij houten balken. Het breken wordt namelijk voorafgegaan door kraken en doorbuigen. Hierdoor is een interventie veiliger en kan de brand efficiënter bestreden worden.

Bij houtskeletbouw wordt de binnenzijde afgewerkt met gipsplaten dit geeft een optimaal resultaat om een hoge brandweerstand te bereiken.

Een woning in houtskeletbouw is minimal even brandveilig als een “traditionele” woning. Een houtskeletwoning wordt aan de binnenzijde volledig brandwerend met gips bekleed. (Verzekeringsmaatschappijen in Nederland maken geen onderscheid in premie, in Duitsland verzekerd men houtskeletwoningen zelfs goedkoper!)

Energie en milieu

Houtskeletbouw heeft nog twee voordelen: eentje voor de portemonnee en eentje voor het milieu. Deze voordelen hangen deels samen. Houtskeletbouw wordt voorzien van een zo goede isolatie dat de woning bijzonder energiezuinig wordt. Dit zul je al snel merken in de energierekening, die laag blijft. Je hoeft maar weinig te stoken in de winter. Verder wordt het hout dat gebruikt wordt ingevoerd uit verantwoorde bosbouw, waarbij er altijd nieuwe bomen worden geplant ter vervanging van de gebruikte bomen. Zo kost het gebruik van dit hout het milieu relatief weinig schade en is de bouw milieuvriendelijker dan de ‘gewone’ bouw.

Houtskeletbouw heeft dus een reeks van duidelijke voordelen ten opzichte van ‘gewone’ bouw. Als echte Hollander gaan we nu natuurlijk op zoek naar het addertje onder het gras. Het probleem is echter dat zo’n addertje in dit geval niet bestaat. Houtskeletbouw verschilt namelijk ook  qua prijs niet zoveel van ‘gewone’ bouw, dus een vervelend hoog prijskaartje levert het ook niet op. Houtskeletbouw is een mooie, schone en duurzame manier van bouwen die het milieu én je portemonnee spaart. Wat wil je nog meer?

Afbeelding via Shutterstock.

Related Posts

1 Reactie

Lauren de Bruijn 25 juli 2017 - 15:02

Wij zijn van plan om een huis te bouwen en als wij altijd ons best hebben gedaan om een groene levensstijl te volgen willen wij hetzelfde met een nieuw huis doen! Volgens mij is het grootste voordeel dat zo’n huis goed geïsoleerd is en in de winter warmte goed houdt. Hopelijk over een jaar zal ik dat checken!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.