Home Wonen De verschillen tussen houten kozijnen en kunststof kozijnen

De verschillen tussen houten kozijnen en kunststof kozijnen

Door bouwsuper
De verschillen tussen houten kozijnen en kunststof kozijnen

Kozijnen zijn natuurlijk een belangrijk onderdeel in huis. Wil je jouw kozijnen vervangen of heb je net een nieuwe woning gekocht? Dan wil je natuurlijk weten welke soort kozijnen je moet kiezen. Waar vroeger voornamelijk houten kozijnen de voorkeur kregen, worden nu ook kunststof kozijnen steeds populairder. Benieuwd welke van deze twee je moet kiezen? Wij zetten hieronder de grootste verschillen op een rij, zodat je straks een weloverwogen keuze kunt maken.

Het onderhoud

Of je nu kiest voor hout of kunststof: goede kozijnen kopen is belangrijk. Het eerste verschil tussen houten en kunststof kozijnen zit in het onderhoud. Waar bij houten kozijnen relatief veel onderhoud nodig is, is dit bij kozijnen van kunststof niet het geval. Bij hout is het nodig om het vaak te controleren en indien nodig opnieuw te schilderen, waar kunststof onderhoudsarm is waardoor je het alleen af en toe hoeft schoon te maken. Bovendien is hout gevoelig voor kromtrekken, waardoor het er eerder slecht uit zal zien als je het slecht onderhoudt. Ook kan er sneller rot en schimmel ontstaan als je de houten kozijnen slecht onderhoud geeft.

De prijs

Een ander verschil tussen deze twee soorten zit in de prijs. Waar je voor een houten kozijn nog best veel geld betaalt, is een kunststof kozijn vaak een stuk goedkoper. Zeker als je kiest voor meerdere kozijnen in huis kan dit nog best veel geld schelen.

De veiligheid

Waar ook een verschil in zit als we het hebben over houten en kunststof kozijnen, is de veiligheid. Kunststof kozijnen zijn veiliger dan houten kozijnen. Dit heeft er mee te maken dat kunststof kozijnen lastiger zijn om te ontgrendelen. Dit zorgt ervoor dat inbrekers moeilijker binnen kunnen komen. Bovendien beschermen de kunststof kozijnen beter tegen brand dan houten kozijnen.

De uitstraling

De uitstraling

Als je graag een klassieke uitstraling wilt hebben met jouw kozijnen, dan is hout een echte aanrader. Haast niets kan op tegen de uitstraling van dit mooie materiaal. Echter zijn er tegenwoordig ook al steeds designs voor kunststof kozijnen, waardoor je ook hierbij steeds meer kunt kiezen voor iets dat bij je huis en je wensen past.

Eenvoudig aan te passen

Nog een verschil tussen deze twee soorten kozijnen is dat houten kozijnen makkelijker zijn aan te passen. Deze kun je indien nodig nog vaker schilderen en bij bijvoorbeeld kunststof kozijnen is dit niet mogelijk. Dat betekent dat wanneer jouw kozijnen van kunststof slechter worden of bijvoorbeeld verkleuren, het lastig is om hier iets aan te doen. Bij hout is dit een stuk makkelijker dan bij kunststof.

Er zijn dus best wat grote verschillen tussen deze twee soorten kozijnen. Om een weloverwogen keuze voor jezelf te maken, is het goed om de voor- en nadelen van deze soorten tegen elkaar af te wegen. Lees jezelf hier goed over in, zodat de kans groter is dat je straks voor jezelf de juiste keuze maakt. Beide soorten zijn geschikt voor in huis, dus het is aan jou om te bepalen welke jouw voorkeur heeft.

Related Posts