Home Gereedschap De beste accuplatform; hier let je op!

De beste accuplatform; hier let je op!

Door Marieke
De beste accuplatform, hier let je op

In je schuur of werkplaats ligt een krat vol met accu’s en opladers. Elke gereedschap heeft een eigen accu met een bijbehorende oplader. Wanneer je de accu’s en de opladers niet goed gemerkt hebt, dan is het ook nog eens lastig zoeken om de juiste accu en oplader te vinden voor het accugereedschap dat jij op dat moment nodig hebt. Herkenbaar? Met een accuplatform is dat verleden tijd. Je schaft één accu en één oplader aan die uitwisselbaar is op alle apparaten van het betreffende platform. Ideaal. Toch zijn er ook een aantal nadelen op te noemen. In dit artikel vertellen wij je meer over een accuplatform, noemen we de voordelen en nadelen ervan en geven wij je meer informatie over waar je op moet letten als je een keuze moet maken voor een accuplatform.

Wat is een accuplatform precies?

Gereedschapsmerken hebben tegenwoordig één of meerdere accuplatformen. Dat wil zeggen dat één accu uitwisselbaar is op al het accugereedschap behorende tot het platform. Je hebt dus maar één accu en één lader nodig die je kunt gebruiken op meerdere soorten gereedschap. Dat heeft zo zijn voordelen, maar er zijn ook een aantal nadelen te nomen.

De voordelen van een accuplatform

  • Het bespaart geld, je hebt immers maar één accu en één lader nodig
  • Duurzaam, het is een stuk beter voor het milieu
  • Je hebt minder accu’s en opladers op te bergen, het bespaart ruimte in je schuur of werkplaats
  • Je hoeft de diverse accu’s en bijbehorende laders niet uit elkaar te houden.

De nadelen van een accuplatform

  • Elk merk heeft zijn eigen platform, je zit aan dat merk vast omdat de accu’s van verschillende merken niet uitwisselbaar zijn.
  • Als je van een accuplatform gebruik wilt maken, moeten alle gereedschappen dezelfde voltage hebben. In de meeste gevallen is dit 12 V of 18 V.

Lees ook: Langer plezier van je Li-ion accu: 5 tips

Hoe kies je de beste accuplatform?

Je hebt voor jezelf een afweging gemaakt en je bent erover uit dat de voordelen van een accuplatform het opwegen tegen de nadelen ervan. Dat is een overweging die iedereen persoonlijk moet maken. Dat kunnen wij niet voor jou doen. Dan is het moment daar om een accuplatform uit te kiezen. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Want het is best nog lastiger dan je denkt. We zetten een aantal tips voor je op een rijtje.

Merk

De meeste klussers hebben wel een bepaald merk dat ze erg aanspreekt. Kijk eens rond in je werkplaats en bekijk van welk merk je de meeste apparaten hebt liggen. Bepaal voor jezelf naar welk merk jouw voorkeur uitgaat.

Voltage

Heb je een keuze voor een merk gemaakt? Dan is de volgende stap om na te denken over het voltage. Voor een hobbyist is een 12 V vaak voldoende. Een 12 V accu is goedkoper, maar wel iets minder krachtig. Met een 18 V variant weet je zeker dat je voldoende kracht tot je beschikking hebt, maar is dus wel wat duurder. Wanneer je als professional echt veel kracht nodig hebt, dan kun je ook kiezen voor 20 V, 36 V of 40 V. Maar hoe krachtiger, hoe minder apparaten er verkrijgbaar zijn van het betreffende platform.

Amperage

Hoe lager het amperage (uitgedrukt in Ah) hoe sneller de accu zijn kracht verliest. Ben je van plan om urenlang te gaan klussen? Kies dan voor een hoog amperage, bijvoorbeeld 5,2 Ah.

Gereedschap

Maak voor jezelf een lijstje welk gereedschap jij sowieso allemaal wilt aanschaffen. Ga vervolgens op zoek bij het accuplatform van jouw keuze of al het gereedschap wat op jouw wensenlijstje staat ook verkrijgbaar is van het betreffende platform. Als het grootste deel niet verkrijgbaar is van het platform van jouw keuze, dan is het wellicht verstandiger om een andere platform te kiezen.

Wij hopen dat wij je hiermee hebben kunnen helpen bij het maken van een keuze voor een accuplatform die het best bij jou en je werkzaamheden past.

Tip

Na verloop van tijd is de accu leeg en dient deze opgeladen te worden. Je kunt dan geen gebruik meer maken van accugereedschap totdat de accu is opgeladen. Wil je dit voorkomen? Schaf dan 2 of 3 accu’s aan. Wanneer de ene accu leeg is en opgeladen moet worden, dan kun je zolang gebruik maken van een andere accu.

Lees ook: Alles wat je moet weten over de LED bouwlamp op accu

Related Posts