Home RuimteBadkamer Breng warmte en sfeer in je badkamer met hout

Breng warmte en sfeer in je badkamer met hout

Door Marieke
Breng sfeer in je badkamer met hout

Hout is niet alleen mooi, het heeft ook een warme en rustgevende uitstraling. Hout vind je in heel wat interieurstijlen terug. Waar je hout eerst alleen in de woonkamer en slaapkamer zag, zie je het nu ook veelvuldig terug in de badkamer. En dat is natuurlijk niet zo heel gek. De badkamer is dé plek om je te ontspannen en tot rust te komen en door hout toe te voegen creëer je de rustgevende en warme uitstraling in je badkamer. In dit artikel delen wij tips en inspiratie om houten elementen toe te voegen in je badkamer.

Hout past in diverse interieurstijlen

Hout past in diverse soorten interieurstijlen. We zetten ze eens voor je op een rijtje.

Klassieke interieurstijl

Hout kun je prima combineren met bijvoorbeeld wit sanitair. Daarmee kun je een geheel klassieke stijl creëren.

Landelijke stijl

In een landelijke stijl wordt voornamelijk gebruik gemaakt van natuurlijke materialen, en dus ook hout. Hout is bij uitstek het meeste gebruikte natuurlijke materiaal en geeft veel warmte en sfeer.

Scandinavische interieurstijl

De Scandinavische interieurstijl is sinds een aantal jaren de trend. De Scandinavische stijl kenmerkt zich door licht, minimalistisch en clean om zo de rust te bewaren en licht te brengen tijdens de lange, donkere dagen. Om rust, maar ook sfeer in huis te brengen wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van hout. Je ziet het niet voor niets ook veel terug in sauna’s en wellnesscentra.

Industriële stijl

Robuust en stoer; dat zijn de kernwoorden van de industriële woonstijl. Metaal, steen, beton en hout zijn veel voorkomende materialen en grijs, bruin, zwart en wit in combinatie met een accentkleur zijn veel voorkomende kleuren. In een industriële stijl vind je dus nauwelijks gladgeschuurd hout terug, maar meer grof, robuust en ruw hout.

Kies het juiste houtsoort

Niet al het hout kan even goed tegen vocht en water. Wil je hout toepassen in de badkamer dan is het goed om daar specifiek op te letten. Tropisch hardhout zoals teakhout is bestand tegen rotting en daarmee uitermate geschikt voor toepassing in de badkamer. Wil je een goedkoper alternatief? Dan kun je ook een zachte houtsoort gebruiken, denk bijvoorbeeld aan eikenhout. Een zachte houtsoort moet wel behandeld worden met olie, lak of vernis. Daarmee kan een zachte houtsoort volledig waterdicht worden gemaakt en is het niet meer vatbaar voor rotting en schimmels.

Zorg voor een goede ventilatie in de badkamer

Een goede ventilatie in de badkamer is sowieso van belang om schimmels te voorkomen. Het risico op rotting is bij gebruik van zachthout, ook wanneer het is behandeld met olie, lak of vernis, wel wat hoger dan wanneer er hardhout is gebruikt. Zet met regelmaat een raam open, of zorg voor een goed ventilatiesysteem om de ruimte goed te kunnen ventileren.

Onderhoud van hout in de badkamer

Het is wel van belang om het hout in de badkamer regelmatig opnieuw te behandelen met olie, lak of vernis. Daarmee zorg jij ervoor dat het hout waterafstotend blijft.

Diverse toepassingen van hout in de badkamer

In plaats van een tegelmuur kun je ook voor een muur van hout kiezen. Een houten muur geeft een warme en sfeervolle uitstraling. Een houten vloer is een andere mogelijkheid. Wanneer je beiden teveel van het goede vindt, kun je er ook voor een houten muur of een houten vloer kiezen. Vind je een houten vloer in de badkamer spannend vanwege het vocht? Kies dan voor bijvoorbeeld vinyl of een ander materiaal met een houtlook.

Badkamermeubels zijn in diverse houtsoorten en kleuren verkrijgbaar. Zo kun je kiezen voor een houten kast, een houten wastafel of een houten ombouw om je bad. Er zijn diverse mogelijkheden.

Ten slotte kun je ook houten accessoires toevoegen. Denk aan een spiegel met houten rand, een handdoekenrek, een zeeppompje, tandenborstelhouder, of een houten decoratieladder.

Let echter wel op de balans tussen houten elementen en andere materialen en kleuren. Het kan zomaar ook té veel worden.

Lees ook: Dé badkamermusthaves van 2022
Lees ook: Tips voor het creëren van je eigen spa  

Related Posts