Home Geen categorie De voordelen van audiovisueel leren

De voordelen van audiovisueel leren

Door bouwsuper
VCA cursus bouw

Las jij ooit een pagina heel aandachtig, maar besefte je je dat je alles al was vergeten op het moment dat je de pagina omdraaide? Dan ben je niet alleen! Veel Nederlanders hebben hier last van. En niet verrassend, de bekendste manier van studeren met papier en een handboek blijkt uit onderzoek absoluut niet de beste te zijn. Audiovisueel leren en oefenen is veel effectiever. 

Audiovisueel leren en oefenen zorgt voor een betere retentie

Wist je dat je slechts twintig procent onthoudt van wat je leest of bekijkt? Een percentage om depressief van te worden! Ook als je enkel naar iets luistert, onthoud je maar dertig procent van alles wat wordt gezegd. De percentages worden pas echt interessant als je manieren om kennis op te nemen gaat combineren. Zo onthoud je ongeveer de helft van dingen die je ziet en hoort. Maar als je informatie ziet, hoort én direct oefent, dan onthoud je zo’n 80%. Audiovisueel leren en oefenen is dus dé manier om snel en doeltreffend informatie te leren. 

VCA bouw

Waarom is audiovisueel leren zo doeltreffend?

De eerste reden is dat filmpjes kijken, in tegenstelling tot vele pagina’s leren, gewoon minder snel verveelt. Zeker als de filmpjes naast informatief ook gewoon leuk zijn, blijf je sneller bij de les. Een tweede reden is de combinatie met oefenen. Oefenen zorgt ervoor dat je de net geleerde leerstof meteen in de praktijk moet brengen. Waar je bij een tekstboek snel denkt: “dit snap ik, volgende!”, kun je bij de oefening merken dat het toch niet zo goed snapt en word je verplicht om meer moeite te doen. 

Scoor je ook beter door audiovisueel leren en oefenen? 

Paul Bongenaars, van vca cursus aanbieder Construction Media, is overtuigd van wel. “Al onze cursussen, zowel online als klassikaal zijn 100% audiovisueel. We zijn de enige aanbieder die dit zo doen en hebben resoluut deze route gekozen. Maar liefst 93% van de personen die na onze cursussen een VCA examen maken, slagen. Dit is een ongekend slagingspercentage!”. Als je dus zelf plannen hebt om iets nieuws te leren, raden we je aan om op te zoeken of er ook een versie is waarbij je audiovisueel kunt leren. Wedden dat je sneller die nieuwe taal of nieuwe skill onder de knie hebt? 

Related Posts