Home RuimteBadkamer De badkamer onderhouden; zo doe je dat!

De badkamer onderhouden; zo doe je dat!

Door Marieke
Badkamer

De badkamer schoonmaken; dat is voor de meesten onder ons niet het meest favoriete karweitje. Toch is het belangrijk dat de badkamer goed onderhouden wordt omdat er dagelijks intensief gebruikt van gemaakt wordt. Steeds meer behoort de badkamer tot een plek waar men even alleen kan zijn en waar men tot rust komt. Het interieur speelt een belangrijke rol in de badkamer. Maar om optimaal te kunnen genieten is het belangrijk dat de badkamer goed onderhouden en schoongemaakt wordt. En dan het liefst zonder dat het te veel tijd in beslag neemt. In dit artikel geven wij je een aantal tips zodat jij snel klaar bent met poetsen, en je badkamer toch jaren langer meegaat.

Hoe vaak moet je je badkamer schoonmaken

Het is vaak een kwestie van bijhouden. Spreek bijvoorbeeld in het gezin af dat de laatste die in de douche is geweest de ruitjes wist met een wisser en de kraan even met een doek droogmaakt. Als dit dagelijks gedaan wordt, voorkom je kalkresten die je daarna moeilijk meer weg krijgt.

Geef vervolgens de badkamer een wekelijkse schoonmaakbeurt. Denk hierbij aan de douchecabine, het bad, de wastafel en het toilet.
Een extra grote schoonmaakbeurt kun je dan eens in de 2 à 3 weken doen. Dan maak je ook de kastjes schoon en de tegelmuur. Als je dit schema zo op deze manier volhoudt, dan kost dat de minste tijd omdat je het dan goed bijhoudt.

Basistips

Er zijn enkele basistips die je kunt toepassen om er voor te zorgen dat je je badkamer op de juiste manier schoonmaakt.

  • Gebruik bij voorkeur neutrale schoonmaakmiddelen. En let daarbij ook goed op of het betreffende schoonmaakmiddel ook geschikt is voor hetgene je wilt schoonmaken. Gebruik nooit chemische of schurende middelen om schoon te maken. Die kunnen onherstelbare schade aanrichten.
  • Gebruik altijd een zeem, een spons of een zachte doek.

Badkuip

Azijn ontkalkt. Gebruik om je badkuip schoon te maken een scheutje azijn dat je oplost in heet water. Op deze manier reinig je snel en eenvoudig de badkuip en verwijder je kalkresten. Heb je gele vlekken in je badkuip? Dan is citroensap de oplossing.

Douchekop

Door de kalk kunnen de gaatjes in de douchekop verstopt raken. Ook hier is azijn weer de oplossing. Dompel de douchekop een poosje in een emmer met azijn opgelost in water.

Wastafel

De wastafel kun je het beste reinigen met allesreiniger. Kalkaanslag? Gebruik dan schoonmaakazijn in plaats van allesreiniger.

Douchegordijn

Het douchegordijn is iets wat behoorlijk vies kan worden en vatbaar is voor schimmels. Vaak kun je een douchegordijn gewoon in de wasmachine wassen, op 40 graden. Dit doe je door wat azijn toe te voegen aan je wasmiddel. Hang daarna het douchegordijn gelijk weer op in de badkamer (open) om het te drogen. Als je dit telkens gelijk doet met de grote schoonmaakbeurt, dan vergeet je het nooit en heb je altijd een schoon en fris douchegordijn.

Spiegel

De spiegel schoonmaken is vaak ook een lastige omdat je altijd strepen blijft zien. Waarom lukt het nu toch nooit om streeploos de spiegel schoon te maken. De truc is simpel. Wrijf de spiegel droog met een prop kranten en je hebt geen strepen meer op je spiegel.

Heb je altijd last van beslagen spiegels? Maak de spiegel eerst schoon met afwasmiddel en je zult daar ook voorlopig geen last meer van hebben.

Tegelmuur

De tegels kun je ook het beste schoonmaken met schoonmaakazijn. Vul een sprayflacon met azijn en water en spuit dit op je muren. Laat het vervolgens een poosje intrekken en spoel je het nog na met warm water. Droog de muren vervolgens met een doek. Je tegels zijn weer stralend schoon.

Glas

Op het glas van je douchecabine zie je al heel snel de kalkaanslag zitten. Spoel dagelijks de ruitens schoon met koud water aan het einde van de douchebeurt en zorg ervoor dat de laatste die doucht ook de ruiten droogmaakt. Maak de ruiten een keer per week goed schoon met schoonmaakazijn.

Kranen

Ook voor kranen is het belangrijk dat deze dagelijks worden drooggemaakt om kalkaanslag te voorkomen. De wekelijkse schoonmaakbeurt kun je met azijn doen.

Zorg voor een goed ventilatiesysteem

Je past al het bovenstaande toe, maar de schimmels zijn niet weg te krijgen. Een goed ventilatiesysteem is de oplossing. Condens en droge lucht zorgt voor vorming van schimmels en bacteriën. Dit kun je met een goed werkende ventilatiesysteem voorkomen.

Toch last van schimmel? Verwijder dit eenvoudig en zo snel mogelijk met een goede schimmelreiniger.

 

Related Posts