Dik 10 jaar geleden is het materiaal cortenstaal geïntroduceerd in het straatbeeld, maar ook in particuliere tuinen. Dit materiaalsoort blijkt ongekend populair en is niet meer weg te denken uit het straatbeeld en het tuinbeeld. In dit artikel vertellen wij je alles over het materiaal cortenstaal, de voordelen van deze staalsoort, maar ook over de toepassingen ervan.
In dit artikel:
Wat is cortenstaal?
Cortenstaal is een staalsoort dat ook wel bekend staat als COR-TEN-staal. Het is een unieke metaallegering dat bestaat uit ijzer waaraan koper, nikkel, fosfor, silicium en chroom is toegevoegd. Cortenstaal dankt zijn naam aan de unieke eigenschappen van deze staalsoort. COR betekent corrosiebestendig en TEN staat voor treksterkte.
De voordelen van cortenstaal
Cortenstaal kent een flink aantal voordelen.
- Cortenstaal heeft een lange levensduur, het materiaal is vrijwel onverwoestbaar
- De bruinoranje roestkleur zorgt voor een natuurlijk ogend en warme tint
- Cortenstaal is een 100% recyclebaar materiaal
- Het is een duurzaam materiaal
- De roestlaag vormt een beschermlaag voor verdere corrosie
- Het heeft een robuuste uitstraling
- Het materiaal is zeer onderhoudsvriendelijk
Het nadeel van cortenstaal is dat het prijzig is. Maar omdat corten staal een ontzettend lange levensduur heeft en vrijwel onverwoestbaar is te noemen, zal het zich ook zeker terugverdienen.
Help! Het roest …
De typerende roestkleur is het meeste duidelijke kenmerken van cortenstaal. Betekent dan dat het materiaal van slechte kwaliteit is? Nee! Integendeel zelfs.
Als je een product van cortenstaal in de winkel koopt, dan heeft deze nog niet de herkenbare roestkleur, maar de donkergrijze kleur van staal. Het roest ontwikkelt zich in enkele maanden, afhankelijk van de weersomstandigheden en de luchtvochtigheid. De mate waarin het nat wordt en het ook weer droogt is van grote invloed op het roestproces. Het begint met een aantal roestplekjes en na verloop van tijd kleurt het product meer en meer oranje. Het roestproces is na uiterlijk 1,5 jaar klaar. Andere staalsoorten zouden allang weggeroest zijn.
De roestlaag zorgt ervoor dat het onderliggende staal wordt beschermd. Door de hoge dichtheid komt er nauwelijks meer zuurstof bij het onderliggende staal. De roestlaag vormt als het ware een beschermlaag tegen verdere corrosie.
Kun je het roestproces versnellen?
Ja, het roestproces kan versneld worden. Je kunt 3 eetlepels zout mengen in 10 liter later en dit over het product gieten. Ontvet wel eerst het cortenstalen producten met een goed, ontvettend schoonmaakmiddel, hiermee verwijder je de waslaag op het cortenstalen product. De eerste roestplekjes zullen na een aantal dagen al te zien zijn. In plaats van zout kun je ook azijn gebruiken.
Ook zijn er een aantal producten op de markt verkrijgbaar die speciaal ontwikkeld zijn om het roestproces te laten versnellen. Deze producten zorgen er ook voor dat het cortenstalen product gelijkmatiger roest.
Het is ook mogelijk om het roestproces weer te laten stoppen. Ook daar zijn middelen voor verkrijgbaar.
Geeft cortenstaal af?
Wanneer het cortenstaal in het roestproces bevindt dan kan het roestwater afgeven. Dit kan voor vlekken in kleding en andere oppervlakken, bijvoorbeeld het terras, zorgen. Leg daarom in eerste instantie iets onder het product van corten staal. Wanneer het roestproces is afgerond, dan zal het product niet meer afgeven en kun je er zelfs met witte kleding op zitten.
De toepassingen van cortenstaal
De toepassingen van dit roestbruine staalsoort zijn eindeloos. Zowel in het straatbeeld als in particuliere tuinen vind je corten staal veelvuldig terug. We zetten een aantal toepassingen op een rijtje:
- Geluidswallen
- Kunstwerken
- Lantaarnpalen
- Bruggen
- Plantenbakken
- Vuurschalen
- Sokkels
- Vuurtafels
- Barbecues
- Schuttingen/panelen
- Buitentrappen
- Houtopslag
- Tuinmeubelen
Lees ook: Plantenbakken in je tuin; welke kies je?
Lees ook: Zelf een houten plantenbak maken