Home Gereedschap Cilinderslot demonteren: zo doe je dat

Cilinderslot demonteren: zo doe je dat

Door Judith

De meeste deuren hebben tegenwoordig cilindersloten. Deze zijn veel veiliger dan de grote sloten van vroeger en bovendien zijn ze bijzonder betrouwbaar. De laatste jaren zijn er veel verbeteringen doorgevoerd als het gaat om sloten. Zo zijn er nu SKG** en SKG*** cilindersloten, die extra beveiligd zijn. Heb jij verouderde sloten en wordt het tijd voor vervanging? Of is je slot vastgelopen en wil je het verwijderen? Zó demonteer je een cilinderslot uit je deur zodat je het kunt repareren of vervangen.

1. Oplegslot met vaste cilinder

Een oplegslot ligt als het ware tegen de deur aan. Je ziet dit vooral bij iets oudere voordeuren. De sloten zijn te herkennen aan het opbouwtje op de deur, vaak met een haakje om de deur gemakkelijk te openen. Dit type slot is heel gemakkelijk te verwijderen. Het zit met schroeven aan beide zijden in de deur geschroefd. Je verwijdert de schroeven en het slot kan zo uit de deur geschoven worden.

2. Oplegslot met losse cilinder

Een oplegslot met losse cilinder is op dezelfde manier te demonteren. Het slot ziet er hetzelfde uit, maar er is een verschil. Als je de opbouw hebt verwijderd door de schroeven los te draaien, blijft de cilinder in de deur steken. Deze kun je ook eenvoudig verwijderen. Wanneer je een nieuwe cilinder in precies dezelfde maat koopt, kun je deze er zo inschuiven en vast zetten. Dit is bij het vervangen van het slot dus gemakkelijker dan een oplegslot met vaste cilinder.

Let op: als de deur zowel van de binnenkant als de buitenkant op slot gedraaid kan worden, zijn er ook twee cilinders. Als je er slechts één vervangt, heb je dus voortaan twee verschillende sleutels nodig. Je kunt ze dus het beste tegelijk vervangen als je dat wilt voorkomen.

3. Insteekslot

Een insteekslot wordt het meest gebruikt voor binnendeuren en achterdeuren. In dit type slot is er een opening in de deur waar de cilinder los in ligt. Hij wordt op zijn plaats gehouden door een slotplaat. Dit kan een kleine ronde slotplaat zijn, maar vaak zie je een slotplaat die rechthoekig is en ook de deurknop omvat. Bij deze sloten dien je beide slotplaten los te schroeven. Vervolgens kun je de cilinder uit de deur duwen.

Let op: als de cilinder niet uit de deur wil schuiven, kan dat komen omdat de nokken niet recht liggen. Draai de sleutel in een andere stand en probeer het opnieuw.

4. Een cilinder die op slot zit demonteren

Soms moet je een cilinder verwijderen die op slot zit en waarvan je de sleutel kwijt bent. De nokken liggen dan niet op één lijn en dus kun je de cilinder niet uit de deur duwen. Je volgt dan deze stappen:

  • Verwijder de slotplaten van de deur
  • Neem een stevige (waterpomp)tang en trek en draai aan de cilinder
  • Als je wat wrikt en kracht zet, zal het slot in tweeën breken
  • Je kunt nu een deel verwijderen
  • Vervolgens gebruik je een schroevendraaier om de nok recht te leggen
  • Trek dan aan de andere kant de rest van de cilinder en de nok eruit

Deze methode werkt goed voor deuren die op slot zitten. Het werkt overigens alleen als je toegang hebt aan beide zijden van de deur. Een inbreker kan deze methode dus niet zo gemakkelijk gebruiken om binnen te komen. Lukt het niet om het slot zo te verwijderen? Probeer dan deze tips om binnen te komen.

Als je het slot van de deur moet vervangen, is het praktisch wanneer je dit zelf kunt. De bovengenoemde methoden werken heel goed als je gewoon toegang hebt tot het volledige slot (beide zijden). Je kunt het slot vervangen door een goedgekeurd slot dat voldoet aan alle veiligheidseisen. Uiteraard is het het beste om dit te combineren met andere veiligheidsmaatregelen om inbrekers te ontmoedigen.

Related Posts