Wil je zelf een buitenkraan aanleggen, dan kun je gebruik maken van het onderstaande stappenplan. Voordat je een buitenkraan aanschaft is het misschien goed om te overwegen of je een vorstbestendige buitenkraan wilt. Deze is wellicht iets duurder maar u bent niet verplicht om tijdens de vorstperiode het water naar de kraan af te sluiten. Tip: lees eerst het stappenplan door voordat u begint.
In dit artikel:
Stap 1 Plaats bepalen buitenkraan
Ga je een buitenkraan monteren dan is het belangrijk dat je begint met het bepalen van de exacte locatie. Hou er daarbij rekening mee dat je kraan hoog genoeg monteert zodat je er nog een emmer of een gieter onder kan plaatsen. Installateurs houden meestal een minimale hoogte van 50 cm boven de grond aan. De leiding die in de buitenlucht wordt geplaatst kun je het beste zo kort mogelijk houden i.v.m. mogelijke bevriezing.
Stap 2 Water afsluiten
Voor dat je een aftakking maakt in de leiding moet je uiteraard eerst het waterleidingsysteem drukloos maken door de hoofdkraan te sluiten.
Stap 3 Waterleiding aanleggen
De volgende stap is zorgen dat je een leiding beschikbaar hebt op de plaats waar je buitenkraan gaat maken. De meest logische manier is om een leiding aan te leggen vanaf de meterkast, via de kruipruimte naar de locatie waar je de kraan gaat monteren. Indien mogelijk kun je de leiding vervolgens door de vloer boren en dan vanuit die ruimte de leiding naar buiten brengen op de hoogte waar de kraan moet komen. Lukt dit niet dan kun je de leiding vanuit de fundatie naar buiten boren en dan rechtstandig omhoog naar de positie van de kraan. Een vorstbestendige buitenkraan is dan niet meer mogelijk omdat de leiding zelf kan bevriezen.
Zaag de bestaande waterleiding door en gebruik een T-stuk om een aftakking te maken. Maak gebruik van juiste leidingen en koppelingen om lekkage te voorkomen. Bij gebruik van schroefkoppelingen is het raadzaam om nylontape te gebruiken voor de afdichting.
Stap 4 Afsluiter monteren
Als je geen vorstbestendige kraan gaat monteren is het belangrijk dat je een extra afsluiter monteert zodat je in de vorstperiode het water naar de buitenkraan kan afsluiten. Loopt je leiding door de kruipruimte dan is het handig om deze bij het toegangsluik te monteren. Hou daarbij rekening als je de positie van aftakken bepaald.
Stap 5 Muurplaat monteren
Vrijwel alle buitenkranen worden op een muurplaat bevestigd. Deze muurplaat moet eerst op de leiding worden gemonteerd voordat je deze op de muur bevestigd. Komt de leiding van onderaf moet je, afhankelijk van het type kraan, de kraan er even bij houden. Schroef de muurplaat stevig vast aan de muur.
Lees ook: De voordelen van een buitenkraan
Stap 6 Buitenkraan bevestigen
Bevestig vervolgens eerst nylontape om het schroefdraad van de kraan. Draai daarbij de tape tegen de draairichting van het schroefdraad in, anders zal de tape afwikkelen als je de kraan vastschroeft. Draai de kraan nu op de muurplaat tot hij handvast zit. Draai vervolgens de kraan in de gewenste (verticale) positie. Indien nodig kun je een tang gebruiken, gebruik dan wat textiel om krassen te voorkomen.
Stap 7 Controleer op lekkages
Stap 7, alweer de laatste stap als het gaat om een buitenkraan aanleggen. Als de buitenkraan aangesloten is, zet je weer druk op de leiding door het openzetten van de hoofdkraan. Controleer vervolgens grondig of er geen lekkages zijn, ook niet druppelsgewijs. Zeker in de kruipruimte waar je anders niet meer komt.
Als je alle lekkages hebt verholpen is je buitenkraan klaar voor gebruik. Voor het eerste gebruik is het raadzaam om de kraan enkele minuten te laten lopen voordat u het water gebruikt om eventuele verontreinigingen weg te spoelen.
Een buitenkraan aanleggen; doe jij het zelf of laat je het liever doen?
Lees ook: 6 tips voor de aanleg van een nieuwe tuin
Lees ook: Een zwembad in je tuin: 5 opties